Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Σε προηγούμενο άρθρο σας μίλησα για το θέμα της προκήρυξης απο το ΥΠΕΚΑ οικοπέδων για έρευνα σε περιοχές που είναι στα διεθνή ύδατα, δηλαδή πέραν των 6 νμ, Θεωρώ τις προκηρύξεις παράνομες γιατί η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα σε διεθνή ύδατα. Τα ύδατα μετά τα 6 νμ. αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν στην Ελληνική ΑΟΖ γιατί αυτή δεν έχει οριοθετηθεί. Ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς οριοθέτηση δεν έχει κανένα νόημα, γιατί για να έχει μια χώρα ΑΟΖ πρέπει να ξέρει επακριβώς και που αυτή είναι. Μου κάνει εντύπωση πως το θέμα αυτό, που είναι πολύ σοβαρό δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής απο κανένα άλλο ασχολούμενο με το θέμα των υδρογοναθράκων. Περίεργο.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ δίνει δικαιώματα σε μια χώρα, Εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ με όρια, δεν μπορεί να διεκδικήσει φορολογικά έσοδα απο καμμία εταιρεία που έχει υπογράψει συμβόλαιο με το ΥΠΕΚΑ για κοιτάσματα που είναι σε απόσταση μεγαλύτερη απο τα 6 νμ απο τις ακτές. Πιο λιανά δεν μπορώ να το κάνω.

Ένα άλλο θέμα με πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που είναι στα σύνορα των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Στη φωτογραφία σας παρουσιάζω μερικές περιπτώσεις κοιτασμάτων κάτω απο το βυθό της θάλασσας, δεξιά και αριστερά της συνοριακής επιφάνειας Δ μεταξύ των δύο ΑΟΖ.

Παρατηρείστε, ότι η επιφάνεια Δ (κάθετη στο επίπεδο της οθόνης σας) τέμνει το κοίτασμα (2) σε μια περιοχή και το διαχωρίζει σε ένα μικρό και ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, Κύπρος και Αίγυπτος θα πρέπει να διαμοιρασθούν εξίσου και όχι αναλογικά το συγκεκριμένο κοίτασμα. Κάτι τέτοιο όμως είναι εις βάρος της Κύπρου. Αν το κοίτασμα είναι σε μεγάλη έκταση, τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για τη Κύπρο. Είναι χρήσιμο να σας αναφέρω ότι “διευκρινήσεις” μετά από ανακοινώσεις “συμφωνιών”, ποτέ δεν “αγοράζω”…

Αν υποθέσουμε, ότι ορισθεί ένα πάχος Π (κάποια χιλιόμετρα δεξιά και αριστερά της επιφάνειας Δ) σαν περιοχή στην οποία θα εφαρμόζεται η ιδέα της συνεκμετάλλευσης, τότε το πράγμα περιπλέκεται αφού θα προυποθέτει επαλήθευση των μεγεθών των κοιτασμάτων για κάθε χώρα απο διαφορετικές εταιρείες και διαβουλεύσεις επι διαβουλεύσεων...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger