Επικαλούνται τα υψηλά έξοδα αλλά και τις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα κυρίως στον τομέα της ενέργειας...

Δεν τίθεται θέμα ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και αυτό για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους, δήλωσαν Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων Konstantin Sivkov δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι Δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΕ) δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση, η οποία, όπως είπε, ούτως ή άλλως, προϋποθέτεΔεν τίθεται θέμα ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και αυτό για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους, δήλωσαν Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων Konstantin Sivkov δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι Δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΕ) δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση, η οποία, όπως είπε, ούτως ή άλλως, προϋποθέτει και τεράστια έξοδα για υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν τα ρωσικά αεροσκάφη και πλοία.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου RAS για Αμερικανικές και Καναδικές Σπουδές, υποστράτηγος Pavel Zolotaryov είπε στο πρακτορείο ότι η Ρωσία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της λόγω των σχέσεών της με την Τουρκία κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

«Η Τουρκία "ζηλεύει" πολύ την Κύπρο. Πιστεύω ότι η Ρωσία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της στην περιοχή εκείνη», είπε.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Γεωπολιτικής Ανάλυσης, συνταγματάρχης Ivashov δήλωσε ότι «δεν πρέπει κάποιος να εξετάζει στα σοβαρά το ενδεχόμενο ότι αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ή ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βάσεις στην Κύπρο».

Εξήγησε ότι η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και οπωσδήποτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ερώτημα κατά πόσον η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα επέτρεπαν επισκέψεις από ρωσικά πλοία και αεροπλάνα.

«Αν η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θα συμφωνούσε με αυτό το ενδεχόμενο, είναι επίσης ένα μεγάλο ερώτημα», ανέφερε. Επιπλέον, είπε ότι και πρακτικά αυτό θα ήταν αδύνατο, καθώς προκειμένου να προσγειωθούν στην Κύπρο ρωσικά αεροσκάφη αυτό θα προϋπόθετε μεγάλα έργα για υποδομές που θα συνάδουν με στρατιωτικές προδιαγραφές.

Σημείωσε ότι η Ρωσία πρέπει να δώσει έμφαση στις βάσεις της στη Συρία και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της για διευκολύνσεις από το Βιετνάμ. Επίσης, είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί πλέον και στην Λατινική Αμερική για αναχαίτιση των επεκτατικών βλέψεων των Αμερικανών.

protothema.gr


Δημοσίευση σχολίου

Blogger