<< Υπάρχει μία τάση να βλέπεις το αρνητικό . Να χαρακτηρίζεις τα πράγματα αρνητικά και να νομίζεις πως κάνεις πράγματα μέσα από τον αρνητισμό . Ο οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός να αποδίδεται με έναν τρόπο διαφορικό χωρίς να μπορεί να συσχετιστεί το αίτιο . Κατά τα άλλα πάμε μπροστά με βάση το λίγο από το λιγότερο . Αυτό είναι μια αλήθεια . Στο κατά πόσο θα ψάξεις να βρεις την βαθύτερη πλευρά τολμώντας να αποκαλύψεις τι είναι πραγματικότητα , αντιμετωπίζεις το φόβο . . . >>

Τα κάτοπτρα και τα είδωλα . Οι καθρέφτες που το << ανθρώπινο άγαλμα >> σμιλεύεται κατ ` εικόνα και καθ ` ομοίωση βίου , πνοής και σκέψης . Ας τα ονομάσουμε τα τρία συστατικά της λειτουργίας της αρχής των ιδεών . Η πνοή ως ένδειξη ότι μέσα μας ενσαρκώνεται αυτό το άυλο - μυστήριο που ψάχνει ο κάθε άνθρωπος .

Είναι το σημείο εκείνο στη ζωή μας που ενσαρκώνουμε το << τίποτα >> το άγνωστο δηλαδή που εμβαθύνει στο σημείο << μηδέν της γνώσης >> . Εκεί όπου νιώθουμε να στερεύει η ροή του συναισθήματος και επικρατεί η στασιμότητα , όπου νιώθουμε να βαδίζουμε σε ένα δρόμο άγνωστο , σε μια εικόνα πρωτόπλαστη .

Το δεύτερο συστατικό ως ένδειξη ενός σημείου αυτό της σχηματομορφής . Εκείνης της ουσίας που δίνει εικόνα σε αυτό το πεδίο που γεννιούνται τα ακατέργαστα στοιχεία του ΕΓΩ . Μέσα από τη λειτουργία της σκέψης το απαρέμφατο , δηλαδή το αδήλωτο , το φανταστικό ( στη κοινωνική απόδοση το ονειρικό ή το διαφορετικό επίτευγμα που στον αόρατο κόσμο της σκέψης θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα , ένα πεδίο γραφής και δημιουργίας ) έρχεται να << γεννηθεί μέσα από τους κόπους και τις προσπάθειες που κάνει ο κάθε άνθρωπος . Η αναγέννηση του ανθρώπου μέσα από μία σκέψη που οδηγεί στο τελικό σκοπό πριν να έχει πραγματωθεί στο κόσμο της συνείδησης . Σε μια κοινωνία ιδεών και αξιών . Είναι το στοιχείο εκείνο που δίνει τη δυναμική της πράξης .

Το τρίτο συστατικό είναι αυτό του ολοκληρωτισμού . Είναι το πεδίο , μπορούμε να το ονομάσουμε με σχήμα ως κύκλο που προσδιορίζει κάτι αρχέγονο και επαναληπτικό . Το κύκλο . Κύκλος βιώματος . Ζωή . Σε αυτό το πεδίο πραγματοποιούνται μέσω της πνοής οι σκέψεις . Δοκιμάζονται τα << άυλα - ιδέες >> μέσα από τη δοκιμασία της αντίληψης και της κατανόησης του ανθρώπου . Δημιουργώντας έτσι το εργαλείο της ενσυναίσθησης και της ηθικής των κοινωνικών πραγμάτων .

ΟΙ ανακαλύψεις των ψυχο-σωματομορφών .

Σχήμα και μορφή . Χρησιμοποιούμε τη γραφή για να αποδώσουμε μέσα από τα σύμβολα της γλώσσας ( δηλ. τα γράμματα , ας τα ονοματίσουμε μεταφορικά εγκεφαλικές συναρτήσεις ) το συναισθηματικό μας κόσμο . Σε αυτό το Ψ κόσμο υπάρχουν δυναμικές που αποδίδουν στα συναισθήματα το << ρήμα >> εκείνο που θα αποδώσει την Ψ κινητική στο αντικείμενο της επαφής . Δίνει τη κατεύθυνση μέσα από τις ενδείξεις των πράξεων για να εμφανιστούν οι συνέπειες ως αποτέλεσμα μιας επιζήμιας λογικής . Τα χέρια σμιλεύουν το κόσμο της συνείδησης χρησιμοποιώντας την ακατέργαστη ύλη του φυσικού περιβάλλοντος . Η ανθρωπότητα έχει κάνει βήματα μπροστά . Βήματα μπροστά από το φόβο . Πιστεύω όμως πως τα λάθη επαναλαμβάνονται διότι αντί να αναλύσουμε τις << συλλογικές αυτές φοβίες >> απλά τις προσπερνούμε . Έτσι το απωθημένο που πηγάζει από τις αμφιθυμικές αυτές τάσεις ανακυκλώνεται .

Ο ίδιος ο πολιτισμός να θεωρεί ξενιστή τον ίδιο τον άνθρωπο . Δημιουργείται μια αντίδραση δίχως τέλος . Αρχή και Τέλος . Φτάνουν αυτές οι δύο λέξεις ώστε να μας υποδείξουν στον αέναο δρόμο του βιώματος που ακολουθεί ο άνθρωπος ένα μέτρο διαφορετικό , Σε αυτό το μέτρο οι μονάδες μέτρησης αλλάζουν ως αίτιο της αποδοχής και ευσπλαχνίας προσδοκώντας στο μέλλον .

Σε αυτό το δρόμο υπάρχουν άπειρες ψυχο-σωματομορφές . Έχουν ταυτότητα κίνησης θετική είτε αρνητική . Συνέπεια και απόκτηση αξιών . Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα κυκλώνει μία λέξη . Την εμπειρία . Είναι η γνώση αυτή που μας δίνει την καθοδήγηση ώστε να ανακαλύψουμε τα γύρω κόσμο . Να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας καθώς και τις αντιδράσεις των ιδεών .

. . . είναι μια προσπάθεια << αγγίγματος >> σε αυτό που ονομάζουμε άγνωστο - μυστήριο . Εκφράζεται μέσα από τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βιώνουμε .

Στην επόμενη συνέχεια θα αποπραγματοποιήσουμε το νόημα του άρθρου αυτού .

* Το παρών άρθρο δεν αποσκοπεί ώστε να προκαλέσει ύβρη ή να υπονομεύσει τις ηθικές αρχές και αξίες του κάθε ανθρώπου .

Υ.Γ

. . . είναι στο χέρι μας να πραγματοποιήσουμε στο πεδίο του συλλογικού ασυνείδητου το ιδεατό της κάθε κοινωνίας . Κάθε όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε ή κάθε κόπος ( στόχος - σκοπός ) που δεν έχει επιτευχθεί στα χνάρια που αφήνουν μέσα στη ροή του χρόνου βρίσκονται τα στοιχεία αυτά ( πληροφορίες ) που μας διδάσκουν τα λάθη μας .

Σας ευχαριστώ !

Ιωάννης Αντωνόπουλος - Ψυχολόγος

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger