Ποιοι παίζουν για τις θέσεις - κλειδιά στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Τα φαβορί, οι απόντες και οι εκπλήξεις. Οι υποψήφιοι στις λίστες Επικρατείας και στις περιφέρειες Α' και Β' Αθήνας. Επικεφαλής του Επικρατείας στο ΠΑΣΟΚ ο Γ. Φλωρίδης.

Στη σκιά της έντονης αντιπαράθεσης για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις εκλογικές τους λίστες, τις οποίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να καταθέσουν στο Πρωτοδικείο.

Ονόματα λαμπερά αλλά και λιγότερο γνωστά, ακραιφνώς πολιτικά και όχι μόνο, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με λάμψη από τις τέχνες και τα γράμματα, είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη της 25ης Ιανουαρίου, ζητώντας την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Τα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να αφήνουν να διαρρέουν κάποια από αυτά, ενώ άλλα τα κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό, θέλοντας να εκπλήξουν, αποκομίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δύο πρόσωπα τα οποία εμπιστεύεται απόλυτα ο Αντώνης Σαμαράς φέρονται να καταλαμβάνουν δύο από τις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας: ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος και πάλι το 2012 εξελέγη χωρίς σταυρό μέσω του Επικρατείας. Επίσης ακούγονται τα ονόματα του Σταύρου Παπασταύρου, επίσης στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, καθώς και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη. Αναζητείται επίσης το όνομα-κράχτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ κάποιοι αναφέρουν και το όνομα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη.

Από τους νυν βουλευτές, δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όπως ανακοίνωσαν, ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Α' Αθήνας, ο Γιάννης Ιωαννίδης στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Τσουμάνης στην Πρέβεζα και ο Θεόδωρος Σολδάτος στη Λευκάδα.

Στην Α' Αθήνας δεν θα συμμετάσχουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (επίτροπος της Ε.Ε. πλέον) και ο Νότης Μηταράκης που μετακομίζει στη Χίο, ενώ υποψήφιοι θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη που πριν από 2,5 χρόνια ήταν στο Επικρατείας, καθώς και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Στη Β' Αθηνών νέα πρόσωπα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μιχελάκης (από το Επικρατείας), ο Γιώργος Κουμουτσάκος (υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής τον Μάιο), η Άννα Ασημακοπούλου (από τα Ιωάννινα), ο Νίκος Δένδιας (από την Κέρκυρα), ενώ υποψήφιοι επίσης φέρονται ο Bασίλης Aξιώτης, στέλεχος της ONNEΔ, η Zωή Pάπτη, υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στις περασμένες εκλογές, καθώς και η Κορίνα Δαμουλιανού, η οποία ως μικρό κοριτσάκι τη δεκαετία του 1990 έγινε γνωστή στο πανελλήνιο από το τηλεοπτικό σήριαλ "Πάτερ Ημών". Άγνωστες είναι ακόμα οι προθέσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος τελικά μπορεί να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εκλόγιμη θέση φέρεται να βρίσκεται ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του πρώην ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή, της Έλενας Ακρίτα και του πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Χθες συνεδρίασε η επιτροπή για την κατάρτιση ψηφοδελτίων για να κάνει το ξεκαθάρισμα των υποψηφίων (900 υποψήφιοι για 300 θέσεις), ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να οριστικοποιήσει τις λίστες. Ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, θα είναι πιθανότατα βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, όπως και ο Δημήτρης Τσουκαλάς και η Θεανώ Φωτίου που μετακομίζουν από το Επικρατείας. Στην ίδια περιφέρεια ενδέχεται να είναι υποψήφιοι και οι Νίκος Ξυδάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Πουλάκης και Κώστας Ήσυχος.

Στην Α΄ Αθηνών ίσως είναι υποψήφιοι η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου (από το Επικρατείας), ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων τον περασμένο Μάιο.

ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος Φλωρίδης είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Τάκης Ρήγας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.

Στην Α΄ Αθήνας υποψήφιοι μεταξύ άλλων θα είναι η Ζέφη Δημαδάμα, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θανάσης Χειμωνάς, ο Νάσος Αλευράς, ο Μάνος Επιτροπάκης και η Συλβάνα Ράπτη.

Μάχη και στη Β' Αθήνας, όπου θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, ανάμεσα σε άλλους, οι Άννα Βερούλη, Απόστολος Κακλαμάνης, Πύρρος Δήμας, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Βούρος και Γιάννης Κεχαγιόγλου.

Στο Υπόλοιπο Αττικής θα κατέβει και πάλι η Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην Α' Πειραιά ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, στο Ηράκλειο ο Βασίλης Γκεκέρογλου και στην Αχαΐα η Χ. Μανωλοπούλου, διευθύντρια του γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ: Στο νεοσυσταθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου διαμηνύουν ότι τα ψηφοδέλτια κατά 80% έχουν οριστικοποιηθεί, απομένει όμως ένα μικρό ποσοστό που θα προκύψει από το διαδίκτυο και τις σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Στη Β´ Αθήνας θα κατέβουν οι Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Καρχιμακης, στην Α' Αθήνας ο Χρήστος Αηδόνης και η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαριλένα Κοππά. Στη Λάρισα θα κατέβει ο Φίλιππος Σαχινίδης, στην Εύβοια ο Συμεών Κεδίκογλου, μάλλον στη Χίο ο Κώστας Τριαντάφυλλος, στη Β' Πειραιά ο Γρηγόρης Νιώτης, στην Ξάνθη ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης και στην Ημαθία ο πρώην αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγγελος Τόλκας.

Χθες, εξάλλου, ο Ντέμης Νικολαΐδης διέψευσε τις φήμες που τον ήθελαν υποψήφιο με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠΟΤΑΜΙ: Στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ακούγονται για το Επικρατείας τα ονόματα των Αλέξανδρου Μάλλια, Βασίλη Μαρκή, Γιώργου Παυλάκη και Παναγιώτη Καρκατσούλη. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή στις λίστες του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. - δημοσιογράφου Γιώργου Αμυρά, των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Λυκούδη (Α΄ Αθήνας), Νίκης Φούντα (Αιτωλοακαρνανία), Κατερίνας Μάρκου (Β' Θεσσαλονίκης), Γρηγόρη Ψαριανού (Β΄ Αθήνας) και Πέτρου Τατσόπουλου (Β΄ Αθήνας).

Υποψήφιοι θα είναι εξάλλου η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά (Α΄ Αθήνας), ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας (Περιφέρεια Αττικής), ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, καθώς και οι ηθοποιοί Νίκος Ορφανός (Β΄ Πειραιώς) και Γιώτα Φέστα. Στη μάχη για το νέο κόμμα ρίχνονται και οι πρώην βουλευτές Σπύρος Δανέλλης (Ηράκλειο Κρήτης) και Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη). Παράλληλα ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Χάρη Θεοχάρη στη β' Αθηνών.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ: Στους Ανεξάρτητους Έλληνες στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα βρίσκεται και πάλι ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, ενώ δεν έχουν γίνει διαρροές για τους υποψηφίους από τα κόμματα του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger