Με την φονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο ολοκληρώθηκε η αιματηρή κλιμάκωση της ακραίας πολιτικής βίας που σημειώθηκε το περασμένο Φθινόπωρο και οδήγησε στην δικαστική αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής όσο και με την σύλληψη Μαζιώτη και άλλων ακραίων στοιχείων της «αντίπαλης παράταξης».

Το χτύπημα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην τοπική οργάνωση Βορείων Προαστίων σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τα γραφεία της στη λεωφόρο Ηρακλείου 426. Οι σφαίρες των δραστών γάζωσαν τους τρεις χρυσαυγίτες που εκείνην την ώρα πραγματοποιούσαν «περιπολία» έξω από το κτίριο.

Για τους δύο, τον 27χρονο Γιώργο Φουντούλη και τον 22χρονο Εμμανουήλ Καπελώνη, τα τραύματα από τις σφαίρες ήταν θανάσιμα. Ο τρίτος, ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας, διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Για «επαγγελματίες εκτελεστές» που γνώριζαν πολύ καλά τον στόχο τους, αλλά και τη χρήση του όπλου, έκανε λόγο στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη. «Ηταν "διαβασμένοι".

Οι αναβάτες της μηχανής σταμάτησαν και έστρεψαν τα πιστόλια τους κατά των μελών της Χρυσής Αυγής που ήξεραν ότι βρίσκονταν στο σημείο. Δεν τους ένοιαζε η ταυτότητα των θυμάτων τους. Ηθελαν μόνο νεκρούς...», λέει χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της εκτέλεσης

6.50 μ.μ. Οι Γιώργος Φουντούλης, Εμμανουήλ Καπελώνης και ο Αλέξανδρος Γέροντας περιφρουρούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Ηρακλείου 426.

6.55 μ.μ. Μηχανή μεγάλου κυβισμού με δύο επιβάτες σταματά στη Λ. Ηρακλείου 420 έξω από κατάστημα για κατοικίδια. Ο συνεπιβάτης κινείται γρήγορα προς το μέρος των τριών μελών της Χρυσής Αυγής.

7.00 μ.μ. Οι δράστες ανοίγουν πυρ και οι δύο άντρες πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες περίστροφου όπλου 9 χιλιοστών. Ο τρίτος τραυματίζεται σοβαρά.

7.07 μ.μ. Οι ένοπλοι αναπτύσσουν ταχύτητα και φεύγουν από το σημείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους ακολούθησε αυτοκίνητο που βρισκόταν σταματημένο από τα γραφεία της ΧΑ σε απόσταση 20 μέτρων.

7.25 μ.μ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν στο σημείο και αποκλείουν την περιοχή. Τις έρευνες καθοδηγεί η Αντιτρομοκρατική.

Τα θύματα

Ο Εμμανουήλ Καπελώνης ήταν 22 ετών και εργαζόταν στην εταιρεία που διατηρεί ο πατέρας του, η οποία προμηθεύει νοσοκομεία. Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε στα γυμναστήρια, ενώ είχε αγάπη για τις μηχανές.

Το προφίλ του στο Facebook λίγο μετά τη δολοφονία έκλεισε από τους οικείους του. Είχε ενταχθεί στη Χρυσή Αυγή και περιστασιακά πήγαινε στα γραφεία στη Λ. Ηρακλείου μαζί με τον φίλο του Γιώργο, όπου μοιραία και οι δύο έχασαν τη ζωή τους έξω απ' αυτά. Ατομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αναφέρουν ότι κανένα από τα θύματα δεν ανήκε στον σκληρό «πυρήνα» των γραφείων και ότι είχαν χαλαρές σχέσεις με το κόμμα.

Ο Γιώργος Φουντούλης ήταν 27 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Αττικής, όπου και διέμενε στο πατρικό του σπίτι, στην οδό Κονίτσης. Σχολείο πήγε στο 5ο γυμνάσιο της περιοχής και είχε σπουδάσει φυσικοθεραπευτής. Ομως, τον τελευταίο καιρό εργαζόταν ως υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί, όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου δολοφονήθηκε.

Μεγάλωσε σε μια τυπική οικογένεια της μεσαίας τάξης και ο πατέρας του, Λάμπρος, είναι υπάλληλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ έχει και μία αδελφή. Του άρεσε να περνάει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του στο γυμναστήριο μαζί με τους φίλους του. Του κέντριζαν το ενδιαφέρον αστυνομικά σίριαλ όπως το «CSI», ενώ διασκέδαζε παρακολουθώντας την κωμική σειρά «Πενήντα-Πενήντα».

Τραγική λεπτομέρεια το γεγονός ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Γ. Φουντούλης γιόρτασε μαζί με την παρέα του τα 27α γενέθλιά του στο νυχτερινό κλαμπ όπου δούλευε. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ταυτότητα του θύματος, η σελίδα του στο Facebook κατακλύστηκε από μηνύματα φίλων και συγγενών που θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν με μερικά λόγια, αδυνατώντας να πιστέψουν ότι έφυγε από τη ζωή.

Ηταν οπαδός της Χρυσής Αυγής και από τη στιγμή που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στα τοπικά γραφεία του κόμματος, άλλαξε το στυλ και την εμφάνισή του. Τα στρατιωτικά παντελόνια και οι μαύρες μπλούζες υιοθετήθηκαν για την καθημερινή του αμφίεση. Ωστόσο δεν ήταν μέλος του κόμματος και δεν είχε αποκτήσει ταυτότητα.

Ο πατέρας του μιλώντας για την εν ψυχρώ εκτέλεση του παιδιού του δήλωσε ότι «τον εκτέλεσαν σαν να ήταν αρνί». Στις ίδιες δηλώσεις αποκάλυψε ότι ο γιος του δεν του είχε πει πως θα πήγαινε στα γραφεία της ΧΑ. «Απόψε μου είπε ότι πάει για καφέ και κάποιοι τον εκτέλεσαν σαν αρνί», ήταν τα λόγια του τραγικού πατέρα.

Το όπλο

H βαλλιστική έρευνα των εγκληµατολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ότι το όπλο που χρησιµοποιήθηκε στη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο ήταν περίστροφο όπλο, τύπου «ZASTAVA», το οποίο είναι διαµετρήµατος 9 χιλιοστών.

Σύµφωνα µε τη βαλλιστική, το όπλο είναι «καθαρό» και δεν έχει χρησιµοποιηθεί κατά το παρελθόν σε εγκληµατική ενέργεια. Οι άνδρες της Αντιτροµοκρατικής «χτένιζαν» όλο το βράδυ το σηµείο της δολοφονίας και µε το πρώτο φως της ηµέρας ξεκίνησαν νέες εκτεταµένες έρευνες.

Ωστόσο, τα εργαστήρια βρήκαν ακόµη ένα σηµαντικό στοιχείο, ότι και οι περίπου δώδεκα κάλυκες που περισυνέλεξαν οι αστυνοµικοί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής προήλθαν από το ίδιο όπλο. Το εύρηµα αυτό επιβεβαιώνει το σενάριο της αστυνοµίας για έναν δράστη της εν ψυχρώ δολοφονίας. Δηλαδή ότι από τα δύο άτοµα που εθεάθησαν, ο ένας ήταν ο εκτελεστής και ο άλλος ο οδηγός.

Η ταυτοποίηση του όπλου που χρησιµοποιήθηκε αναµενόταν να δείξει και την «ταυτότητα» της οργάνωσης του τροµοκρατικού χτυπήµατος. Oµως όλα τα ενδεχόµενα παραµένουν ανοιχτά καθώς αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν πως την ευθύνη µπορεί να αναλάβει ακόµη και πρωτοεµφανιζόµενη οργάνωση, αν και σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής στοιχεία αυτό το σενάριο δεν προκρίνεται ως το πιο πιθανό. Κι αυτό γιατί το «modus operandi» των δραστών παραπέµπει σε έµπειρους που ήξεραν πώς να κινηθούν, είχαν γρήγορα αντανακλαστικά και πραγµατοποίησαν ένα από τα πιο αιµατηρά χτυπήµατα των τελευταίων ετών.

Η μοτοσικλέτα

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει και η μοτοσικλέτα που βρέθηκε στην οδό Αυξεντίου, λίγα μέτρα από το σημείο του χτυπήματος, η οποία, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι εκείνη των δραστών, φέρει πινακίδες που είναι κλεμμένες από το 2000. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μοτοσικλέτα να ανήκε σε κάποια από τις παλιές τρομοκρατικές οργανώσεις που η αστυνομία δεν είχε εντοπίσει και η οποία χρησιμοποιήθηκε προχθές. Η μηχανή θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί και για «καβάντζα» για τους ίδιους τους δράστες, καθώς και για την ομάδα υποστήριξης που θεωρείται σίγουρο ότι υπήρχε.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger