Αντιμέτωπη με το αδιέξοδο στις σχέσεις με τη Ρωσία, έναντι της οποίας οι νουνεχείς της ενωμένης Ευρώπης αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι απόλυτα έρμαιο στις στρατιωτικές ορέξεις της, δείχνουν να θέτουν υπό συζήτηση την προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων… πραγματικών αυτή τη φορά.

Η ΕΕ χρειάζεται τον δικό της στρατό για να αντιμετωπίσει την Ρωσία και άλλες απειλές αλλά και για να αποκαταστήσει την εικόνα της στον κόσμο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του μπλοκ, δήλωσε χθες σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιχειρηματολογώντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επαρκεί γιατί δεν είναι μέλη της ΕΕ όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Γιουνκέρ είπε ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έστελνε σημαντικά μηνύματα στον κόσμο. «Ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ», δήλωσε ο Γιουνκέρ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Ένας τέτοιος στρατός θα μας βοηθούσε επίσης να συγκροτήσουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες στον κόσμο». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα ήταν χρήσιμος στην ουκρανική κρίση.

«Με τον δικό της στρατό η Ευρώπη θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη αξιοπιστία στην απειλή για την ειρήνη ενός κράτους μέλους ή μίας γειτονικής χώρας. Ένας ευρωπαϊκός στρατός δεν θα είχε την έννοια της άμεσης ανάπτυξης, αλλά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός θα περνούσε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι μιλάμε σοβαρά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών».

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας , Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν χαιρέτισε την πρόταση Γιουνκέρ κι είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο: «Το μέλλον μας ως Ευρωπαίοι κάποια στιγμή θα είναι με έναν ευρωπαϊκό στρατό».

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την ενίσχυση της κοινής πολιτικής ασφάλειας βελτιώνοντας τις δυνατότητες άμεσης αντίδρασης. Αλλά η Βρετανία, μαζί με τη Γαλλία, μία από τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την ανάληψη μεγαλύτερου στρατιωτικού ρόλου στην ΕΕ φοβούμενες ότι αυτό ενδεχομένως να υπονόμευε το ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger