Ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Ντούμας σε διεθνή θέματα Αλεξέι Πουσσκόφ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ...
εάν κρίνει κανείς από την αντίδραση που προέκυψε στη δήλωση του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζόρμαν να έρθει στη Μόσχα, φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να περιορίσουν τη Ρωσία.
«Εάν κρίνουμε από την υστερία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Τσεχία, στη Ουάσιγκτον εκνευρίζονται λόγω των επισκέψεων στη Μόσχα στις 9 Μαΐου που θα πραγματοποιήσουν αρχηγοί των κρατών της Δύσης. Φοβούνται ότι δε θα πετύχουν τον περιορισμό», έγραψε ο Πουσσκόφ στην ιστοσελίδα του στο Twitter.

Υπενθυμίζουμε, πρόσφατα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Τσεχία Άνδρευ Σαπίρο, μιλώντας στην τσέχικη τηλεόραση, δήλωσε ότι η παρουσία του Ζέμαν στους εορτασμούς στη Μόσχα λόγω της επετείου των 70 χρόνων της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, θα οδηγήσει στην αποτίμηση της θέσης της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία. Κατά τη γνώμη του, η απόφαση για τη συμμετοχή στους εορτασμούς του ηγέτη ενός από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι λογική.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Τσέχος πρέσβης στη Ουάσιγκτον μπορεί να δίνει συμβουλές στον Αμερικάνο πρόεδρο πού πρέπει να πάει», απάντησε ο Ζέμαν. «Δε θα επιτρέψω σε κανέναν πρέσβη να εμπλέκεται στο πρόγραμμα των επισκέψεών μου στο εξωτερικό».

Ο Ζέμαν τόνισε ιδιαίτερα ότι το έθνος του θα μπορούσε να γίνει δεύτερο εξαφανισμένο μετά τους Εβραίους: «Πάω στη Μόσχα για να εκφράσω ευγνωμοσύνη ότι στη χώρα μας δεν αναγκαζόμαστε να μιλάμε γερμανικά, δεν πρέπει να λέμε: «Χάιλ Χίτλερ]»». «Χωρίς τη Σοβιετική Ένωση θα ήταν αδύνατο να νικήσει κανείς τον Χίτλερ. Και το τίμημα ήταν 20 εκατομμύρια νεκροί σοβιετικοί πολίτες», είπε ο πολιτικός.

Κατά τη γνώμη του Ζέμαν, η άρνηση από την επίσκεψη αυτή θα ήταν προσβολή της μνήμης των πεσόντων πολεμιστών-απελευθερωτών. «Με την παράλειψη της συμμετοχής στους εορτασμούς στη Μόσχας θα προέβαλλα τη μνήμη των 150 χιλιάδων σοβιετικών στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας.

Νωρίτερα ο αρμόδιος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του δικαίου Κωνσταντίν Ντολγκόφ εξέφρασε τον θαυμασμό του με το θάρρος του Ζέμαν. «Είναι μια αξιόλογη απάντηση του προέδρου της Τσεχίας στον πρέσβη των ΗΠΑ! Η πίστη στη μνήμη των σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη με τον φασισμό, είναι προς τιμή του Ζέμαν», έγραψε ο Ντολγκόφς στις 5 Απριλίου στην ιστοσελίδα του στο Twitter, αφού πρόσθεσε ότι τον εκπλήσσει το γεγονός ότι η ιστορική μνήμη «ξεγελάει» τον πρέσβη μιας χώρας που ήταν μέλος της αντιχιτλερικής συμμαχίας.

Σημειωτέον ότι μια σειρά από Ευρωπαίους ηγέτες αρνήθηκαν να μεταβούν στη Μόσχα στη Παρέλαση της Νίκης και το εξήγησαν με την ουκρανική κρίση. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τη συμμετοχή τους στους επίσημους εορτασμούς «επιβεβαίωσαν ηγέτες των 26 κρατών, καθώς και οι επικεφαλής της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Το 2010 στην 65η επέτειο της Νίκης παρεβρέθησαν μόλις 28 συμμετέχοντες.


briefingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger