Εκατοντάδες τζιχαντιστές στην πόλη Ράκα της Συρίας, που έχει ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» από το Ισλαμικό Κράτος, έχουν προσβληθεί από την επικίνδυνη νόσο λεϊσμανίαση, η οποία γίνεται θανατηφόρα εάν δεν θεραπευθεί έγκαιρα με απλή φαρμακευτική αγωγή.

Η λεϊσμανίαση είναι λοιμώδης νόσος η οποία οφείλεται στα πρωτόζωα παράσιτα του γένους λεϊσμάνια. Οι λεϊσμάνιες είναι ενδοκυττάρια παράσιτα τα οποία μεταδίδονται μέσω των σκνιπών.

Στην Αμερική ο φορέας είναι το γένος λουτζομυία και στον υπόλοιπο κόσμο με το γένος φλεβοτόμος. Το θηλυκό μολυσμένο έντομο μπορεί να μεταδώσει τη νόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος (δήγμα).

Η λεϊσμανίαση μπορεί να έχει ένα εύρος διαφορετικών εκφάνσεων, δερματικές, βλεννοδερματικές και σπλαχνικές. Η δερματική λεϊσμανίαση είναι η πιο κοινή μορφή λεϊσμανίασης, ενώ η σπλαχνική λεϊσμανίαση ή καλά-αζάρ είναι σοβαρή νόσος η οποία προκαλείται όταν το παράσιτο μεταναστεύσει στα όργανα.


Παγκοσμίως κάθε χρόνο η λεϊσμανίαση προσβάλλει περίπου 2.000.000 ανθρώπους, από τους οποίους 20.000 με 50.000 πεθαίνουν.

Η δερματική λεϊσμανίαση είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου. Στο σημείο όπου η σκνίπα τσίμπησε το άτομο θα εμφανιστεί σε λίγες εβδομάδες μια ή περισσότερες ερυθρές βλαττίδες οι οποίες στη συνέχεια θα μεγαλώσουν και θα μετατραπούν σε έλκος το οποίο θα σκληρύνει.

Στο έλκος θα σχηματιστεί μια εσχάρα και εκκρίνει ένα λεπτό, ορώδες υλικό. Το έλκος μπορεί να αυτοϊαθεί μέσα σε ένα μήνα, αλλά αφήνει μια παραμορφωμένη ουλή. Αυτή η μορφή προκαλείται από τα L. major και L. tropica και απαντάται κυρίως στη Μέση Ανατολή (σπυρί της Βαγδάτης), στη Μεσόγειο (χανιώτικο σπυρί) και στις Ινδίες (σπυρί του Δελχί).

Στη διάχυτη μορφή της νόσου εμφανίζονται πολλαπλές βλαττίδες οι οποίες δεν γίνονται έλκη, αλλά σχηματίζουν βλάβες που μοιάζουν με λέπρα.

Μεμονωμένα κρούσματα της νόσου είχαν εμφανιστεί στη Ράκα και πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές και είχαν αντιμετωπιστεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ωστόσο, οι τελευταίοι έφυγαν από την πόλη όταν καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Οι ντόπιοι γιατροί, με μικρή εμπειρία, δίνουν τώρα τη μάχη υπό καθεστώς τζιχαντιστικής παράνοιας.

Ένας ακόμα λόγος που η νόσος εξαπλώνεται είναι επειδή οι τζιχαντιστές αρνούνται την οποιαδήποτε θεραπεία, πεπεισμένοι ότι θα τους γιατρέψει ο Αλλάχ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύστημα Υγείας της Συρίας έχει καταρρεύσει μετά από 4 χρόνια πολέμου. Το 64% των νοσοκομείων έχουν καταστραφεί, ενώ το Ισλαμικό Κράτος που θέλει να κυβερνά με τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία δεν επιτρέπει στους γιατρούς να θεραπεύουν τους αρρώστους σύμφωνα με την επιστήμη τους, αλλά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς παραλογισμούς και δεισιδαιμονίες. Για παράδειγμα, το Ισλαμικό Κράτος απαγόρευσε σε γιατρούς να κάνουν καισαρική τομή σε εγκυμονούσες, ακόμα κι αν κινδυνεύουν ζωές, με την ποινή του αποκεφαλισμού.

Ωστόσο, όπου κατοικεί η άγνοια και η δεισιδαιμονία, δεν τιμωρεί τελικά ο Θεός, αλλά η ίδια η Φύση. Η ύβρις των τζιχαντιστών προκάλεσε την έξαρση της λεϊσμανίασης, που κατατρώγει τα κορμιά τους.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger