Το ξέφρενο ράλι προς την σύγκρουση-πρόσκρουση δεν έχει σταματημό. Οπως όλα δείχνουν η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί την Παρασκευή στο έκτακτο Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρεί-όπως δήλωσε ο Νίκος Παππάς-και να είναι έτοιμη για Κούγκι όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να τα σπάσουμε με την Ευρώπη μια και ο Σόιμπλε δεν συζητά τίποτε άλλο εκτός από παράταση του Μνημονίου και το βράδι της Παρασκευής η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές για τις 22 Μαρτίου. Εκλογές όμως που θα γίνουν με στεγνές τις τράπεζες, τα κρατικά ταμεία και τις τσέπες των Ελλήνων.
Μόλις πριν λίγο η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποκάλυψε ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχει τρύπα στα κρατικά ταμεία!
Ωστόσο- αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας-, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει πόρους (ναρκοδολάρια, ρούβλια ή φοροφυγάδες εστιάτορες στα νησιά- που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, παίρνοντας μία μικρή παράταση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου!
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προγραμματίζουν συνεδρίαση την Παρασκευή για να συζητήσουν την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα συναντηθούν μόνο εάν η Ελλάδα έχει υποβάλει ένα «αξιόπιστο, διατυπωμένο αίτημα» για μια παράταση», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αξιωματούχοι που έχουν γνώση των εξελίξεων, έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια παράταση του προγράμματός της την Παρασκευή, μετά από την σύγκρουση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας.


«Κρίσιμη» κρίνεται η 24η Φεβρουαρίου για το ελληνικό δημόσιο. Όπως επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με τις προβολές των ταμειακών ροών του κράτους, την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχει «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, παίρνοντας μία μικρή παράταση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η ούτως ή άλλως οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της υστέρησης των εσόδων. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες στον προϋπολογισμό και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Είναι ενδεικτικό, τονίζει η «Καθημερινή», ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Ιανουάριο του 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 603 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. ευρώ, από 4,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.

Με αυτά τα δεδομένα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για τα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως τα κρατικά ταμεία θα «στερεύουν» στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για εκείνες τις ημέρες. Το πρόβλημα όμως, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, προκύπτει μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου.

Εάν δεν αλλάξει κάτι στη χρηματοδότηση της χώρας, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της από τις αρχές Μαρτίου και μετά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, προσφάτως. Ο υπουργός είχε ζητήσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το πλαφόν από τα 15 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα της «Καθημερινή» υπογραμμίζει ότι με τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν να καλυφθούν οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του Δημοσίου και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας έως την οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό, καθώς εάν συνέβαινε θα αποτελούσε μία πράξη καθαρής νομισματικής χρηματοδότησης. Επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρηματοδοτούσε τις υποχρεώσεις ενός κράτους και αυτό αντιβαίνει τους υφιστάμενους κανόνες.

Πλέον στο οικονομικό επιτελείο καλούνται να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Γενικότερα, τον επόμενο μήνα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταβληθούν:
• 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις προς δάνεια (1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ), τόκους και έντοκα γραμμάτια.
• 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.
• 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger