Υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα τάσσεται με την κεντρική ανάρτησή στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel λέγοντας ότι αυτό είναι ηθικά και πολιτικά σωστό.
Αν και ο David Böcking που υπογράφει το άρθρο σπεύδει να συμπληρώσει ότι μια τέτοια κίνηση «θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν», παρόλα αυτά είναι η πρώτη φορά που γερμανικό μέσο - και μάλιστα από τα πιο προβεβλημένα - τάσσεται υπέρ της αποπληρωμής μέρους των γερμανικών αποζημιώσεων

Η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζει, απειλεί με κατάσχεση γερμανικών ιδιοκτησιών στο ελληνικό έδαφος αν και παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει στο παρελθόν στα διεθνή δικαστήρια. Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι η απαραίτητη αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Αυτό δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αλλά η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει την κριτική αν αναφέρεται στο θέμα αυτό με τη λογική «ότι έχει τελειώσει». Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσειςε και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις. Έτσι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση γλίτωσε την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί.

Επιπλέον η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα αλλά και γιατί κάποιες στιγμές η πολιτική ή η οικονομική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε όταν οι Γερμανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι την ηθική υποχρέωση είχε αναγνωρίσει και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του το 2014 στην Ελλάδα. Σε οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζει ο συντάκτης, η καταβολή των αποζημιώσεων είναι οικονομικά εφικτή για τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Και πολιτικά η αποζημίωση θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της πολύ μικρότερης Ελλλάδας - όχι λόγω πίεσης αλλά λόγω καταδίκης.

Με μια απόφαση για καταβολή αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν της Γερμανίας. Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, η οποία τώρα παίρνει ακόμα και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα, θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger