«Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέκυψε στους εκβιασμούς των ΗΠΑ και ακολουθεί το μονοπάτι των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπονομεύοντας τα ίδια της τα συμφέροντα» : Με μια σκληρή ανακοίνωση, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις Βρυξέλλες που ακολουθούν την Ουάσινγκτον και προέβησαν στην έκδοση νέου γύρου κυρώσεων – τους σκληρότερους μέχρι σήμερα – κατηγορώντας τη Μόσχα ότι υποδαυλίζει την αυτονομιστική βία στην ανατολική Ουκρανία.

Πρωτόγονη προσπάθεια εκδίκησης

«Δεν θα ανεχθούμε τον εκβιασμό και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε μέτρα ως απάντηση στις νέες κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία τονίζεται ότι είναι «ευρέως γνωστό πως οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι». Χαρακτηρίζει δε τις αμερικανικές κυρώσεις «πρωτόγονη προσπάθεια εκδίκησης για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν ακολουθούν το σενάριο της Ουάσινγκτον. Εάν ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να διαλύσει τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ, έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτό. Εμείς παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με βάση τις αρχές της ισότητας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και τον πραγματικό σεβασμό στα συμφέροντα του άλλου».

Αποσιωπούν τους βομβαρδισμούς και τους χιλιάδες πρόσφυγες

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως εθελοτυφλούν, ακριβώς όπως και η Ουάσινγκτον, στο έγκλημα που διαπράττεται αυτή τη στιγμή από το Κίεβο, με τις επιθέσεις κατά αμάχων, τους καθημερινούς βομβαρδισμούς εναντίον ρωσικού εδάφους στα σύνορα με την Ουκρανία και τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα και ζητούν άσυλο στη Ρωσία: «Με τη στήριξη στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Ευρώπη, αντί να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να συνεχιστεί ο διάλογος και η ειρηνική επίλυση με άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου που σκοτώνει καθημερινά αμάχους, και ευθυγραμμίζεται με όσους υποστηρίζουν την βίαιη αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, υποδαυλίζοντας με κάθε τρόπο τη διένεξη με τη Ρωσία».

Πούτιν: Απόφαση - μπούμερανγκ

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από τη Βραζιλία, όπου βρίσκεται, πως «οι κυρώσεις γυρίζουν μπούμερανγκ και δίχως αμφιβολία θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας και θα προκαλέσουν πολύ σοβαρή ζημιά», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θα πλήξουν μακροπρόθεσμα τα αμερικανικά συμφέροντα, λέγοντας πως οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ρωσία θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά του έναντι άλλων ξένων εταιρειών.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σεργκέι Ριάμπκοβ δήλωσε στο Interfax σήμερα το πρωί πως οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ «θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας». Η Μόσχα, είπε, σχεδιάζει βήματα σε απάντηση των νέων κυρώσεων που θα είναι «οδυνηρά» για την Ουάσινγκτον.

Η νέα λίστα των ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ, ο προεδρικός σύμβουλος Ιγκόρ Στσεγκόλεφ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών FSB, συνταγματάρχης Σεργκέι Μπεσέντα, ο υπουργός Κριμαϊκών Υποθέσεων Ολεγκ Σαβέλγιεφ και οι αυτονομιστικές αρχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ συμπεριλαμβάνονται στην αμερικανική λίστα των νέων κυρώσεων. Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ προχωρούν, μεταξύ άλλων, σε αποκλεισμό της κρατικής τράπεζας Vnesheconombank (VEB), της τράπεζας της Gazprom, Gazprombank, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, της αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey και της Kalashnikov Consortium.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger