Mια προειδοποιητική κόλαση φωτιάς περίμενε σήμερα το πρωί από τις 7:00 τον τουρκικό στολίσκο με το ερευνητικό σάφος "Barbaros" την τουρκική φρεγάτα και τα δύο πλοία υποστήριξης στην περιοχή ανοικτά της Καρπασίας σήμερα το πρωί, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Το ρωσικό Ναυτικό, με τα το καταδρομικό «Moskva», κλάσης «Slava» (Project 1164 Atlant) ένα αντιτορπιλικό, μία κορβέτα και αριθμό βοηθητικών σκαφών έστελνε μήνυμα ότι ήταν εκεί για να προστατεύσει την Κύπρο, όπως υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στον Κύπριο ομόλογό του Ν.Αναστασιάδη στην μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

Για τους σκοπούς της άσκησης η Ρωσία έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ με το οποίο δεσμεύει θαλάσσια ζώνη συνολικής έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στην Κύπρο και τη Συρία.

Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο, ακριβώς από το σημείο που πέρασε ο τουρκικός στολίσκος.

Σε απόσταση ελάχιστων μιλίων τα τουρκικά πλοία είδαν τις εκρήξεις από τους ρωσικούς πυραύλους και της ρουκέτες που έσκαγαν μπροστά τους.

Η περιοχή εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρπαρός», όπως και των ορίων του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ρωσικές ασκήσεις άρχισαν από τις 7:00 το πρωί -δηλαδή με την έναρξη ισχύος της τουρκικής NAVTEX- και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα.

Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΝΟΤΑΜ, στην περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες [RUSSIAN NAVY EXERCISE (ROCKET TEST FIRINGS)] και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια.

Αύριο Τρίτη, θα αρχίσει και άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger