Με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κράτος του Ισραήλ ζήτησε την άμεση ίδρυση και αναγνώριση κουρδικού κράτους με βάση τα κουρδικά εδάφη του βορείου Ιράκ.

Ως αιτιολογία είναι η κατάρρευση του Ιράκ εξαιτίας της δράσης της ISIL και τη βία ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες. Ο Νετανιάχου ανέφερε μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας (INSS: Institute for National Security Studies), ότι οι Κούρδοι είναι λαός μαχόμενος που έχει αποδείξει την πίστη του στην πολιτική και τη μετριοπάθεια, οπότε τους αξίζει η ανεξαρτησία.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Κούρδους δεν αποτελούν μυστικό και έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960. Οι Ισραηλινοί έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην εκπαίδευση των «Πεσμεργκά», των 100.000 πλέον μαχητών που αποτελούν τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βασικότερος λόγος είναι ότι είναι ένας μη αραβικός λαός, καταπιεσμένος από τον αντίπαλο των Ισραηλινών, οπότε εξ ορισμού και εξ αρχής αποτελούσε δυνητικό σύμμαχο. Οι σχέσεις είναι πολύ στενές και θεωρείται πως η συνεργασία εκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger