Το Βενιζέλειο και...3 μεγάλοι δρόμοι περιμένουν τις ανασκαφές- Σταμάτησε και το μεγάλο έργο Γούρνες- Χερσόνησος

Τελικά λεφτά υπάρχουν…αρχαιολόγους δεν έχουμε! Σε 4 μεγάλα έργα της Κρήτης η αρχαιολογία έχει...δώσει κόκκινο! Μετά το μπλοκάρισμα των έργων στο Βενιζέλειο εξαιτίας των ανασκαφών της αρχαιολογικής υπηρεσίας κι άλλα 3 σημαντικά έργα έχουν…σταματήσει λόγω της παρέμβασης των αρχαιολόγων! Μεταξύ αυτών και οι δρόμοι στον Κρουσώνα και τα Ανώγεια και κυρίως το μεγάλο οδικό έργο Γούρνες- Χερσόνησος του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ! Και στα τρία έργα απαιτείται πλέον χρόνος και…χρήμα για να ξεμπλοκαριστούν, αλλά δυστυχώς οι ρυθμοί της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι τέτοιοι που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος.

Το πιο σοβαρό είναι σε πρώτη φάση η εμπλοκή του έργου Γούρνες- Χερσόνησος. Που πέρασε από σαράντα κύματα για να ξεκινήσει, είχε προβλήματα με το ΕΣΠΑ, τις απαλλοτριώσεις κλπ. Και τώρα που ξεκίνησε για να γίνει ο διπλός κλάδος η αρχαιολογική υπηρεσία έχει σταματήσει το έργο ! Αιτία; Τα σπήλαια που βρίσκονται νότια του δρόμου στη γέφυρα Αποσελέμη εκεί που θα γίνει η νέα χάραξη.

“Είμαστε στο όριο. Η αρχαιολογική υπηρεσία μας σταμάτησε γιατί ζήτησε ανασκαφή σε σπήλαια και έγκοιλα που υπάρχουν εκεί” λέει ο διευθυντής τεχνικών έργων του ΟΑΚ κ.Γιώργος Αγαπάκης που είναι σε συνεχή επαφή με την αρχαιολογική υπηρεσία.

“Δεν ξέρουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό που βλέπουν οι αρχαιολόγοι θα φανεί στην ανασκαφή. Οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους και τη σεβόμαστε απολύτως. Το πρόβλημα είναι οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η υπηρεσία. Που είναι ποιο αργοί από αυτούς που θα θέλαμε γιατί το έργο πρέπει να τρέξει”!

Μάλιστα το ίδιο πρόβλημα έχει και στα Αγριανά με άλλες ανασκαφές που πρέπει να γίνουν…

Από την πλευρά της Αρχαιολογίας πάντως τονίζεται ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη δουλειά και θέλει προσοχή.

“Είναι μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού Κάλλους και ίσως θα έπρεπε να αποφευχθεί και η βαριά εργασία που προβλέπεται να γίνει” επεσήμανε αρχαιολόγος που παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση, αλλά όλα εξαρτώνται από το τι θα βρεθεί.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε για να μην κινδυνεύσει το έργο. Έχουν ήδη εγκριθεί 350.000 ευρώ και πρέπει να υπογραφεί μια σύμβαση με την αρχαιολογική υπηρεσία για να προχωρήσουμε. Πρέπει όμως να γίνουν όλα αυτά γρήγορα” επεσήμανε ο κ.Αγαπάκης.

Το έργο έτσι κι αλλιώς είχε πολλά προβλήματα. Ο διαγωνισμός διεξήχθη δύο φορές. Αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν τα 52,8εκ.ευρώ. ενώ με τις απαλλοτριώσεις το ποσό ανεβαίνει στα 88,5εκ.ευρώ. Δόθηκε έκπτωση 13%.

Δυστυχώς στην εξέλιξη της σύμβασης υπήρξαν πολύ σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, με το έργο να ξεκινά με τεράστιες καθυστερήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να αποφασιστεί η πρώτη μεγάλη παράταση του χρονοδιαγράμματος από τον Μάιο του 2015 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο του 2016.

Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος η τουριστική περιοχή της Χερσονήσου θα συνδέεται άνετα και γρήγορα με την πόλη του Ηρακλείου, τις πύλες εισόδου σε Αεροδρόμιο και Λιμάνι ενώ το αυτό το τμήμα δρόμου αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση του προς το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Τα προβλήματα

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στον Κρουσώνα και στο δρόμο προς τα Ανώγεια όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης.

“Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Είμαστε σε επαφή με την κ.Σερπετσιδάκη συνεχώς για να βρούμε λύση. Έχουμε βγάλει τα σχετικά κονδύλια και περιμένουμε” τόνισε ο κ.Κουκιαδάκης.

Ήδη η Περιφέρεια έχει εκδώσει αποφάσεις για κονδύλια στους δρόμους της τάξης των 200.000 και πλέον ευρώ για τα ΔΥο οδικά έργα και περιμένουν να βρεθεί λύση.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η υποστελέχωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και το γραφειοκρατικό πλαίσιο μπλοκάρει τα έργα ακόμη και στις περιπτώσεις που οι αρχαιολόγοι θέλουν να βοηθήσουν.

Σίγουρα πάντως τα χρήματα που δίδονται είναι παρα πολλά. Για παράδειγμα στο φράγμα Αποσελέμη ένα συνολικό ποσό της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ έχει ξοδευτεί για τις ανασκαφές ενώ για το δρόμο της Μεσαράς δόθηκαν 400.000 ευρώ για τη μεταφορά αντικειμένων από μια επαυλι που βρέθηκε εκεί.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger