Για πρώτη φορά η Ρωσία θέτει βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ στις βαλκανικές χώρες και ειδικότερα στα Σκόπια που αφορά άμεσα την Ελλάδα που πολεμά μόνη της την ένταξή τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία κάτι που το "πλήρωσε" η κυβέρνηση Κ.Καραμανλη όταν απέτρεψε την ΝΑΤΟποίηση του κρατικού μορφώματος στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι δεν "επιρέπεται" επιπλέον επέκταση του ΝΑΤΟ σε βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αλλιώς...θα υπάρξουν αντίστοιχες επεκτάσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της σε άλλες περιοχές, όπως η Υπερδνειστερία στην Μολδαβία, Οσετία και Αμπχαζία στην Γεωργία, και συνέχεια σε ρωσικές περιοχές που τώρα ανηκουν δοικητικά στην Ουκρανία, όπως το Χάρκοβο, την Χερσώνα και την Οδησσό.

Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν «πρόκληση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του.

Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα ίχνη της Αλβανίας και την Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009.

Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προς τη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ»: «Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την θεωρώ σφάλμα, ακόμη και πρόκληση».

«Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού».

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί στα μέσα Οκτωβρίου τη Σερβία με την ευκαιρία της 70ής επετείου της απελευθέρωσης, από τους γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και τον σοβιετικό στρατό, του Βελιγραδίου από τη ναζιστική κατοχή.

Από τις χώρες που έχουν προκύψει από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μόνον η Σερβία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή, δεν επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην αμερικανική επέκταση, και αντίστοιχα πραγματοποιεί κινήσεις περικύκλωσης των ΗΠΑ μέσω των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Στην Λ.Αμέρικα πλην της αμερικανοκρατούμενης Κολομβίας οι λαοί των χωρών δεν θέλουν να βλέπουν τις ΗΠΑ ούτε...ζωγραφιστές, και γι΄αυτό έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα οι οποίες από κοινού επιθυμούν την δίεισδυση στην περιοχή ως αντιστάθμισμα της στρατηγικής περικύκλωσης που επιχειρούν οι ΗΠΑ και των δύο υπερδυνάμεων.

Η Ρωσία για πρώτη φορά δεν "επιτρέπει" ρητά την επέκταση στα Βαλκάνια του ΝΑΤΟ κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα στην περίπτωση των Σκοπίων και χρειάζεται μια ελληνική κυβέρνηση που να το εκμεταλευθεί προς το εθνικό συμφέρον.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger