Του Γιώργου Β. Μιχαήλ | Πίνακας: John William Waterhouse, Άρρωστο παιδί στον ναό του Ασκληπιού

Ο Ασκληπιός ήταν γιος του Απόλλωνα. Πολλοί λένε πως μητέρα του ήταν η Αρσινόη, κόρη του Λεύκιππου. Πιο διαδεδομένη όμως είναι η ιστορία που θέλει τον Ασκληπιό γιο της Κορωνίδας, κόρης του βασιλιά Φλεγύα.

Η Κορωνίδα, ενώ ήταν έγκυος από τον Απόλλωνα, έσμιξε κρυφά με τον Ίσχυ, γιο του Ελάτου. Το κοράκι, που μέχρι τότε ήταν πουλί άσπρου χρώματος, ενημέρωσε τον θεό για την απιστία της ερωμένης του.

Εξοργισμένος ο Απόλλων ξέσπασε πρώτα πάνω στο κοράκι δίνοντάς του το μαύρο χρώμα. Στη συνέχεια, σκότωσε την Κορωνίδα (σύμφωνα με μια άλλη διήγηση τη σκότωσε η Άρτεμη) κι έριξε φωτιά στη χώρα των Φλεγύων. Δεν άντεχε όμως τον χαμό του αγέννητου παιδιού του. Έτσι, άρπαξε τον Ασκληπιό από το σώμα της μητέρας του και τον έφερε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος ανέθρεψε τον μικρό και του δίδαξε την τέχνη της ιατρικής.

Μεγαλώνοντας, ο Ασκληπιός ανέπτυξε τόσο την ιατρική, ώστε έφτασε ακόμα και ν’ αναστήσει νεκρούς! Ο Απολλόδωρος μας πληροφορεί πως ο Ασκληπιός είχε αυτή την ικανότητα επειδή πήρε από την Αθηνά το αίμα που έτρεξε από τις φλέβες της Γοργόνας (αυτό που έτρεξε από τις αριστερές φλέβες το χρησιμοποιούσε για να καταστρέψει τους ανθρώπους, ενώ αυτό που έτρεξε από τις δεξιές το χρησιμοποιούσε στη θεραπεία των αρρώστων και στην ανάσταση των νεκρών).

Φοβούμενος μήπως διδάξει την τέχνη της ανάστασης στους θνητούς, ο Δίας κατακεραύνωσε τον Ασκληπιό. Για να εκδικηθεί τον χαμό του γιου του, ο Απόλλων σκότωσε τους Κύκλωπες. Ο Δίας θέλησε να τον τιμωρήσει ρίχνοντάς τον στον Τάρταρο, αλλά επενέβη η Λητώ κι ο Απόλλων υποχρεώθηκε να υπηρετήσει για ένα μεγάλο «ενιαυτό» (δηλαδή για οχτώ χρόνια) τον βασιλιά των Φερών Άδμητο.

Σύμφωνα όμως με μιαν άλλη διήγηση, ο Απόλλων στάλθηκε στον Άδμητο επειδή, αμέσως μετά τη γέννησή του, σκότωσε τη δράκαινα Δελφύνη.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger