Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα υπήρχε μια συναίνεση ανάμεσα στους επιστήμονες, ως προς το ότι μετά το σχηματισμό της Γης πριν από 4,54 δισ. χρόνια, ο πλανήτης ήταν ένα μέρος που καλυπτόταν από «καυτό» μάγμα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα, ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στη Γη τα πρώτα 500 εκατ. χρόνια μετά το σχηματισμό της, μπορεί να ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με τις παρούσες συνθήκες με την ύπαρξη ωκεανών, ακόμη και ηπείρων.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι αρχαία πετρώματα στην Ισλανδία υποδηλώνουν ότι η πρώιμη Γη είχε πιο μέτριες θερμοκρασίες και ήταν πιο φιλόξενη, απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί αρχικά.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα γεωλόγων από το πανεπιστήμιο Vanderbilt του Τεννεσί.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια θεωρία, που θέλει τη σύγχρονη Ισλανδία να αποτελεί κάτι ανάλογο της πρώιμης Γης.

Παλαιότερα, θεωρούνταν ότι η κρούστα της Ισλανδίας, η οποία σχηματίζεται από το μάγμα που είναι πολύ θερμότερο από ό, τι οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, ήταν παρόμοια με αυτή της Γης στα πρώτα 500 εκατομμύρια χρόνια της.

Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν ζιρκόνια, κρυστάλλους δηλαδή που υπάρχουν σχεδόν από τη δημιουργία της Γης, που βρέθηκαν στην Ισλανδία.

Βρήκαν ότι ενώ τα ζιρκόνια ήταν ενδεικτικά της δημιουργίας ενός καυτού σχηματισμού, δεν ταίριαζαν με τη σύνθεση των ζιρκονίων, που έχουν εντοπιστεί αλλού στη Γη.

Αυτό υποδηλώνει ότι η Ισλανδία δεν αποτελεί ένα «μοντέλο» της νεαρής Γης, αλλά αντίθετα ότι η Γη 4 δισ. χρόνια πριν μάλλον δεν ήταν όσο «καυτή» πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.

«Ανακαλύψαμε ότι τα ισλανδικά ζιρκόνια είναι πολύ διαφορετικά από κρυστάλλους που δημιουργήθηκαν σε άλλες περιοχές της σύγχρονης Γης» εξήγησε η διδακτορική φοιτήτρια Tamara Carley.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, συνέλεξαν δείγματα από ηφαίστεια και άμμο που προέρχονταν από διάβρωση ισλανδικών ηφαιστείων. Στη συνέχεια, ξεχώρισαν χιλιάδες κρυστάλλους ζιρκονίων από τα δείγματα αυτά, τα οποία αναπαριστούσαν 18 εκατ. χρόνια ιστορίας.

Έπειτα, ανέλυσαν περίπου 1.000 ζιρκόνια για να διαπιστώσουν την ηλικία τους και τη στοιχειακή, ισοτοπική σύνθεσή τους.

Η ανάλυσή τους έδειξε, ότι τα ζιρκόνια της Ισλανδίας είχαν προκύψει από πολύ πιο ζεστά μάγματα από αυτά του Αδαίου μεγααιώνα (Hadean), σημειώνει το δημοσίευμα.

Παρότι τα επιφανειακά νερά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία τόσο των ισλανδικών όσο και των Hadean κρυστάλλων, στην περίπτωση της Ισλανδίας το νερό ήταν εξαιρετικά ζεστό όταν αλληλεπιδρούσε με τα βράχια.

«Το συμπέρασμά μας είναι αντιφατικό» δήλωσε ο καθηγητής Calvin Miller που ηγήθηκε των ερευνών και κατέληξε: «Τα ζιρκόνια του Αδαίου μεγααιώνα αναπτύχθηκαν από μάγμα σχεδόν παρόμοιο με αυτό που σχηματίστηκε στις σύγχρονες ζώνες καταβύθισης, αλλά προφανώς ακόμα πιο "ψυχρό" και "υγρό" από εκείνα που παράγονται σήμερα».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger