Τους όρους του συμβιβασμού Ελλάδας και Γερμανίας στην τελική συμφωνία-γέφυρα περιγράφουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά όσα έχουν διαρρεύσει δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για οριστική λύση.

Μάλλον για μια λύση που μεταθέτει το πρόβλημα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μοιάζει, κάτι που θα ήταν μεγάλο λάθος, αφού αυτό δεν θα αποτρέψει την λύση του προβλήματος.

Βέβαια εμφανίζεται ως "συμφωνία-γέφυρα", οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι την οριστική συμφωνία που τοποθετείται εντός του θέρους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, που μίλησαν στο Bloomberg, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί».

Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας, είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον είναι χαμηλότερο από το 4% του ΑΕΠ Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανή παράταση του προγράμματος διάσωσης ίσως και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ ως αποπληρωμή για την αποχώρηση του θα λάβει το ποσό των 700 εκατ.ευρώ από την Ελλάδα. Επίσης τονίζεται ότι υπάρχει πρόοδος και στο θέμα του χρέους με συμβιβασμό.

Οπως έγινε γνωστό η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν  συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνήσουν σ΄ένα πρόγραμμα που θα περιέχει το κείμενο που θα επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα αυτό να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης...) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο όπως και στο Eurogroup που υπήρξε επιμονή των κρατών μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα (πχ. έγκριση κοινοβουλίων) και χθές οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη υποβολής αιτήματος για παράταση.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν στο τυπικό μέρος η Ελλάδα θα ζητήσει την «τεχνική παράταση» αλλά όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη.

Τα παραπάνω απλώς μεταθέτουν κατά ένα ή δύο χρόνια το πρόβλημα και δίνουν κάποιες "αναπνοές" στην ελληνική πλευρά.

Αν δεν υπάρξει τουλάχιστον μετάθεση της εξόφλησης του χρέους για 50 χρόνια και αρνητικό επιτόκιο για να μειωθεί το χρέος μακροπρόθεσμα και να καταστεί δύνατή η έξοδος της χώρας στις αγορές μέσα σε δύο χρόνια από σήμερα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Αυτά ελπίζουμε να τα δούμε το καλοκαίρι...


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger