Ως ένα «μικρό βήμα, αλλά πολύ σημαντικό γιατί ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση από τα βήματα που κάναμε πριν» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.



Μιλώντας στο Mega, o κ. Παππάς τόνισε ότι «στις εκλογές πήγαμε με ένα ασφυκτικό πλαίσιο» σε σχέση με την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι κάποιοι «είχαν στόχο να φτάσουν την Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας και τη νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα είχε τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος».

«Η επιμονή των εταίρων μας σε αυτή τη στρατηγική ήταν και ο λόγος που δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα στα δύο πρώτα Eurogroup. Οι εταίροι είχαν μάλλον πειστεί από τον κ. Σόιμπλε ότι o μοναδικός δρόμος ήταν η ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι έχουμε μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, η αξιολόγηση θα γίνει επί της παρατεταμένης συμφωνίας, δεν υπάρχει το email Χαρδούβελη και τα προαπαιτούμενά του, διαμορφώνεται μια λίστα με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν μαζί με τους εταίρους για να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να περπατήσει η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κ. Παππάς είπε: «Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση ως μια πρόταση αύξησης φορολογικών εσόδων και δηλώνουμε ότι αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα και πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε τα χέρια μας πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς να ολοκληρωθεί το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Εκτίμησε επίσης ότι η αποδοχή αυτής της ρύθμισης είναι μονόδρομος δεδομένου αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ρύθμιση που δεν λειτουργεί.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι θα γίνει σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε εκ νέου ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Χαρακτήρισε ακόμη «καταστροφική επιλογή» τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι επιβάλλει την απόσυρση του δημοσίου από την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτή η ρήτρα πρέπει να φύγει από το τραπέζι» στην ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ρίξουμε ένα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει σειρά από προτάσεις και είναι έτοιμη να συζητήσει «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».

Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση καταρτίζει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο και ως προς την οργάνωσή του και ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφορά με το χρέος ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνημένες υποχρεώσεις, ωστόσο δεν απέχει, όπως είπε, από τη θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Το χρέος είναι απολύτως στο τραπέζι» ανέφερε.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger