Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ



“Σταγονίδια της χούντας”, “αριστεροί”, “αξιωματικοί που είχαν σχέση με “αναρχικούς”, “μυημένοι σε οργανώσεις”, υποθέσεις κατασκοπείας ,όπλα που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο μετά από την εισβολή ακόμη και ερωτικά σκάνδαλα περιλαμβάνει το αρχείο ντοκουμέντο από τις επιχειρήσεις παρακολούθησης αξιωματικών την περίοδο 1974 - 1986. Η πιο γνωστή απ΄ αυτές η επιχείρηση “Βελισσάριος”!

Το Onalert έχει στην διάθεσή του έναν ολόκληρο…τόμο απ΄ αυτά τ΄ αρχεία της ντροπής. Και η ντροπή αφορά πολλούς. Τους φιλοχουντικούς που μέχρι την δεκαετία του 1980 …ονειρεύονταν να γίνουν Παπαδόπουλοι και …Πινοσέτ. Οι προετοιμασίες των πραξικοπημάτων τους είναι για γέλια . Θα διασκεδάσετε διαβάζοντας τις λεπτομέρειες των επίδοξων πραξικοπηματιών που πάντα έτρωγαν …άκυρο την τελευταία στιγμή. Βέβαια μπορεί τώρα εμείς με την ασφάλεια των χρόνων που πέρασαν να …διασκεδάζουμε ,όμως τότε οι άνθρωποι που τα ζούσαν δεν διασκέδαζαν καθόλου . Αντιθέτως. Ούτε οι πολίτες που ανησυχούσαν -κι απ΄ ότι φαίνεται δικαιολογημένα- ότι μπορεί ο …λοχίας να ξανάρθει. 

Πολλοί απ΄ αυτούς αφού δεν κατάφεραν να γίνουν …σωτήρες της χώρας “τρούπωσαν” στα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης. Άλλοι στην ΝΔ κι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ. 

Ντροπή γιατί με αφορμή την πάταξη των “σταγονιδίων” όπως προκύπτει από την ανάγνωση των ντοκουμέντων δέχτηκαν λάσπη πολλοί στρατιωτικοί που μπορεί να μην ήταν “Μουστακλήδες” αλλά δεν ταυτίστηκαν με την χούντα,δεν πείραξαν συναδέλφους τους ,δεν έχει κανείς κάτι να τους προσάψει. Κάποιοι απ΄ αυτούς έφθασαν ψηλά ,έχουμε προσωπική άποψη και τα όσα διαβάσαμε επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα περί λάσπης . Δυστυχώς όλα τα “συστήματα παρακολούθησης” ακόμη και με δημοκρατικό μανδύα νοιώθουν πάντα την ανάγκη να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και γι΄ αυτό πρέπει να δείχνουν ότι…παράγουν έργο.

Και βέβαια δεν αποτελεί εκπληξη ότι οι…αγαπημένοι στόχοι δεν ξεχάστηκαν ποτέ! Μαζί με τα σταγονίδια στο ίδιο τσουβάλι ήταν πάντα όσοι ήταν ή έδειχναν ότι ήταν αριστεροί!

Το Onalert θα παρουσιάσει σε συνέχειες, χωρισμένα σε ενότητες τα έγγραφα των “επιχειρήσεων παρακολούθησης”. Θα διαβάσετε για όλα τα πραξικοπήματα παρωδία που ετοιμάζονταν από επίδοξους σωτήρες . Από τι θα την έσωζαν; Από τον κομμουνισμό τον οποίο είχε αφήσει…ανεξέλεγκτο ο Καραμανλής. Πως γίνονταν οι επαφές ,ποιες νύχτες ήταν έτοιμοι να δράσουν οι φιλοχουντικοί και πως τελευταία στιγμή σταματούσαν.

Θα διαβάσετε πως γινόταν οι προσεγγίσεις στελεχών και θα διαπιστώσετε πόσο μεγάλη σημασία έδιναν πάντα όλοι αυτοί στην Σχολή Ευελπίδων. Ήταν κλειδί για τα σχέδια τους. Αυτό πρέπει και σήμερα να μας προβληματίσει.

Θα διαβάσετε ονόματα Αρχηγών ΓΕΣ τους οποίους όσοι είχαν αναλάβει τις παρακολουθήσεις είχαν χαρακτηρίσει φιλοχουντικούς. Χωρίς τεκμηρίωση. Και τα τρία ονόματα Αρχηγών που θα διαβάσετε δεν έδωσαν το παραμικρό δικαίωμα να αμφισβητηθεί η δημοκρατική τους συνείδηση κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Θα διαβάσετε και θα καταλάβετε με τι αστειότητες και ανοησίες ασχολούνταν επί πολλά χρόνια οι υπηρεσίες πληροφοριών του Στρατού.

Σήμερα μια πρώτη γεύση. Λίγα έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι από την πτώση της χούντας και μετά , οι πυρήνες των φιλοχουντικών ήλπιζαν και πίστευαν ότι σύντομα θα ξαναέρθουν στα …πράγματα. Αύριο θα διαβάσετε για το πως προετοιμάστηκε το πραξικόπημα του 1981 λίγο πριν από τις εκλογές που έφεραν τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Τελικά οι πραξικοπηματίες έμειναν ...να φάνε μπιφτέκια σ΄ ένα διαμέρισμα αφού την τελευταία στιγμή ένα τηλεφώνημα ακύρωσε την ...σωτηρία μας.

Η δημοσίευση των αρχείων ξεκινά παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. 

Στο πρώτο έγγραφο καταγράφεται το κλίμα που επικρατούσε από το 1977 κι ακόμη πιο πριν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταγράψει όσα είχε πει αξιωματικός ,υπολοχαγός τότε, πολύ γνωστό όνομα των Ειδικών Δυνάμεων αργότερα. "Σεπτέμβριον ,Οκτώβριον θα επανέλθωμεν", φέρεται να είπε . Δεν επανήλθαν και ο ίδιος έκανε λαμπρή καριέρα.



Στο δεύτερο έγγραφο προκύπτει από την μαρτυρία ενός φιοχουντικού, γιατί υπήρχε τότε πραγματική ανησυχία για την εκδήλωση πραξικοπήματος. Διαβάστε πως περιγράφει την "δομή" των φιλοχουντικών δυνάμεων.





Το τρίτο έγγραφο έχει σχέση με την Κύπρο. Και το πόσο "συμφωνημένα" ήταν κάποια πράγματα. Ποτέ δεν θα έχουμε αποδείξεις ατράνταχτες αλλά πολλές φορές η κοινή πεποίθηση είναι πιο δυνατή. Διαβάστε το απόσπασμα:








Δημοσίευση σχολίου

Blogger