Ο Νεβζάτ Χαλίλι μπροστά από το άγαλμα του Σκερντέμπεη ανακηρύσσει τη ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας’, ως ανεξάρτητη περιοχή στο νοτιοσλαβικό κράτος-FYROM

Σεπτέμβριος 18, 2014.

Στην πλατεία Σκερντέμπεη των Σκοπίων ο δήμαρχος Νεβζάτ Χαλίλι ανακήρυξε τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας που εδράζεται στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο προοίμιο του οποίου αναφέρεται ότι κάθε ανθρώπινο όν έχει το δικαίωμα να κυβερνά τον εαυτό του και σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τόμας Γούντροου Ουίλσον , οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Το ζήτημα είναι ότι το νοτιοσλαβικό κράτος- αναγνωρισμένο ως FYROM- να λειτουργήσει ως κράτος δύο ίσων δημοκρατιών, ακολουθώντας το παράδειγμα της πρώην ομοσπονδίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και της βελγικής ομοσπονδίας.

Ο Χαλίλι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου το 1970 πού όρισε τη Ομοσπονδοποίηση του Βελγίου. Ο Γκρούεφσκι, να δώσει, ακόμη εντολές στο κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ομοσπονδοποίηση της χώρας.

Ο Χαλίλι, δήλωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, διότι αν και η Συμφωνία της Οχρίδας του 2001 σταμάτησε τη σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα, δεν μπόρεσε να παράσχει την πολυπόθητη ισότητα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων, γράφει η αλβανική Lajm των Σκοπίων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger