H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το προσωπικό της καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα μπορούσε η υπόλοιπη Ευρωζώνη να παραμείνει ανέπαφη, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πίσω από τις "κουρτίνες" της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων εταίρων της για τη νέα χρηματοδοτική βοήθεια, παίζονται ήδη εναλλακτικές λύσεις, αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του γερμανικού περιοδικού.

Για το σκοπό αυτό, συνεργάτες της ΕΚΤ κάνουν ήδη εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης για το πώς θα μπορούσε να αλληλο- βοηθηθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο), σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.

Οι Έλληνες τελικά θα επιβάλουν ελέγχους κίνησης κεφαλαίων, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.  Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει η ΕΚΤ, οι Έλληνες βγάζουν καθημερινά πάνω από 1 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, λέει.

Το ΔΝΤ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, θεωρεί ως διαχειρίσιμη μία έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Οι Ευρωπαίοι σήκωσαν τα προηγούμενα χρόνια τείχη προστασίας τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επέκταση της κρίσης, λένε στην Ουάσινγκτον.

Για την Ελλάδα, γράφει το Spiegel, μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερες ζημιές απ΄ ο,τι αν η χώρα ακολουθούσε τον προτεινόμενο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το Reuters.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr δήλωσαν σχολιάζοντας το δημοσίευμα "Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά". 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger