Πώς σχολίασαν τα γερμανικά ΜΜΕ το ντιμπέιτ για την Κομισιόν. Τι αναφέρουν για τον Αλέξη Τσίπρα

Καλές εντυπώσεις άφησε στο ντιμπέιτ για την Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με την Σκα Κέλερ, έκλεψαν την παράσταση.
Όσον αφορά το διαδίκτυο, ο κ. Τσίπρας ήταν και εκεί νικητής, καθώς την ώρα του debate ο υποψήφιος με τις περισσότερες αναφορές ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΤΡΙΖΑ (19.481 αναφορές), ακολούθησε ο Μ.Σουλτς (17.118), ο Γκ.Φερχόφστατ (14.606), ο Ζ.Κ.Γιούνκερ (17.375) και τέλος η Σκα Κέλερ (11.071), σύμφωνα με τα στοιχεία της Vigiglobe.
Εκτενή αναφορά έκαναν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Welt για τον κ. Τσίπρα: "Αριστερή σκέψη, αριστερός λόγος, προ πάντων όμως ελληνικός".
"Οι επικεφαλής υποψήφιοι έχουν να πουν πολλά για την 'ευρωκρίση' και τις αδυναμίες της ΕΕ, ωστόσο κανείς δυστυχώς δεν τολμά να καταθέσει ένα σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση. Παρόλα αυτά, το ντιμπέιτ συνιστά δημοκρατική πρόοδο", επισημαίνει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Η γερμανική πολιτική επιθεώρηση εντοπίζει το "δίλημμα της χθεσινής αντιπαράθεσης" στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ "γατζώθηκαν" σε εκείνη την πτυχή της κρίσης, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε ύφεση: στην χρηματοοικονομική κρίση και "ξεχνούν την πολιτική κρίση με την οποία εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι".
Και το Der Spiegel διερωτάται: "Πώς να λειτουργήσει μια Ευρώπη, στην οποία 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά; Πώς να λειτουργήσει μια Ευρώπη στην οποία ενισχύονται από αριστερά και από δεξιά οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές; Πώς να λειτουργήσει μια Ευρώπη διασπασμένη σε οφειλέτες και δανειστές".
Η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) διακρίνει εκρηκτικό δυναμικό στο ντιμπέιτ. "Ακόμη και το ερώτημα σε ποια γλώσσα θα γινόταν η συζήτηση προκάλεσε βαβυλωνιακή σύγχυση... Έτσι οι τηλεθεατές βίωσαν πόσο κουραστική είναι μια ευρωπαϊκή συζήτηση, στην οποία τον τελευταίο λόγο έχουν οι διερμηνείς", επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο.
"Όταν ο Φερχόφσταντ υπενθύμισε στον Έλληνα Τσίπρα ότι δεν είναι η ΕΕ υπεύθυνη για την εξαθλίωση στην χώρα του, άναψε πράγματι κάτι σαν αντιπαράθεση αναφορικά με την αλληλεγγύη και τα όριά της", διαπιστώνει το σχόλιο, προσθέτοντας ότι "θίχθηκαν πολλά σημαντικά θέματα στα 90 λεπτά της τηλεμαχίας: ουκρανική κρίση, νεανική ανεργία και πρόσφυγες".
Έντονη έγινε η συζήτηση όταν οι πέντε υποψήφιοι υποστήριξαν από κοινού το αίτημα ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι ένας από αυτούς… Πολλά από τα σημεία που θίχθηκαν ήταν αναμενόμενα, αναφέρεται στο δημοσίευμα:
"Η Κέλερ κατηγόρησε την εξουσία των λομπιστών στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και ο Τσίπρας την ισχύ της γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Γιούνκερ εξήγησε ότι θέλει να δημιουργήσει μια Ευρώπη, την οποία να μπορούν να ερωτευθούν πάλι οι πολίτες, ενώ ο Σουλτς εμφανίστηκε αυτάρεσκος δηλώνοντας ότι οι τηλεθεατές είχαν μπροστά τους τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν…".
Επαρκούν όλα αυτά για να εμπνευσθούν οι ευρωσκεπτικιστές πολίτες και να ψηφίσουν, διερωτάται το σχόλιο και απαντά: "Πιθανότατα όχι".
Τέλος, αναφέρεται ότι πολλοί επικρίνουν το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν στο ντιμπέιτ οι δεξιοί λαϊκιστές. «Αλλά ευθύνονται οι ίδιοι, καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν κοινό υποψήφιο», επισημαίνεται στο σχόλιο.
"Τηλεόραση γραφειοκρατών για τις μάζες" είναι ο τίτλος σχολίου της Tageszeitung του Βερολίνου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα θέματα που έθιξαν οι συμμετέχοντες στην τηλεμαχία.
"Ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου το δυνατό σημείο είναι ο συγχρωτισμός με το πλήθος, παρά μια στατική εμφάνιση, σε τηλεοπτικό στούντιο. Ο άσπονδος αντιμερκελιστής θα μπορούσε να αναδειχθεί με το κόμμα του η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και αναθεματίζει ως παλιές τις ιδέες των αντιπάλων του. Αυτοί ήταν που οδήγησαν την Νότια Ευρώπη στην καταστροφή, όπως υποστηρίζει", και το σχόλιο συνεχίζει: "Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, το χαρακτηρίζει κοινωνική τραγωδία. Και άρχισε τη συζήτηση με μία έκκληση: Σταματήστε να δείχνετε με το δάχτυλο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης".
Τέλος, στο θέμα αναφέρεται και η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, δίνοντας έμφαση στο ουκρανικό και την πολιτική των κυρώσεων που ακολουθεί η ΕΕ. "Με το 'όχι' του στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο Τσίπρας συγκρότησε τον αντίποδα προς τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων", τονίζει η εφημερίδα και παραθέτει τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: "Η Ευρώπη κάνει χρήση του λεξιλογίου του Ψυχρού Πολέμου και αυτός είναι ο λάθος δρόμος".



Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

Blogger