Καμένο δέντρο από ναπάλμ στον Γράμμο

Οι βόμβες ναπάλμ θεωρούνται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η βόμβα ναπάλμ είναι όπλο που χρησιμοποιούταν από βομβαρδιστικά αεροσκάφη σε επιδρομές κατά προσωπικού, και αποτελείται από μια εύφλεκτη ζελατινοειδή ουσία που προέρχεται από την βενζίνη. Η ουσία αυτή είναι ικανή να προκαλέσει τρομακτικά εγκαύματα και αφυδάτωση και με την βοήθεια του ανέμου μπορεί να απλωθεί σε δεκάδες χιλιόμετρα.

Τα ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά το 1944 στην Γαλλία. Εκτενέστατη χρήση τους έγινε και στο θέρετρο των επιχειρήσεων με την Ιαπωνία όπως και στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο 1946-1949. Η τεράστια αποτελεσματικότητά τους τις κατέστησε προσφιλές όπλο και κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Στον Γράμμο, οι βόμβες ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1948 κατά την επιχείρηση των 70 ημερών του ΕΣ στον Γράμμο. Αμερικανικού τύπου αεροσκάφη χτύπησαν σε πολλά σημεία την οροσειρά με την εξελιγμένη μορφή της βόμβας ναπάλμ, την war napalm-B. Η ελληνική στρατιωτική διοίκηση του ΕΣ με χαρά έλαβε τα νέα για το αποτέλεσμα του νέου όπλου που θα καθάριζε, όπως πίστευαν, ολοκληρωτικά τις πλαγιές από τους αντάρτες. Από την δική τους μεριά οι αντάρτες είδαν με δέος ένα από τα ισχυρότερα όπλα τις εποχής να "βρέχει φωτιά" πάνω από τις θέσεις τους. Παρόλα αυτά το νέο αυτό όπλο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο ηθικό των ανταρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger