Αμερικανική ταξιαρχία με  4.000 στρατιώτες κατευθύνεται  προς το Κουβέιτ
Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, που έχουν βάση  στο Fort Carson, του   Κολοράντο, είναι καθοδόν με  κατεύθυνση προς το Κουβέιτ, όπου θα σταθμεύσουν σε περιοχή , που  θα αποτελεί το σημείο εκκίνησης, για τις επιχειρήσεις τους κατά του ISIS, μετά την αποδοχή σχετικού  αιτήματος προς το Κογκρέσο, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα mainichi.jp .

Ο Μ. Ομπάμα απέκλεισε την διενέργεια μεγάλης κλίμακας  χερσαίων επιχειρήσεων των ΗΠΑ,  παρόμοιες με εκείνες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά ζήτησε να διαθέτει αυτήν την επιλογή, χρησιμοποίησης στρατιωτικής βίας εναντίον  των μαχητών του ισλαμικού κράτους, για περίοδο τριών ετών. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν σε οποιαδήποτε στιγμή και δεν δύναται να περιοριστούν στα «στενά πλαίσια» μιας απλής χερσαίας επιχείρησης. Άλλωστε το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις  σε Ιράκ και Συρία, επιβάλλοντας μια ακραία μορφή του νόμου της Σαρία, σκοτώνοντας πολλούς ομήρους και βασανίζοντας αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών Αμερικανών.

Ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει ήδη  μια ταξιαρχία στο Κουβέιτ, η οποία σταθμεύει στην περιοχή, μετά το τέλος του πολέμου του Ιράκ  από το 2011. Αυτή δύναμη, συν οι   δύο μονάδες από το Fort Carson, θα εργαστούν εντατικά  για την εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων από όλη την Μέση Ανατολή. Στην πιο πρόσφατη ανάπτυξή της στο Κουβέιτ, η αμερικανική ομάδα μάχης από το Φορτ Κάρσον, είχε  πραγματοποιήσει αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης με συμμαχικές χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν ενταχθεί στο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αμερικανική Ταξιαρχία που κατευθύνεται  προς το Κουβέιτ είναι μια τεθωρακισμένη δύναμη , η οποία διαθέτει  άρματα μάχης Μ1 Α2 και ΤΟΜΑ Bradley. Πολλοί από τους στρατιώτες της είναι βετεράνοι, μιας και έχουν συμμετάσχει  μία ή περισσότερες φορές σε  προηγούμενες περιοδείες  στο Ιράκ.

«Δεν το κάνουμε αυτό για πρώτη φορά », δήλωσε ο διοικητής της Αμερικανικής ταξιαρχίας,  συνταγματάρχης Γκρεγκ Σιέρρα .

Η ταξιαρχία έχει εκπαιδεύσει πάνω για πάνω από ένα χρόνο, πάρα πολλούς στρατιώτες των χωρών στην περιοχή .

Ενδεχομένως κύριες αποστολές της ταξιαρχίας, θα αποτελούν αρχικά  η ανθρωπιστική βοήθεια, και η εκπαίδευση  , δήλωσε ο  Σιέρα.

Ο Αμερικάνος συνταγματάρχης  τόνισε κατά την τελετή αναχώρησης στους στρατιώτες του και στις οικογένειές τους, ότι αν ταξιαρχία του έχει «μπερδέματα» με το ισλαμικό κράτος, το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο. «Στο τέλος, αν εισέλθουμε σε μάχες, θα τις κερδίσουμε αποφασιστικά», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, οι Αμερικανοί σιγά-σιγά εμπλέκονται με την τελική  χερσαία αντεπίθεση κατά του ισλαμικού κράτους, στα πρότυπα του πολέμου στο Βιετνάμ. Σε λίγο διάστημα θα μεταβούν στην περιοχή λογικά και άλλες χερσαίες Αμερικανικές δυνάμεις, με όλο το πολεμικό υλικό τους. Θεωρούμε ότι ο πόλεμος εναντίον του ISIS, θα προσομοιάζει με τον πόλεμο στο  Βιετνάμ, λόγω της φύσης του αντιπάλου, αλλά και των μεθόδων που ακολουθεί.

Το σίγουρο όμως είναι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει σκηνές σαν την άνανδρη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου. Αλλά εφόσον απαιτηθούν  μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις, αυτές δεν γίνεται εκ των πραγμάτων, να υλοποιηθούν μόνο από Ιρακινούς στρατιώτες. Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο «κοστολόγησε» την κατάσταση, και ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πάρουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Οπότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμη  μπροστά μας…




Δημοσίευση σχολίου

Blogger