Όπως λέει ο ο οίκος Fitch σε σημερινό του σχόλιο, οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελλάδας. Ο οίκος εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να παραμείνει υψηλή για μήνες μετά τις εκλογές.

Ο οίκος προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές θα αναβληθούν για μετά τις εκλογές.

Ο Fitch αναφέρει ότι υπάρχουν δύο οδοί μέσω των οποίων η πολιτική αβεβαιότητα θα προκαλέσει πίεση στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Πρώτον μία παράταση του αδιεξόδου με την τρόικα σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στις αγορές θα περιορίσει τις ταμειακές ροές της χώρας έως το καλοκαίρι, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να εκτελείται κανονικά.

Δεύτερον, και ανάλογα με την αντίδραση των καταθετών στις εξελίξεις, η ελληνική οικονομία μπορεί να βρεθεί υπό πίεση από νέες εκροές κεφαλαίων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα ασκήσουν πίεση στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές της να φθάσουν σε μία συμφωνία»», υπογραμμίζει ο Fitch.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger