Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά του για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής πειραματικών φαρμάκων κατά του ιού Έμπολα, επισημαίνοντας ότι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ενδέχεται να διεξαχθούν αν είναι δυνατό ήδη από τον Δεκέμβριο στη δυτική Αφρική.

«Αυτό αποδεικνύει ότι όλα επιταχύνονται», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.

Από 200.000 ως 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι δοκιμές αυτές έχουν στόχο να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, επεσήμανε η Κίνι. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κίνι επιβεβαίωσε ότι δύο εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμη πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται και αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

«Πριν από το τέλος του πρώτου μισού του 2015 (...) θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις. Ενδέχεται να φτάνουν τις 200.000, ίσως είναι περισσότερες, ίσως είναι λιγότερες», σημείωσε η Κίνι.

Εξάλλου η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπο της οργάνωσης αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα, σε ένδειξη συμπαράστασης στα πολλά μέλη του υγειονομικού προσωπικού που προσβλήθηκαν από τον ιό και έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε το υγειονομικό προσωπικό να είναι το πρώτο που θα λάβει τα εμβόλια αλλά και τις πιθανές θεραπείες του ιού Έμπολα. «Τα σχέδια να δοθούν εμβόλια και θεραπείες στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο (στον ιό Έμπολα) θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger