του system failure

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς την λήξη της 4μηνης περιόδου εκεχειρίας που πέτυχε η Ελληνική πλευρά...
όλο και πιο πολλά σημάδια δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια μεγάλη σύγκρουση στην Ευρώπη. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ δύσκολο ο Τσίπρας και η Μέρκελ να βρουν κοινό έδαφος: “... όσες συναντήσεις και να κάνουν ο Τσίπρας με τη Μέρκελ, δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν σε αμοιβαίο συμβιβασμό. Η μάλλον μετριοπαθή στάση της Καγκελαρίου απέναντι στον 'θρασύ' Τσίπρα, είναι μόνο μια προσωρινή, τακτική υποχώρηση απέναντι στην αποφασιστική κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το χαρτί της Ρωσίας και να αναγκάσει τον Ομπάμα να τηλεφωνήσει ξανά στη Μέρκελ. Αυτοί οι δύο δεν πρόκειται λοιπόν ποτέ να 'τα βρουν', ακριβώς επειδή εκπροσωπούν εντελώς αντικρουόμενα συμφέροντα. Η Μέρκελ και η τρόικα φυσικά, εκπροσωπούν τους τραπεζίτες και τα λόμπι. Ο Τσίπρας εκπροσωπεί την πλειοψηφία του λαού.” (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/03/blog-post_36.html)

Ήδη, διεξάγεται ένας ψυχολογικός πόλεμος και από τις δύο πλευρές μέσα από έναν βομβαρδισμό αντικρουόμενων δηλώσεων. Η μεγάλη διαφορά τώρα είναι ότι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται εξίσου από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή "αυτοκρατορία", ενώ κατά τη θητεία των προηγούμενων Ελληνικών κυβερνήσεων ο πόλεμος αυτός αποτελούσε μονοπώλιο των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Ξεκινώντας από το τελευταίο άρθρο της Telegraph, ορισμένες πηγές από την Ελληνική πλευρά ισχυρίστηκαν ότι η χώρα είναι έτοιμη να αθετήσει τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, ώστε να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από Λαφαζάνη και Σκουρλέτη, ενώ σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, υπήρξαν υπόνοιες για πιθανότητα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα καθώς και εθνικοποίηση των τραπεζών. (http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11513341/Greece-draws-up-drachma-plans-prepares-to-miss-IMF-payment.html)

Κυκλοφορούν επίσης ορισμένα σενάρια σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής στο εθνικό νόμισμα με βάση τα οποία η Ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τις μέρες αργίας του Πάσχα, ώστε όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα αρχίσει η κυκλοφορία εθνικού νομίσματος. (https://hat4uk.wordpress.com/2015/04/03/breaking-greece-to-default-late-hours-of-8th-april-sources/).

Φαίνεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι με τους όρους των Γερμανών και των ευρωκρατών, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι αντεπιτίθενται με αντιφατικές "διαρροές" που έχουν σαν στόχο να μεταφέρουν την πίεση στην άλλη πλευρά. Ωστόσο οι βασικές κινήσεις φαίνεται ότι υλοποιούνται (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/02/blog-post_4.html) και επομένως, η Ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι δεν μπλοφάρει.

Εντωμεταξύ, η αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου συμπίπτει με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιμένει και στον αρχικό προγραμματισμό, που ήταν η επίσκεψη του Τσίπρα στις 9 Μαίου, ώστε να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη κατά των ναζί, κάτι που θα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Όλα δείχνουν ότι η Μόσχα βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να επεκτείνει τη γεωπολιτική της επιρροή. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/12/blog-post_2.html)

Ορισμένες ιστοσελίδες κυκλοφόρησαν την είδηση ότι ο Τσίπρας σκοπεύει να ζητήσει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρασιατική Ένωση (ενδεχομένως ως πρωταπριλιάτικο αστείο). Παρόλα αυτά μια τέτοια προοπτική δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει! Η Ελληνική κυβέρνηση ίσως σκεφτεί σοβαρά μια τέτοια προοπτική σε περίπτωση που η αντιπαράθεση με τους δανειστές κορυφωθεί, οδηγώντας σε πιθανό Grexit. Δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν σε άλλους σχηματισμούς κρατών.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και άλλες εναλλακτικές. Εκτός από την λύση των BRICS, η Ελλάδα μπορεί να στραφεί στην νεοσυσταθείσα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ), υπό Κινεζικό έλεγχο, καθώς ήδη πολλές χώρες, ακόμα και από τον σκληρό πυρήνα του Δυτικού μπλοκ, έχουν κάνει αίτηση για ένταξη (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/04/blog-post_3.html). Τελευταίες αιτήσεις αυτές από Πορτογαλία και Ισλανδία (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/04/aiib-rapid-expansion-to-west-continues.html).

Όλες αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να φέρουν μεγαλύτερο πανικό στην Δυτική οικονομική ολιγαρχία, καθώς βλέπει ότι οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν ραγδαία και δραματικά στο πεδίο μάχης της Ευρώπης. Με αυτές τις μαριονέτες στην εξουσία, η Ευρώπη δεν πρόκειται να βρει κοινό έδαφος με την Ελλάδα και να αλλάξει πορεία προς όφελος των λαών. Προς το παρόν, το μόνο που διαφαίνεται είναι μια μεγάλη σύγκρουση μετά το πέρας της περιόδου εκεχειρίας, ή και νωρίτερα. Η έκβαση της μάχης εξαρτάται πάντα από το πως θα αντιδράσουν οι λαοί της Ευρώπης ...


failedevolution.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger