Μiα απίστευτη φορολογική ρύθμιση, φέρνει η νέα εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε., κα. Κατερίνας Σαβαίδου, που ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να πληρώσουν φόρο ακόμα και για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ. 

Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι είχαν νοικιάσει το προηγούμενο έτος ακίνητα και δεν εισέπραξαν μέσα στο έτος αυτό όλα τα μισθώματα, προβλέπεται να φορολογηθούν για το σύνολο των μισθωμάτων, επειδή είχαν το «δικαίωμα είσπραξης» και, ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν προβλέπεται πλέον διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο. 

Δηλαδή ακόμα και αν δεν πήρε μία ένας ιδιοκτήτης, ακόμα και αν είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τα ενοίκια υπέρ δημοσίου, το κράτος, τον υποχρεώνει να πληρώσει φόρο, σαν να τα είχε στην τσέπη του.

Συγκεκριμένα, η κλίμακα φορολογίας των ενοικίων προβλέπει συντελεστή φόρου 11% από το πρώτο ευρώ έως και τα 12.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό.  Αν υπολογίσει κανείς την έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει την αγορά και ότι η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση τους καταργήθηκε στις αρχές του 2014, οι επιλογές των ιδιοκτητών ακινήτων λιγοστεύουν συνεχώς . 
 Για τιμωρία με «βάναυσο και θηριώδη» τρόπο όσων ιδιοκτητών έδειξαν κατανόηση στην οικονομική δυσπραγία των ενοικιαστών τους μιλά η ΠΟΜΙΔΑ και προβλέπει έξαρση εξώσεων.

Συγκεκριμένα, στην νέα εγκύκλιο της γγ Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαϊδου με την παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των σχετικών άρθρων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σχετικά με τα ενοίκια αποσαφηνίζεται ότι:

«το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στον μισθωτή (πχ καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά για το εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησης αυτού θεωρείται το φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα».

Υπενθυμίζεται ότι ως και το 2013, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούσαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την εκχώρησή τους στο Δημόσιο. Η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε από τις αρχές του 2014.

ΠΟΜΙΔΑ : Παράλογη η νέα ρύθμιση

Την απόλυτη αντίθεσή της στη ρύθμιση εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρα αντικοινωνική και παράλογη».
Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει το εξής, «Διπλή συμφορά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές φέρνει η σημερινή κατάφωρα αντικοινωνική και παράλογη ρύθμιση της ΠΟΛ.1069/23.3.2015 της γενικής γραμματείας δημοσίας εσόδων (ΓΓΔΕ) Αικατερίνης Σαββαίδου, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για όλα τα μισθώματα του έτους 2014 που δεν έχουν εισπράξει από τους ενοικιαστές τους.  Τώρα θα πρέπει, για πρώτη φορά, να τα δηλώσουν ως δήθεν εισπραχθέντα εισοδήματα και να φορολογηθούν γι' αυτά από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, και 33% για τα υπόλοιπα, πλέον χαρτοσήμου 3,6% για όλα τα μισθώματα πλην κατοικιών!!!.


Eτσι τιμωρούνται με τον πιο βάναυσο και θηριώδη τρόπο όσοι υπομονετικοί ιδιοκτήτες στήριξαν και εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ενοικιαστές τους, περιμένοντας τους πότε θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. 
Όμως, τιμωρούνται ταυτόχρονα και οι ενοικιαστές, αφού το Κράτος αφήνει πλέον ως μοναδική διέξοδο από το μαρτύριο αυτό, την κίνηση των διαδικασιών έξωσης εναντίον όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
  Για τους λόγους αυτούς σας ζητούμε να δώσετε άμεση λύση στο σοβαρότατο φορολογικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα, καθιερώνοντας τη δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επιθυμείτε την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014» καταλήγει η ανακοίνωση των ιδιοκτητών ακινήτων».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger