Εξακολουθεί ο Λευκός Οίκος να αποφεύγει να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, εν μέσω της διπλωματικής διελκυστίνδας που έχει πυροδοτήσει η 100ή επέτειος από τα τραγικά γεγονότα του 1915.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν έκαναν αναφορά στον όρο σε συνάντηση με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας, ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει και πάλι στο μήνυμά του το αρμενικό «Meds Yeghern», σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet.

Ούτε θέλει, ούτε και θα περίμενε, ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει για γενοκτονία, λέει την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας στον Λευκό Οίκο, ο Ντένις ΜακΝτόνα, γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου, και ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισαν τη σημασία της 100ής επετείου «των ωμοτήτων του 1915» για να αποτίσουν φόρο τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους «στη διάρκεια αυτής της φρικτής περιόδου».

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση των γεγονότων που αφορούν τις σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθώντας να αποφεύγει τον όρο γενοκτονία.

Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα Σούζαν Ράις, συναντήθηκε επίσης την Τρίτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, και τον «ενθάρρυνε» να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αρμενία και να αρχίσει ανοικτό διάλογο στην Τουρκία για τις «ωμότητες του 1915», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στην Hurriyet ότι στη σχετική δήλωση που θα κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα «θα υπογραμμίζει την ιστορική σημασία της επετείου και -όπως τα προηγούμενα χρόνια- θα αναφέρεται στον άδικο χαμό 1,5 εκατ. πολύτιμων ζωών στις θηριωδίες γνωστές ως 'Meds Yeghern'» [αρμενικός όρος]».

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008, ο τότε γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία, την οποία ουδέποτε επανέλαβε από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στο Γερεβάν την Παρασκευή για τις εκδηλώσεις της εκατονταετίας «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αρμενικό λαό».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger