Όλη η αγόρευση «καταπέλτης» της εισαγγελέως

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας επέρριψε προσωπικά τις ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη «λίστα Λαγκάρντ» στον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.

Κατά την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης - αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα ( σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων) και υποστήριξε ότι μόνον ο πρώην υπουργός ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τα σχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Εισαγγελέας ειδικότερα, αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της «λίστας Λαγκαρντ» και τόνισε ,ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010 όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ό ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα της λίστας, συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.

H Εισαγγελέας ανέφερε ένα προς ένα τα αρχεία που ανοίχτηκαν - τα 58- και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά την έναρξη της αγόρευσης της η Εισαγγελέας της Έδρας Ξένη Δημητρίου περιέγραψε την θέση  στην οποία βρίσκεται έχοντας απέναντι της ένα τόσο υψηλόβαθμό στέλεχος πρώην κυβέρνησης.

Εισαγγελέας: Ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου δεν θα' θελα ποτέ στα έδρανα του κατηγορουμένου να είναι ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος κυβέρνησης και εγώ να είμαι η κατηγορούσα αρχή, πλην όμως εκ της υποχρεώσεις μου της υπηρεσιακής, δυστυχώς έχω αυτό το δυσάρεστό και πιο πολύ στενοχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω και πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σας οργανισμό, σαν ζωντανό οργανισμό που κάποιες φορές όμως δεν λειτουργεί σωστά.

Δεν υπάρχει παραγραφή

Η κ. Εισαγγελέας στη συνέχεια αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις, αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατέληξε στο ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού (νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας) δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

«Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Η ενημέρωση για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Άνοιξη του 2010, ο Κωνσταντίνος Μπίκας, τότε επικεφαλής της ΕΥΠ αναφέρει  προς τον κατηγορούμενο ότι οι γαλλικές αρχές, με τις οποίες έχει επικοινωνήσει, επεξεργάζονται ένα σύνολο ηλεκτρονικών αρχείων, γνωστό ως λίστα Φαλτσιανί, και θα ήταν καλό επειδή περιέχονταν και ονόματα Ελλήνων καταθετών, θα ήταν ευχής έργον, να περιέλθουν και στην ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή τη λίστα με τα στοιχεία καταθετών άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, την είχαν αξιοποιήσει, είχαν αξιοποιήσει τα αρχεία της λίστας αυτής με σημαντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ο κ. Μπίκας σε συνεννόηση με ομολόγους  του στην Γαλλία, είδε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι, έπρεπε οποιαδήποτε ενέργεια να προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κατηγορούμενος μετά από αυτά ανέθεσε στον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη να επιμεληθεί, ώστε να έρθουν αυτά τα αρχεία στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως είχε συναντήσει την ομόλογο του Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργό οικονομικών της Γαλλίας, και αφού είχε διερευνήσει την πρόθεση της να συγκατατεθεί σε αυτή τη διαβίβαση των στοιχείων, ανέθεσε στον κ. Πλασκοβίτη να κινήσει διοικητική διαδικασία.

Ο κ. Πλασκοβίτης ζητάει με το από 13/9/2010 έγγραφο  αυτά τα στοιχεία. Από το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου φαίνεται ότι υπήρξε και προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Σε απάντηση αυτού του εγγράφου μετά όμως από την επικοινωνία του ίδιου του κατηγορούμενου με τον πρέσβη μας στο Παρίσι τότε το έγγραφο ,τα στοιχεία μάλλον που περιμένουμε και που ζητάμε με αυτό το έγγραφο διαβιβάζονται όχι απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά στον πρέσβη μας στο Παρίσι, τον κ. Χαλαστάνη, με την προϋπόθεσε να σταλούν τα στοιχεία το συντομότερο δυνατόν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Οπότε μετά από αυτή την απαίτηση του κατηγορουμένου η γαλλική δημοκρατία με ένα έγγραφο της από 29/9/2010 προς τον πρέσβη μας διαβιβάζει ένα cd και συγκεκριμένα έχει σαν θέμα αυτό το έγγραφο τη διοικητική συνδρομή. Το ¨"εμπιστευτικές"  σύμφωνα με τον κ. κατηγορούμενο είναι "απόρρητες", ας το δεχτούμε.

Να απορριφθούν οι ενστάσεις του Παπακωνσταντίνου

Πρώτα από όλα οι ενστάσεις του κ. κατηγορουμένου ως προς αυτά τα δύο έγγραφα είναι ότι αυτά δεν είναι έγγραφα, ότι είναι απλώς μια ανταλλαγή επιστολών που δεν έχει τίποτα το επίσημο, δνε είναι έγγραφα γιατί δεν φέρουν αριθμό πρωτοκόλλου και γιατί δεν  φέρουν τη σφραγίδα, ενώ άλλα έγγραφα που επακολούθησαν από γαλλική δημοκρατία όπως εκείνο από τον κ. Μοσκοβίσι στον κ. Στουρνάρα (δεύτερο cd, έχει αριθμό πρωτοκόλλου).

Η ένσταση του κατηγορουμένου ως προς των ότι δεν είναι έγγραφα αυτά τα δύο έγγραφα στα οποία αναφέρθηκα δεν ευσταθούν και πρέπει οποιαδήποτε τέτοια ένσταση του να απορριφθεί γιατί είναι πάγια η νομολογία του συμβουλίου της επικρατείας ότι δεν είναι απαραίτητος ούτε ο αριθμός πρωτοκόλλου ούτε η σφραγίδα για να είναι κάποιο έγγραφο.  

Στις 29 λοιπόν Σεπτεμβρίου του 2010 ο πρέσβης μας στο Παρίσι ο κ. Χαλαστάνης, ο οποίος παραλαμβάνει  το έγγραφο κατόπιν συνεννόησης με τον κ. κατηγορούμενο, δεν ζήτησε το υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας το υλικό των αρχείων  να σταλεί στον προέβη μας στο Παρίσι ,εμείς το ζητήσαμε. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος "τι να πρωτοκολλήσω δεν απευθυνόταν σε εμένα", μα εκείνος το επέλεξε, δεν ήταν απόφαση του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών.

"Η λίστα ήρθε όπως το Φως κάθε Πάσχα"

Αυτό που ακολουθεί πραγματικά δεν ξέρω αν έχει συμβεί άλλη φορά σε άλλα έγγραφα που μας έρχονται από άλλες φίλες χώρες, πραγματικά μας παραπέμπουν στην ιερότητα με την οποία έρχεται το φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ. Το παίρνει ο κ. Χαλαστάνης αυτό το έγγραφο και το συννημένο cd, το δίνει αμέσως σε έναν δικαστικό επιμελητή της πρεσβείας, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθει άμεσα, εν πάσει περιπτώσει του δίνεται, του αγοράζεται εισιτήριο και αυθημερόν φτάνει στην Αθήνα.

Έρχεται στο Υπουργείο Οικονομικών, ανεβαίνει στο γραφείο του κ. Υπουργού και βρίσκει την γραμματέα του κ υπουργού την κ. Χρυσή Χατζή, την έχει ενημερώσει ο κατηγορούμενος, που σημαίνει ότι τον έχει ενημερώσει ο πρέσβης.

Την έχει ενημερώσει τηλεφωνικά. Έρχεται ο άνθρωπος αυτός και παραδίδει στην κ. Χατζή. Δεν βρέθηκε ποτέ το έγγραφο που έχει παραλάβει η κ. Χατζή αλλά δεν αμφισβητείται κιόλας.

Η παράδοση στον Παπακωνσταντίνου

Το βράδυ της 29/9/2010 επιστρέφει στο γραφείο του ο κ. κατηγορούμενος που βρίσκεται εκτός και η κ. Χατζή η διευθύντρια του γραφείου του, του παραδίδει τον φάκελο με το έγγραφο και τότε της λέει ότι "είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό".

Η κ. Χατζή δεν βλέπει αυτή τη λίστα, το cd δηλαδή και το έγγραφο, του τα αφήνει και εκείνος κλείνεται μόνος του στο γραφείο του. Μεταμεσονύκτιες ώρες 30/9/2010 φέρονται να έχουν ανοιχτεί 24 αρχεία διαμόρφωσης excel, επί 25 λεπτά από χρήστη με το όνομα windows user το οποίο ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι δικό του user name.

Τέλος Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου 2011, όπως αναφέρει ο Γεώργιος Αγγελόπουλος μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο και αρμόδιος για ηλεκτρονικά θέματα, άνθρωπος του κατηγορουμένου που τον έχει πάρει στο γραφείο του και σύμβουλος του σε τέτοια θέματα πληροφορικής, καλείται από τον κατηγορούμενο ο οποίος βέβαια τοποθετεί αυτό το περιστατικό όχι εκεί που το τοποθετεί  ο κ. Αγγελόπουλος στις αρχές 2011, αλλά τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Τον καλεί στο γραφείο του και εκεί του παραδίδει ένα cd  αυτό που έχει έρθει από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και του ζητά να βρει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και το σύνολο ο κ. Αγγελόπουλος αντιγράφει  το περιεχόμενο του CD για να δουλέψει ασφαλέστερα και σε μία εβδομάδα μετά από 5 μέρες περίπου τοποθετεί το cd σε ένα φάκελο μαζί με τυπωμένες σελίδες με τους καταθέτες που φέρονται να έχουν τα μεγαλύτερα ποσά και την ίδια ημέρα ή την επομένη τον καλεί το γραφείο του έχει πάρει στα χέρια του το CD και τυπωμένες σελίδες και ο Αγγελόπουλος του λέει πως το σύνολο είναι περίπου 2 δις δολάρια τότε ο κατηγορούμενος του λέει να σβήσει ότι έχει περάσει στον υπολογιστή του και αυτό κάνει ο Αγγελόπουλος και από εκεί και περα όπως λέει τελειώνει η ανάμειξη του με το cd.

Επιλεκτική η μνήμη του κατηγορούμενου

Δεν ξέρω πώς επιλεκτικά  θυμάται ο κ. κατηγορούμενος, κάνει όλες αυτές τις ενέργειες και δεν θυμάται τη συνέχεια που είναι η πιο σημαντική. Μιλάμε για ένα cd που ήρθε αστραπή, το ζητήσαμε σα να κρεμόμαστε από αυτό και ξαφνικά η μνήμη του κ. υπουργού σταματάει και δεν θυμάται σε ποια από τις γραμματείς του έδωσε αυτό το CD.

Ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι τα 20 αυτά ονόματα είχαν τις μεγαλύτερες καταθέσεις και έφτασαν περίπου τα 2 δις δολάρια, πλην όμως από τη λίστα όπως τη διαμόρφωσε αργότερα το ΣΔΟΕ, αναγράφοντας σε αυτή τη λίστα το ΣΔΟΕ τους καταθέτες εκεί, προκύπτει ότι οι 2 πρώτοι καταθέτες είχαν καταθέσεις 1 δις 220 εκατομμύρια 835 χιλιάδες δολάρια, το δε συνολικά ποσό της λίστα που εδώ ακούστηκε πολλές φορές ότι ήταν 2 δις, το συνολικό ποσό ήταν 4 δις 529εκατ 549 χιλιάδες  59 δολάρια.

Ανακρίβειες

Οι ανακρίβειες αυτές πιστεύω ως προς το χρόνο που παρέδωσε το cd  στον κ. Αγγελόπουλο, δηλαδή προσπαθεί να το μετατεθεί πιο νωρίς, προσπαθεί να δείξει ότι οι καταθέσεις ήταν λιγότερες, ανακριβείς που πραγματικά δεν ξέρω σε τι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αφού άλλωστε αυτές καθ' εαυτές οι καταθέσεις δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν ελλήνων φυσικών προσώπων, όχι τότε που πήραμε τη λίστα αλλά κατά την περίοδο 2005-2006-2007. Ήταν μια λίστα που είχε νούμερα, ονόματα, αλλά δεν ήταν πρόσφατες, μπορεί όλα αυτά να είχαν αλλάξει.

Ο κατηγορούμενος  τελικά δεν έχει ούτε το CD, δεν μπορεί να μας πει δηλαδή ούτε το cd αυτό που το πήραμε με τέτοια ευλάβεια, που το έστειλαν γαλλικές αρχές επίσημα σε ελληνικό υπουργείο οικονομικών αλλά δεν μας λέει που είναι και το έγγραφο που το συνόδευε, δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του κ. Αγγελοπούλου, μπορούσαν να βρεθούν δεδομένα έστω και αν τα είχε σβήσει, που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο όπως λέει άνοιξε 2-3 αρχεία το βράδυ της 29 του 2010, ο υπολογιστής του στον οποίο άνοιξε το cd, αν άνοιξε το CD μόνο δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, δεν κρατάει με τα δεδομένα, δεν είναι usb, δεν είναι σκληρός δίσκος.  

Πώς θυμάται τον κ. Αγγελοπούλου και ακριβώς τι του ανέθεσε και πώς δεν έδωσε εκείνη την ώρα να του αντιγράψει το cd πράγμα που λέει ότι έκανε αργότερα κάποια γραμματέας του που πάλι δεν θυμάται.

Πώς δεν θυμάται σε ποια γραμματέα έδωσε αυτό το πράγμα να του το αντιγράψει ώστε να εξεταστεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστή όπου αυτή κατά ισχυρισμούς του έκανε την αντιγραφή ώστε να βρεθούν ίχνη και με τα δεδομένα στον υπολογιστή αυτής της γραμματέως. Πώς είναι τόσο ανεκτικός με την γραμματέα αυτή που της ανέθεσε φύλαξη cd όταν η απώλεια του τον έχει φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Η εμπλοκή Καπελέρη

Στις αρχές του Ιανουαρίου 2011 ο κατηγορούμενος  παραδίδει στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ χωρίς κάποιο διαβιβαστικό έγγραφο, σύμφωνα με κατηγορούμενο 20 ονόματα, σύμφωνα με κ. Καπελέρη 10 ονόματα για να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ, Πράγματι ο κ. Καπελέρης ανέφερε μετά από λίγες μέρες πως οι διαπιστώσεις του ήταν τέτοιες που επέβαλαν διενέργεια φορολογικού ελέγχου καθώς τα πρόσωπα φέρονταν να μην δικαιολογούν τέτοιου είδους καταθέσεις, επέστρεψε στον κατηγορούμενο στοιχεία.

Αυτά τα 10 ονόματα δεν είναι με τις μεγαλύτερες καταθέσεις που σημαίνει ότι ο κ. Αγγελόπουλος έκανε κάποια κατάταξη αλλά ο κ. κατηγορούμενος επέλεξε στην τύχη.

Ο κ. Καπελέρης πραγματοποίησε όπως είπαμε αυτόν τον φορολογικό έλεγχο δια των γραμματέων του και είδαν ότι υπήρχε πράγματι λόγος να ελεγχθούν αυτά τα ονόματα για φοροδιαφυγή ή όχι.

Η σύσκεψη

Ακολούθησε μία σύσκεψη μετά τα αποτελέσματα κ. Καπελερη, στο Υπουργείο, η οποία από ότι είπε ο κ. Μπάνος κράτησε 10-15 λεπτά συμμετείχαν, ο κ. Πλασκοβίτης, ο κ. Καπελερης, ο κ. Μπάνος αποσπασμένος νομικός σύμβουλος στον κ. Υπουργό και η κ. Χρυσή Χατζή η διευθύντρια γραφείου του, σε αυτή τη σύσκεψη συζητήθηκε το πώς θα γίνει η εκμετάλλευση της λίστας και ποιος θα την κάνεις.

Ο κ. Πλασκοβίτης είπε για την χρησιμότητα που είχε αυτή η λίστα. Ότι προέρχεται από μία λίστα που ο Φαλτσιανί, την είχε κλέψει και την είχε πουλήσει σε διάφορες κυβερνήσεις και εκτός αυτού θα είμαστε παράλογοι να πάρουμε λίστα και να επιβάλλουμε πρόστιμα, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο ήταν πώς θα γίνει η εκμετάλλευση της.  

Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι ήταν στοιχείο ανάλυσης κίνδυνο φοροδιαφυγής έτσι ακριβώς το χαρακτήρισε. Αυτό μας έδινε η λίστα και ο ίδιος ο κ. Υπουργός δεν το έχει αρνηθεί ποτέ ότι η λίστα παρείχε πάρα  πολύ  μεγάλη πληροφόρηση σχετικά με το να ψάξουμε φοροφυγάδες.

Σε αυτή λοιπόν τη σύσκεψη κράτησε όπως είπαμε πολύ λίγο, συζητήθηκε και ποιο όργανο θα αναλάβει με την πληροφόρηση αυτής της λίστας να κάνει έλεγχο και να επιβάλλει σχετικά πρόστιμα και φόρους.

Τότε μπήκαν στο τραπέζι από τον κ. Μπάνο μπήκαν δύο ενδεχόμενα ,είτε να αναλάβει το ΣΔΟΕ είτε ένα ειδικό κλιμάκιο φοροδιαφυγής ήταν κάτι που είχε νομοθετηθεί πρόσφατα.

Εκείνη την ώρα δεν αποφασίστηκε τίποτα, ο κ .υπουργός αυτό που δέχτηκε είναι ότι ναι θα διενεργηθεί έλεγχος και αυτό που θα αποφάσιζε ο ίδιος αργότερα είναι από ποιον θα γίνει ο έλεγχος. Και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μπάνος που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. κατηγορουμένου, είναι αυτός που τον ακολούθησε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εκείνη την ημέρα δεν δόθηκε παραγγελία σε κανέναν.

Ο κ. Καπελέρης ήταν παρών. Πώς θα πάρει την πρωτοβουλία;

Στη συνέχεια ο κ. Καπελέρης εδώ ενώπιον μας αλλά το έχει πει κατά κόρον ότι αυτά τα 10 ή 20 ονόματα που το είχε δώσει για διερευνήσει ο κ. κατηγορούμενος δεν έκανε στη συνέχεια έλεγχο.

Εδώ είπε ότι έχει διασυρθεί , ότι αναγκάστηκε να παρατηθεί από την υπηρεσία του, το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή το 2013, ότι έπαθε κατάθλιψη ότι καταταλαιπωρήθηκε γιατί ο κ. κατηγορούμενος επέμενε ότι του είχε δώσει εντολή για έλεγχο και αυτός δεν τον πραγματοποίησε, πράγμα που όπως προκύπτει από κατάθεση κ. Μπάνου δεν είχε δοθεί τέτοια εντολή. Αρχές του 2011 ο κ. Καπελέρης που είναι ειδικό γραμματέας ΣΔΟΕ μετακινείται σε αυτή την ειδική γραμματεία, φορολογίας ενώ συγχρόνως έχει και εποπτεία ΣΔΟΕ.

Διώτης

Στις 6-5-2011 τοποθετείται ειδικός γραμματέας στο ΣΔΟΕ  ο Ιωάννης Διώτης. Είναι επιλογή του κ. κατηγορουμένου, είτε του τον πρότεινε κάποιος συνάδελφος του είτε δεν του το πρότεινε.

16/6/2011 γίνεται ανασχηματισμός και ο κατηγορούμενος μετακινείται  από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο περιβάλλοντος. 17/6 παραδίδει στον διάδοχο του τον κ. Βενιζέλο το υπουργείο Οικονομικών.

Έχουμε αποστολή με έναν  φρουρό του, ενός usb στο οποίο έχει αντιγράψει περιεχόμενο από γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Να δούμε τώρα αυτό το usb παραδόθηκε από φρουρό του στα χέρια του κ. Διώτη.

Ο κ. Μπάνος σε κατάθεση του είπε ότι λίγο πριν φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου και αφού είχε τοποθετηθεί ο κ. Διώτης τον ρώτησε από περιέργεια τι έχει κάνει και τι θα έκανε με τα στοιχεία, τη λίστα και μου απάντησε θα τα στείλω, άλλο ένα θα.

Ο κ. κατηγορούμενος τοποθετεί αποστολή usb από 9 από 16 στον κ. Διώτη χωρίς και εκεί να μας λέει ακριβώς την ημερομηνία.

Ο κ. Μπάνος λέει ότι τον ρώτησε και αργότερα όταν τον ακολούθησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είπε ότι τα έστειλε στον Διώτη.

Ο κ. Διώτης λοιπόν παίρνει ένα usb από κ. κατηγορούμενο.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες λεπτομέρειες στις 4 εκθέσεις

πραγματογνωμοσύνης που έχουν γίνει με την επισήμανση ότι η εγκληματολογική αναζήτηση έχει ως αντικείμενο μόνο ψηφιακά μεταδεδομένα και αναφέρεται τεχνικά χαρακτηριστικά και μεταδεδομένα και όχι στο περιεχόμενο.

Τα μεταδεδομένα που ελέγχθηκαν από τους πραγματογνώμονες μας δείχνουν μόνο αυτά. Δεν έχουμε εικόνα του περιεχομένου. Οι πραγματογνώμονες αγνοούν το περιεχόμενο. Αγνοούν την υπόθεση.

Πρέπει λοιπόν εμείς να συνδυάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που εκείνοι μας δίνουν με στοιχεία που έχουμε εμείς ώστε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Χρειάζεται συνδυασμός και των δύο.

Ας πάμε στην πρώτη έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, έχουμε τα εξής δεδομένα.

Ο κ. Διώτης παίρνει σε μια ημερομηνία, από τον κατηγορούμενο μέσω φρουρού του ένα usb, χωρίς βέβαια το έγγραφο που συνόδευε τη λίστα από τη Γαλλία.

Το παίρνει και ο κ. Διώτης τι κάνει; Ο κ. Διώτης το ανοίγει 6 του μηνός, 6/7/2011. Αυτό λοιπόν το usb που στην 1η πραγματογνωμοσύνη ονομάζεται π1 usb, αυτό πρωτοπηγαίνει στους πραγματογνώμονες για να ελεγχθεί. Πότε πηγαίνει; Έχει μεσολαβήσει ότι ο κ . Διώτης το παίρνει, και το παραδίδει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών στον κ. Βενιζέλο, ο κ. Διώτης που θυμίζει τον υπηρέτει δύο αφεντικών, δύο κυρίων.

Βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του. Στον πρώην που είναι ο κ. κατηγορούμενος και στον νυν που είναι ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Διώτης το αντιγράφει και παραδίδει το αντίγραφο , ένα άλλο usb, στον κ. Βενιζέλο.

Να δούμε όμως τι βγάζει η πραγματογνωμοσύνη η πρώτη. Η έκθεση της είναι 9 Φεβρουαρίου 2013. Αρχικά εξετάζεται αυτό το usb που έχει δοθεί υποτίθεται από κατηγορούμενο στον κ. Διώτη, από κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο, από τον κ. Βενιζέλο στον Πρωθυπουργό.

Αυτό το usb τι έχει μέσα; Έχει δύο φακέλους και 5 αρχεία καθώς και ένα διαγραμμένο αρχείο και ένα αρχείο κρυφό. Αυτά είναι όπου έχει μέσα, που στη πραγματογνωμοσύνη μας φέρει όνομα π1 usb, οι δύο φάκελοι ο ένας είναι greece  με 2059 αρχεία και ένας φάκελος αδιάφορος με την περίπτωση μας.

Ο φάκελος Greece

Περιέχει 2059 αρχεία λογισμικών και το σημαντικό είναι ότι φέρει ο φάκελος δημιουργία ημερομηνίας 8/7/2011, από ώρα 15κ2 μέχρι 15κ4. Έγινε προσπέλαση αυτών των αρχείων των 2059 την 8/1/2013 που είναι ημερομηνία πριν την παράδοση του στους πραγματογνώμονες και προφανώς πρέπει να έγινε από εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Μέσα στα αρχεία αυτά υπάρχουν και πάρα πολλές ημερομηνίες που αφορούν την δημιουργία των αρχείων όταν αυτά έγιναν στις γαλλικές αρχές, πριν έρθει σε εμάς 29 Σεπτεμβρίου 2010, πριν έρθει η λίστα σε εμάς.

Τα μεταδεδομένα των 2059 αρχείων, είναι ίχνη που ακολουθούν τα αρχεία. Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι τα δεδομένα μπορεί πραγματικά να τα προσπελάσει και ένας παλιός χρήστης. Είτε μπορεί να τα "κατεβάσει" δωρεάν ή και με δυνατότητες που παρέχει ο ίδιος υπολογιστής.

Τα μεταδεδομένα όμως που είναι ό,τι κρύβεται πίσω αυτά δεν μπορεί να τα βρει κανέναν αν δεν έχει εγκληματολογικά εργαστήρια, αν δεν έχει ειδικά προγράμματα, ειδική βιβλιογραφία που ακολουθεί.

Δεν μπορεί ο καθένα να αλλιεύσει μεταδεδομένα και να εξηγήσει μεταδεδομένα. Δεδομένα ναι, τα μεταδεδομένα όχι. Αλίμονο αν ήταν τόσο παλιό.

Δεν θα τρέχαμε τότε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Θέλει τρομερή εξειδίκευση, τρομερή εκπαίδευση για να μπορείς να βρεις μεταδεδομένα. όταν λοιπόν λέμε δεδομένα, ποιος είναι ο συντάκτης ενός αρχείου διαμόρφωσης excel, καθώς και ποιος το αποθήκευσε αυτά τα δεδομένα είναι ορατά σε έναν καλό χρήστη στην προκειμένη περίπτωση τι είναι το ιδιαίτερο και δεν θα μπορούσαμε να το βρούμε εμείς, τι βρήκαν, βρήκαν μεταδεδομένα που βρίσκονται με απλό άνοιγμα αρχείου.

Αυτά λοιπόν που έχουν βρει είναι ανοίγματα χωρίς αποθήκευση, μόνο με θέαση, αυτά τα μεταδεδομένα που κρύβονται πίσω από τα αρχεία, θέλει εξετάσεις για να δεις.

Τα μεταδεδομένα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προσιτά μόνο στους ειδικούς.

Ποια ενδιαφέροντα ανοίγματα βρίσκονται προς ανάγνωση χωρίς αποθήκευση που προέκυψαν από αυτά τα μεταδεδομένα, από αυτά τα 2059 αρχεία.

Βρίσκουν λοιπόν ανοιγμένα, προς θέαση μόνο και στη συνέχεια κλεισμένα, 24 τέτοια αρχεία που ανοίγονται από χρήστη Windows user την 3092010.

Αυτά τα 24 λοιπόν αρχεία ανοίγονται το ίδιο βράδυ που έρχεται το CD στην Αθήνα στα χέρια του κ. κατηγορουμένου και όπως λέει ο ίδιος "δεν ανοίγονται από μένα".

Μιλάει για σκευωρούς και δεν παραδέχεται πως είναι αυτός που χρησιμοποιεί τον κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια άλλα 16 αρχεία πάλι με το όνομα windows user στις 28/2/2011, επίσης έχουν ανοιχτεί αρχεία excel από αυτά τα 2059 την 17/2/2011 από τον ίδιο χρήστη.

Γνώριζε για τους μεγαλοκαταθέτες

Ούτε ο κ. Διώτης έχουν γνώση ούτε ο κ. Βενιζέλος των μεγαλύτερων καταθετών ώστε να την ανοίξουν ή να του φυτέψουν τέτοια ανοίγματα που τους ήξερε μόνο εκείνος και ο Αγγελόπουλος.

Δεν παρέλειψε η κυρία Δημητρίου να επισημάνει ότι καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι παρέδωσε το cd πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού.

Έδωσε μάχη για πείσει για αυτό στο δικαστήριο, είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε , ότι εάν ο κάποιος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωσταντίνου θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τα ονόματα στη λίστα και να διαδώσει ότι πρόκειται για συγγενείς του υπουργού, παρά να τα διαγράψει.

"Καθ΄ όλη τη διαδικασία ήταν εμφανής η προσπάθεια κατηγορουμένου στο να πείσει το Δικαστήριο ότι αυτή η παράδοση έγινε πριν φύγει από υπουργός Οικονομικών.

Με νύχια και με δόντια μαχόταν γι αυτή την ημερομηνία παράδοσης. Σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε σημασία αν ήταν 20 ή 27. Ήταν εμφανής η μάχη του γι αυτή την ημερομηνία παράδοσης στον Διώτη".

Ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί στη διαγραφή των συγγενών. Αντιθέτως αν κάποιος ήθελε να το βλάψει θα τους άφηνε.

Ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει είναι ο ίδιος είτε για να ωφελήσει συγγενείς του είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική.

Όλη αυτή η πορεία του cd, η οποία στην αρχή καιγόμαστε να την αποκτήσουμε, την παίρνει με λαχτάρα, την ανοίγει με λαχτάρα από το πρώτο βράδυ και μετά όλα τελματώνουν, δεν παίρνει πρωτοβουλία καμία για να την εκμεταλλευτεί.

Δικαιολογίες όπως θα είμαστε έκθετοι στη γαλλική κυβέρνηση που μας τα εμπιστεύτηκε, ότι θα ήταν εμπόδιο με την Ελβετία για να κάνουμε φορολόγηση καταθετών, όλα αυτά είναι προφάσεις.

Τίποτε από αυτά δεν θα συνέβαινε όπως και δεν συνέβη και η Γαλλία δεν είχε πρόβλημα να μας ξαναστείλει τη λίστα. Δεν είχε πρόβλημα να την ονομάσει και να λέει περί τίνος πρόκειται.

Το ότι έχει χαθεί το CD είναι από τα απαράδεκτα, το ότι δεν θυμάται σε ποιον το έδωσε, το ότι αρνείται τα πάντα, ότι αόριστα να κατηγορεί ουσιαστικά τον κ. Διώτη και τον κ. Βενιζέλο ενώ έχει τις πραγματογνωμοσύνες. Παρόλ΄ αυτά δεν θυμάται τίποτα, φυσικά δεν τολμάει και να εκθέσει κάποιον από τους συνεργάτες του. Ό,τι έκανε το έκανε μόνος του. Αν είχε κάποια από τις γραμματείς του χάσει αυτό το έγγραφο θα ήταν τόσο ανεκτικός;

Ούτε το πρωτοκόλλησε ούτε τίποτα. Και το δίνει λέει σε μια γραμματέα την οποία δεν ξέρει ποια είναι και η οποία με τα ανθρώπινα δεδομένα μπορούσε να μην υπάρχει.

Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα μικρομάγαζα. Όλοι οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από μόνοι τους, πιστεύει ότι εκείνος είχε συμφέρον να κάνει τη νόθευση του εγγράφου, εκείνος την έκανε.

Αυτό όμως όλο παραπέμπει στον κ. Διώτη ο οποίος πάρα πολλά ξέρει όμως αρνείται να μιλήσει.

Αν κάποιος είχε συμφέρον, το usb που πήρε ο κ. Διώτης να μην το αντιγράψει αλλά να το δώσει αυτούσιο σε όποιον νόμιζε ή να το αντιγράψει για να το κρατήσει για την υπηρεσία και να το δώσει στον κ. Βενιζέλο, η αντιγραφή αυτού και εν συνεχεία η καταστροφή του, αυτή η καταστροφή δεν ευνοούσε τον ίδιο, μόνο τον κατηγορούμενο.

Όσον αφορά τώρα το έγκλημα της απόπειρας απιστίας, εδώ ειπώθηκαν αρκετά πράγματα σχετικά με τον αν οι συγγενείς του κ. κατηγορουμένου οφείλουν ή δεν οφείλουν. Αυτό που προέκυψε από τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ και στη συνέχεια η Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου, προέκυψε ότι είναι παραπάνω από αυτά που είχε πρωτο-υπολογίσει το ΣΔΟΕ.

Υπήρξε το παράπονο του κατηγορουμένου ότι το ΣΔΟΕ δεν έδωσε αρκετό χρόνο στους συγγενείς του ώστε να προσκομίσουν στοιχεία και να φανεί ότι όλα είναι εντάξει, έγινε πολύς λόγος ότι η προθεσμία που τους δόθηκε ήταν λίγων ημερών και δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν στοιχεία.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ήξεραν από πολύ πριν, δεν περίμεναν την επίσημη ημερομηνία. Ξέρουν από τη πρώτη στιγμή ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Οι συγγενείς έχουν 15 μέρες ουσιαστικά αλλά αυτοί προτιμούν τέλος Μαΐου να υποβάλλουν αίτημα και να ζητάνε 2 μήνες προθεσμία.

Ο έλεγχος συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου, όπου εκεί επίσης βεβαιώνονται τελικά πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που είχαν βεβαιωθεί.

Με όλα αυτά συνάγεται ότι ο κατηγορούμενος έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ήταν ένας τρόπος, ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια οικογένεια αξιοπρεπέστατη, θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής, να συνεστανθεί γι αυτό που έγινε και από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη ποτέ δεν εξοντώνει αλλά προσπαθεί με γνώμονα την επιείκεια να δείχνει όλη τη μεγαλοσύνη που πρέπει.

Δυστυχώς εδώ φάνηκε ότι ο κ. κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας.

Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα του, όσον αφορά τις πράξεις που έκανε.

Ένοχος

Προτείνω να κριθεί ένοχος και ειλικρινά αυτό που με λυπεί και μακάρι να είναι το τελευταίο αυτό, ας ελπίζουμε να είμαστε κάποια στιγμή υπερήφανοι για το κράτος μας και τη διοίκηση μας, θα πρέπει σίγουρα να αναβαθμιστεί και να έχει προς τα έξω μια καλύτερη εικόνα.

Απέφυγα να την πω «λίστα Λαγκάρντ» γιατί μου προκαλεί ντροπή και προτίμησα να τη λέω λίστα Φαλτσιανί ή λίστα σκέτο.

Αισθάνομαι ντροπή που αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε το δεύτερο CD

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger