του Θανάση Μαυρίδη

Η τακτική της ελληνικής πλευράς στηρίζεται σε ένα αξίωμα: Ότι η Ευρώπη και η Αμερική έχουν επενδύσει πολλά στο ευρώ και ότι αποκλείεται να το αφήσουν να καταρρεύσει. Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους οπαδούς αυτής της άποψης ότι θεωρίες παιγνίων μελετούν οι άνθρωποι στην Ευρώπη και στην Αμερική πολλά χρόνια πριν τις ανακαλύψει ο Γιάνης με το ένα ν. Το Βερολίνο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα από την ώρα που ο Αντώνης άρχισε να σκίζει το μνημόνιο σελίδα - σελίδα. Έχετε κάνει λάθος σύντροφοι στις εκτιμήσεις σας! 

Το ευρώ είναι ένα δυνατό νόμισμα επειδή συμμετέχει σε αυτό η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Αν αποχωρήσουν αυτές οι χώρες από το ευρώ, τότε τα ομόλογα σε ευρώ θα είναι στα αζήτητα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις υπερφίαλες συζητήσεις άνθρωποι που νομίζουν ότι βρήκαν τώρα την ευκαιρία να ενισχύσουν το υπερτροφικό τους εγώ. Αν νομίζουν ότι η διαφωνία της Ελλάδας σήμερα στο Eurogroup θα φέρει το χάος στις παγκόσμιες αγορές, είναι γελασμένοι. 

Ας πούμε ότι υποχωρήσει το ευρώ. Και λοιπόν; Ξεχνούν ότι το ευρώ βρίσκεται σήμερα στο 1,14, όταν στην εκκίνησή του είχε βρεθεί κάτω και από το 0,90. Τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους όταν λένε ότι θα διαλυθεί το ευρώ; Κι αν δεν συμβεί έτσι; Αν τελικά αντί για το ευρώ διαλυθεί μία ολόκληρη χώρα; Ποιός θα αναλάβει την eυθύνη γι΄ αυτό; 

Τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα απέναντι σε μία νταλίκα και περιμένουμε ότι η νταλίκα θα κάνει την τελευταία στιγμή στην άκρη. Το κακό είναι ότι εμείς βρισκόμαστε πάνω σε ένα πατίνι. Και τi σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να κάνουμε ό,τι μας λένε οι Γερμανοί; Αυτή ακριβώς την επιχειρηματολογία έχει χρησιμοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση για όσο χρονικό διάστημα ήταν στην αντιπολίτευση και το γεγονός αυτό την έχει εγκλωβίσει σε αδιέξοδα μονοπάτια. 

Μας έχουν ζαλίσει τόσες μέρες ότι αυτοί διαπραγματεύονται και όλοι οι άλλοι σκύβανε το κεφάλι. Τι ακριβώς διαπραγματεύονται; Διότι για να διαπραγματευτεί κάποιος χρειάζεται να έχει όπλα. Ποιά ήταν τα όπλα της χώρας μας όλο αυτό το διάστημα; Οι θεωρίες Βαρουφάκη; Τι ακριβώς μας έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα. Ποιό ήταν το πρακτικό κέρδος;

Ο διαπραγματευτικός πατριωτισμός είναι κολλητικός! Ο ένας παρασύρθηκε από τον άλλον και στο τέλος δημιουργήσαμε έναν νέο εθνικό μύθο. Ότι κάποιοι είναι πατριώτες και έχουν σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης και ότι κάποιοι άλλοι ήσαν δουλοπρεπείς. Κι όπως όλοι οι εθνικοί μύθοι έχει κι αυτός μία πραγματική βάση για να πατήσει. Η Ευρώπη δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ελληνικό ζήτημα, επειδή δεν την ενδιέφερε στην πραγματικότητα η Ελλάδα. Αυτό που δεν θέλουμε, όμως, να δούμε είναι ότι ανάλογους μύθους έχουν κι άλλοι. Κι όπως ακριβώς θιγόμαστε εμείς κατά τον ίδιο τρόπο θίγονται και οι άλλοι. 

Θα πει κάποιος ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει. Θα συμπληρώναμε ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπραγμάτευση. Όσοι νομίζουν ότι με υβριστικά σκίτσα, απειλές και συγκεντρώσεις σε πλατείες τα κράτη διαπραγματεύονται, μας οδηγούν στην εποχή των σπηλαίων. 

Έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα τις τελευταίες ημέρες. Ας φέρουμε για παράδειγμα δήλωση του κ. Καμμένου: «μπορεί να μην έχουν ανατιναχτεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχτεί η ελληνική οικογένεια. Υπάρχει υψηλή ανεργία και αυτό θα πρέπει να το δείτε κάποια στιγμή». Αν την δήλωση αυτή την έκανε υπουργός του Σαμαρά θα είχε γίνει χαμός! Εδώ όμως υπάρχει η κολυμπήθρα της αριστεράς! 

Δεν μπορούμε να απειλούμε τον πλανήτη ότι θα φέρουμε τον Αρμαγεδδώνα ή ότι θα τους τινάξουμε όλους στον αέρα! Είναι γελοίο! Αντί για ανοησίες, θα μπορούσαμε να έχουμε στρωθεί στην δουλειά για να εκπονήσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Δίχως προτάσεις και δίχως αριθμούς δεν μας παίρνουν στα σοβαρά οι άνθρωποι στις κανονικές χώρες. Το να πηγαίνει κανείς σε συνόδους κορυφής και να δίνει ανούσιες διαλέξεις προκαλεί την οργή και μόνο. 

Δεν είναι όλοι εναντίον μας επειδή έχουν προσωπικά μαζί μας. Κάνουν λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ αν νομίζουν ότι η Ευρώπη θα κάτσει να σκάσει αν οι Έλληνες αποφασίσουν να τραβήξουν την περόνη και ανατιναχτούν. Όπως επίσης κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι ασχολούνται με το ποιά κυβέρνηση υπάρχει σήμερα στην Αθήνα. Κινούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς, by the book, κι αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξουν ακόμη κι αν κατέβει ο Ιησούς στο Βερολίνο για να διαμεσολαβήσει. Θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Δεν θέλουν το Grexit. Αλλά δεν το φοβούνται κιόλας! Επίσης, δεν δίνουν δεκάρα για το αν πρωθυπουργός είναι ένας δεξιός ή ένας αριστερός. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μέρκελ άδειασε πρώτη τον Αντώνη! 

Μπορούμε να κάνουμε έναν έντιμο συμβιβασμό; Ειλικρινά δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι πως μας είχαν πει ότι έχουν και σχέδιο Β. Τώρα βλέπω με τρόμο ότι δεν είχαν καν σχέδιο Α. Ωστόσο, θα είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξω ότι θα φταίει ο Αλέξης για ένα πιθανό ναυάγιο. Ουδέποτε είχαμε σχέδιο. Ή καλύτερα, το μόνο σχέδιο που είχαμε είναι ότι δεν είχαμε σχέδιο. Όπως κάτσει και όπως έρθει. Αν μια ολόκληρη χώρα κρέμεται από τις θεωρίες παιγνίων του κ. Βαρουφάκη, τότε δεν είναι χώρα. Μοιάζει με μπουλούκι, σαν κι αυτά που τριγύριζαν στην ελληνική επαρχία τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60... 

Οι χώρες έχουν σχέδιο. Οι χώρες έχουν συνέχεια. Οι χώρες έχουν σοβαρότητα. Κι όλα αυτά δεν απωλέσθησαν επί Αλέξη Τσίπρα. Αλλά εδώ και πολλά - πολλά χρόνια. Φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Κι αυτή ακριβώς είναι η τελευταία μας ευκαιρία! Να αφήσουμε στο περιθώριο δηλώσεις ακραίων και εγωπαθών και να στρωθούμε όλοι μαζί στην δουλειά. Καλές ιδέες υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Αυτό που μας λείπει είναι η κοινή λογική και η ομόνοια. 

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


\
Πηγή: capital.gr


Δημοσίευση σχολίου

Blogger