«Δεν έχει σημασία ποιος έχει την πολιτική εξουσία, όσο ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει». Αυτή η φράση, την οποία είχε γράψει ο Νόαμ Τσόμσκι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει, κατά τον λέκτορα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας Πάολο Μπέκι, την πιο εμβληματική της εφαρμογή στην Ευρώπη του 2014.

Ο Μπέκι, που θεωρείται από τα ιταλικά Μέσα ως ένας εκ των στενών πνευματικών συνεργατών του Μπέπε Γκρίλο, με άρθρο του στην ευρείας κυκλοφορίας ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, με τίτλο «Ελλάδα: ο θάνατος της Δημοκρατίας από τον Περικλή μέχρι τον Γιούνκερ», επιχειρεί να δώσει εξήγηση στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ζούμε την κυριαρχία του Ντράγκι, της Μέρκελ και του Γιούνκερ

Ο Ιταλός καθηγητής, όπως αναφέρει, επικεντρώνεται στο κυρίαρχο θέμα των ημερών, την Ελλάδα, «με την ελπίδα να αφυπνίσει αυτούς που επιμένουν να πιστεύουν πως ζουν σε ένα δημοκρατικό σύστημα την εποχή της κυριαρχίας του Ντράγκι, της Μέρκελ και του Γιούνκερ».

Ο Μπέκι ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό για τις εξελίξεις στη χώρα μας, την επιλογή Σαμαρά για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και την τεράστια πιθανότητα να μην συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3, με αποτέλεσμα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όμως, πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν μόνο ένα πράγμα, όπως γράφει ο Μπέκι, επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που «έχει δηλώσει ότι θέλει να ακυρώσει το Μνημόνιο που έχει επιβληθεί από την Τρόικα και να επαναδιαπραγματευτεί όλο το χρέος της χώρας με τα διεθνή ιδρύματα και τους ξένους πιστωτές».

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις προκάλεσε τη «θανατηφόρα οργή των αγορών»

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αρεστό στους δανειστές, προσθέτει ο Ιταλός λέκτορας, και η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις «προκάλεσε την αδάμαστο οργή των αγορών, που έκαναν το Χρηματιστήριο της Αθήνας να κατρακυλήσει κατά 20% μέσα σε μία εβδομάδα και να ξαναφέρει τα spreads των ομολόγων στα επίπεδα που ήταν πριν από τρία χρόνια, κοντά στο default».

Το Μνημόνιο είναι ο «οικονομικός βανδαλισμός» που έχει οδηγήσει την Ελλάδα για επτά χρόνια σε ύφεση-ρεκόρ

«Μπροστά στη θανατηφόρα οργή των αγορών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχουν χρεώσει το ασυγχώρητο αμάρτημα να θέλει να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το Μνημόνιο που επιβλήθηκε από την Τρόικα -ένα κείμενο που έχει χαρακτηριστεί από τον πολιτικο-οικονομικό αναλυτή της Telegraph, Ambrose Evans Pritchard, ως “οικονομικός βανδαλισμός”-η Αθήνα έχει οδηγηθεί σε μια ύφεση επτά ετών με το ΑΕΠ να έχει καταρρεύσει κατά 25,9%, αριθμός-ρεκόρ από τη δεκαετία του 1930» γράφει χαρακτηριστικά ο Πάολο Μπέκι.

Ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως «τρομοκράτης που θα φέρει το χάος»

Στη συνέχεια, ο Ιταλός λέκτορας Φιλοσοφίας σχολιάζοντας την πολιτική τρόμου που προσπαθεί να επιβάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέναντι αφενός στους βουλευτές κι αφετέρου στους Έλληνες ψηφοφόρους, με τη φράση ότι «οι πολίτες και οι αγορές δεν θέλουν τις εκλογές», επισημαίνει στους Ιταλούς αναγνώστες ότι η φράση αυτή ήρθε μετά την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε είχε γνωστοποιήσει την κατηγορηματική του αντίθεση με τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα, παρά μόνο μέσω ενός νέου πακέτου «διάσωσης», κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί, τονίζει ο Μπέκι ο οποίος αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη αυτή την παρέμβαση μπορούμε να καταλάβουμε το «τερέν» στο οποίο παίζεται το πολιτικό παιχνίδι.

Ο Ιταλός φιλόσοφος υπογραμμίζει την πολιτική τακτική των κέντρων που υποστηρίζουν τις πολιτικές λιτότητας που παρουσιάζουν τον Τσίπρα «ως έναν τρομοκράτη που θέλει να φέρει στη χώρα το χάος». Και σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος παραθέτει τα εξής στοιχεία: 26% ανεργία εκ του οποίου το 50% είναι νέοι, και τρεις στους πέντε Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Αυτά δεν τα προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που είναι κατεστραμμένη μέσα στα χρόνια της πτώχευσης από την Τρόικα και στα χρόνια της τρομοκρατίας της πληροφορίας, η μόνη ελπίδα είναι το κόμμα του Τσίπρα που φαίνεται να μην αποδέχεται τον εκβιασμό» σχολιάζει ο Μπέκι και τάσσεται ανοικτά υπέρ των απόψεων της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συνεχίζει τον αγώνα για ελευθέρωση (από το μνημόνιο) με μεγαλύτερη δυναμική, όπως αρχίζει να αμφισβητεί ανοιχτά τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ».

Ο Γιούνκερ παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας για να σώσει τη «δικτατορία της Τρόικας»

Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Σόιμπλε δεν είναι ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός που παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνερ έκανε προ ημερών ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, καλώντας το ελληνικό κοινοβούλιο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Μπέκι σχολιάζοντας την παρέμβαση Γιούνκερ γράφει ότι «η μόνη εναλλακτική λύση για τη δικτατορία της Τρόικα θα είναι ένα “λανθασμένο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας”». Ωστόσο, κατά τον Ιταλό καθηγητή, ο Γιούνκερ «διέπραξε τη μεγαλύτερη παρέμβαση των Βρυξελλών στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, καλώντας τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τις ακραίες δυνάμεις». Κατά τον Μπέκι, πρόκειται για «ευθείες υπαγορεύσεις».

Οπως εκβιάζουν οι αγορές τώρα την Ελλάδα, θα εκβιάσουν και την Ισπανία και την Ιταλία

Επιπλέον, στο άρθρο του στην «Il Fatto Quotidiano», επαναφέρει την ανάλυση του Ambrose Evans Pritchard στην Telegraph, υπενθυμίζοντας τη θέση, πως αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Ελλάδα σε σύνοτμο χρονικό διάστημα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, εκτός και αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναθεωρήσουν εκ βάθρων τις επιλογές τους. Ομως, ο Μπέκι τονίζει ότι «αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλουν να το αποτρέψουν οι χρηματο-οικονομικες δυνάμεις που κινούν τους πολιτικούς σαν μαριονέτες». Και τονίζει ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με τον εκβιασμό των αγορών, θα συμβεί και στην Ισπανία με τον Podemos πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και στην Ιταλία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο».

«Ο μηχανισμός είναι απλός: Αυξάνουν τα spreads, κάνουν τα Χρηματιστήρια να καταρρέουν και επιβάλουν, όπως οι τρομοκράτες, μια «εναλλακτική λύση» στη μαζική ανεργία και την εκτεταμένη φτώχεια μέσω της άγριας επιβολής φόρων από το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες» τονίζει ο Μπέκι και προσθέτει: «Και αυτό γίνεται, ώστε οι λαοί να βομβαρδιζόμαστε από τις πληροφορίες των συμπαιγνιών, που θα προκαλούν οικονομικό πανικό, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία, και μέσα σε αυτό το κλίμα να πηγαίνουμε στις κάλπες. Νομίζετε λοιπόν, ότι εξακολουθείτε να ζείτε σε μια Δημοκρατία;».




Δημοσίευση σχολίου

Blogger