Στο αποκορύφωμα φτάνει πλέον η αγωνία για την πορεία της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους «θεσμούς», καθώς έπεσε τελικά χθες στη «νάρκη» της επιστολής Κοστέλο προς την κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και δανειστές βάζουν πρόωρο τέλος στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τινάζοντας στον αέρα τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά θέτοντας εν αμφιβόλω συνολικά το μέλλον της διαπραγμάτευσης -ή και της Ευρωζώνης ολόκληρης.

Και όλα αυτά, ενώ σήμερα η Αθήνα επιζητά να δανειστεί έως 1,3 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας για να μπορέσει να αποπληρώσει χρέη 1,9 δισ. ευρώ την Παρασκευή και, παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει αύξηση του έκτακτου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια αλλά και να αντέξουν σε τυχόν εκροές καταθέσεων μετά και τις «ρουκέτες» Ντάισελμπλουμ που άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο για λύσεις «τύπου Κύπρου» και στη χώρα μας.

Το χρονικό της κρίσης

Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με τους δανειστές δεν άντεξε ούτε ένα μήνα. Η «φωτιά» σοβούσε ήδη (όπως έδειχνε η δυστοκία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τις τελευταίες πέντε μέρες στην Αθήνα), αλλά από αργά χθες βράδυ άρχισε να παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από πλευράς «θεσμών», οι δανειστές πιέζουν πλέον απροκάλυπτα να προχωρήσει η 5η αξιολόγηση, εγκαταλείποντας τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. 

Από πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά μονομερώς σε όλα τα επίμαχα μέτρα ενώ «τελείωσε», φραστικά τουλάχιστον, και τα τεχνικά κλιμάκια -όπως και την Τρόικα πριν σχεδόν δύο μήνες.

Μετά το έκτακτο Euroworking Group της Τρίτης για την Ελλάδα και λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «λάδι στη φωτιά» έριξε η διαρροή επιστολής προς την κυβέρνηση του κ. Ντέκλαν Κοστέλο που, ως εκπρόσωπος της Κομισιόν και των Επιτρόπων Μοσκοβισί και Κατάϊνεν, έβαλε «απαγορευτικό» στην ψήφιση των μέτρων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και των 100 δόσεων, στο οποίο η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία ανακοινώνοντας ότι προχωρά μονομερώς στην ψήφισή τους -και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!

Δραματικό παρασκήνιο

Αν μάλιστα ισχύουν όσα ανέφεραν ελληνικές πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ουσιαστικά οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» απαιτούν πλέον να αναβιώσει η «Τρόικα»!

Όλα συνέβησαν μέσα σε μόλις 24 ώρες, από αργά το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Συγκεκριμένα τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής:

1.«ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ» ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ: Σε μυστική τηλεδιάσκεψη του Brussels Group (μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-EFSF και ελληνικής κυβέρνησης) επιβεβαιώθηκε, στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα έχουν πια βαλτώσει.

Εκεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο, ως εκπρόσωπος της Κομισιόν και των Επιτρόπων Μοσκοβισί και Κατάινεν, τόνισε ότι ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει και ότι ο τεχνικός έλεγχος έχει φρακάρει με ευθύνη της κυβέρνησης. Προειδοποίησε δε τους συνεργάτες του κυρίου Βαρουφάκη ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει τεχνική βάση και κοστολόγηση των μέτρων Βαρουφάκη που τη συνόδευαν.

Παραμερίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup ως ανεφάρμοστη, εκπρόσωποι των «θεσμών» έθεσαν ουσιαστικά πλέον ως βάση συζήτησης τις απαιτήσεις της παλιάς «Τρόικας». «Μας γύρισαν πίσω στην 5η αξιολόγηση», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Οι δανειστές κάλεσαν μάλιστα την Αθήνα να μην προχωρήσει μονομερώς σήμερα στη νομοθέτηση των μέτρων Βαρουφάκη για την καταπολέμηση της Ανθρωπιστικής Κρίσης (παροχή ρεύματος και στέγης σε άπορους, εκπτώσεις και δόσεις σε οφειλέτες κλπ).

2.ΕΚΤΑΚΤΟ EWG: Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι θα συγκληθεί σε λίγες ώρες έκτακτο EuroWorking Group με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκε στους Ευρωπαίους δανειστές. Πληροφορίες από το εξωτερικό απέδιδαν μάλιστα την πρωτοβουλία στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αυτό προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα, μήπως το Βερολίνο προωθεί έκτακτο Eurogroup πριν τις επαφές Τσίπρα των επομένων ημερών στη Σύνοδο Κορυφής, στην 5μερή σύσκεψη στις Βρυξέλλες και στην Καγκελαρία με την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες μάλιστα, μέσα στα μόλις 40 λεπτά που διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη, διαπιστώθηκε αδιέξοδο και ο επικεφαλής του EWG κ. Τόμας Βίζερ προειδοποίησε το επιτελείο του Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα ενημερώσει για αυτό και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

3.Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΣΤΕΛΟ: Μία ώρα αργότερα, περί τις επτά το απόγευμα, διέρρευσε στο βρετανικό Channel 4 και η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο προς την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία έπαιζε και τον ρόλο του διαιτητή μεταξύ της Ελλάδος και των υπολοίπων 18 κρατών της Ευρωζώνης) προειδοποιούσε σε πολύ αυστηρό ύφος:

-Να μην προχωρήσει η Αθήνα σε μεμονωμένα μέτρα που θέλει να ψηφίσει σήμερα κιόλας, όπως για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, αν δεν συμφωνηθεί πρώτα το «πλήρες πακέτο» των μέτρων Βαρουφάκη με τους «θεσμούς», αλλιώς θα θεωρηθούν «μονομερείς» και αντίθετες με το πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

-Αν προχωρήσει η νομοθέτηση των μέτρων χωρίς συμφωνία, η Αθήνα θα έχει παραβεί τις δεσμεύσεις της.

4.ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ: Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, καθώς ανέμενε πλέον τις εξελίξεις αυτές:

-Το πρώτο άμεσο σχόλιο από κυβερνητική πηγή για την επιστολή Κοστέλο ήταν ότι τα 10 μέτρα Βαρουφάκη «εγκρίθηκαν ως βάση συζήτησης την περασμένη Δευτέρα από το Eurogroup και πρώτο μεταξύ αυτών ήταν τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση». Ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο την μισή αλήθεια, αφού η συμφωνία προέβλεπε να αξιολογηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια πριν εφαρμοστούν, ώστε να εγκριθούν στο σύνολό τους και, άρα, είτε ενδεχομένως να συμπληρωθούν με πρόσθετα, είτε και να αποσυρθούν κάποια από το πακέτο. Από την άλλη, οι δόσεις χρεών στην εφορία δεν ήταν καν στη λίστα Βαρουφάκη.

-Σε λίγα λεπτά ακολούθησαν και αντιδράσεις αξιωματούχων από το Μέγαρο Μαξίμου που μιλούσαν για «εκβιασμούς» εκ μέρους των «θεσμών».

-Οι ίδιες πηγές απαξίωσαν μάλιστα την τεχνική διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη». Επιβεβαίωσαν έτσι ότι, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν μετ’ εμποδίων την περασμένη Παρασκευή, εξελίχθηκαν γρήγορα σε «διάλογο κωφών», με τους δανειστές να ζητούν πιστοποίηση από δικά τους τεχνικά κλιμάκια για τα 10 οικονομικά μέτρα που πρότεινε η Αθήνα και αν αυτά ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κυβέρνηση να θέτει εμπόδια στην «αυτοψία» των τεχνικών ελέγχων, επιδιώκοντας να κριθούν όλα σε αποκλειστικά πολιτικό επίπεδο με τους «θεσμούς». 



protothema.gr


Δημοσίευση σχολίου

Blogger