Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις…


υπό το φόβο μίας προβοκάτσιας ή της πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στον Έβρο τις ημέρες των εκλογών καθώς και μετά από αυτές σε περίπτωση που το πολιτικό σκηνικό παραμείνει ρευστό και δεν σχηματισθεί αμέσως κυβέρνηση.

Η προκλητικότητα των Τούρκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες επιβάλλουν τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, καθ’ ότι η επιθετική ρητορική από πλευράς της Άγκυρας συνεχίζει να καλλιεργείται, τη στιγμή που τα πολιτικά κόμματα είναι «απορροφημένα» στον προεκλογικό αγώνα.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη των οποίων επαγρυπνούν και ταγμένα στο καθήκον της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας παρακολουθούν προσεκτικά και αναλύουν όλες τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μονάδες του Στρατού στο Αιγαίο και τον Έβρο έχουν λάβει εντολές ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, δεδομένης και της κινητικότητας που υπάρχει στα χερσαία σύνορα από πλευράς των Τούρκων με συνεχείς ασκήσεις διέλευσης του ποταμού Έβρου με πλωτές γέφυρες. Η σκοπιμότητα είναι σαφής και έχει προβληματίσει τους επιτελείς του Πενταγώνου.

Το μεγαλύτερο βάρος πάντως έχει δοθεί στο Αιγαίο, όπου η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας δεν αφορά μόνο στις μονάδες του Στρατού, αλλά το Ναυτικό και την Αεροπορία.

Μονάδες της Αεροπορίας έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ το Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στο ανατολικό Αιγαίο δεδομένης και της περιοχής, από τη Ρόδο και το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη και την κυπριακή ΑΟΖ που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για άσκηση υποβρυχίων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Εντός της περιοχής αυτής σημειώθηκαν προχθές δύο σκληρές αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών όταν οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην αναχαίτιση τους από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι οι πρώτες εμπλοκές που καταγράφηκαν εντός του 2015 και η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά πώς θα είναι μία «θερμή χρονιά».

Η συγκεκριμένη δε περίοδος, με τις εκλογές την Κυριακή, που πιθανόν να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τη Δευτέρα και να κινηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών λίγες ημέρες πριν την θλιβερή επέτειο των Ιμίων και με τους Τούρκους να δηλώνουν πώς δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ συνιστούν ένα μείγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για πρόκληση ακόμη και «θερμού επεισοδίου».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η Τουρκία σε περιόδους εσωτερικής πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό άλλωστε έγινε και τον Ιανουάριο του 1996.



http://yiorgosthalassis.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger