Οδικό χάρτη θα παραδώσουν στη Ρίγα στον Eλληνα υπουργό Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, με στόχο να γεφυρωθούν ως τις 11 Μάη όλες οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τελεσίγραφο, αφού, όπως προέκυψε και στο Euro Working Group και στο Brussels Group, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προέβλεπε το κοινό ανακοινωθέν της 20ης Φεβρουαρίου.

Oπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη στην ανταποκρίτρια του Mega Μαρία Δεναξά,παρά την πρόοδο στις τεχνικές διαβουλεύσεις, οι διαφωνίες στα μείζονα θέματα πολιτικής παραμένουν, με αποτέλεσμα η επιδιωκόμενη συμφωνία- γέφυρα να μην φαίνεται στον ορίζοντα και να κερδίζουν έδαφος τα σενάρια για απευθείας διαπραγμάτευση τον Ιούνιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας.

«Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν φιλικό, θετικό, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρώσουμε αν αποφασίσουμε τελικά να συμφωνήσουμε», είπε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν είναι πολλές οι ημέρες που έχουν στη διάθεσή τους. «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να καταλάβουμε τι θέλει ο ένας και ο άλλος. Αποτελεί πολιτική απόφαση το αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις.

Δεν διαφωνούν μόνο στο ασφαλιστικό και το εργασιακό

Σε πείσμα των πληροφοριών, που αναφέρουν ότι το ασφαλιστικό και το εργασιακό είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας, Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ούτε στο μακροοικονομικό σενάριο. Αντιθέτως, ελληνικές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν ότι η τεχνική παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας έχει πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών και ότι στην πραγματικότητα ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει στο 1,5% ή και χαμηλότερα, αφού τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς είναι τεκμηριωμένα.

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, ακόμα και η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι παραμένει η διαφορά στην προσέγγιση των δύο φακέλων, καθώς η κυβέρνηση ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, αναστολής των διατάξεων για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού.

Μπρος-πίσω Αθήνα και δανειστές

Νωρίτερα, πάντως, πληροφορίες και δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πρόοδο για πρώτη φορά μετά από μήνες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Μπορεί όλοι να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία (πιθανότατα ούτε ανακοινωθέν) στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ωστόσο, είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας.

Αλλωστε και τα συμπεράσματα από τα σημερινά EuroWorking Group και Brussels Group «έδειχναν» πως έχει σημειωθεί πρόοδος.

Ουσιαστικά, όπως προχωρούν οι συζητήσεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό το «κρύο-ζέστη» να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς, η πιο σημαντική ημερομηνία δεν εκτιμάται πως είναι στο τέλος Ιουνίου, αλλά μέσα στον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει αρκετά δισ. στην ΕΚΤ.

Νέα σενάρια για τρίτο δάνειο 

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα από τον Ιούνιο, ενώ, η γαλλική Le Monde τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα.

Το τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ θα κρίνει το μέλλον

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός συναντάται με την Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μερική σύγχυση για το ραντεβού, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί και εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει εκ νέου με την Γερμανίδα καγκελάριο με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για τον «έντιμο συμβιβασμό» που επιδιώκει η Αθήνα.

Ο Βαρουφάκης μιλάει για «πραξικόπημα», ο Μητρόπουλος για «δημοψήφισμα»

Από την άλλη πλευρά, κι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται εντός «διασταυρούμενων» πυρών τόσο για την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, όσο και για το νομοσχέδιο που προετοιμάζει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, Βαρουφάκης και Μητρόπουλος προέβησαν σε δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «πραξικόπημε όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών» σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «εξουθενωτικές».

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Μητρόπουλος έριξε «βόμβες» για ρήξη και δημοψήφισμα σημειώνοντας «Βλέπω πλήρες αδιέξοδο και σκηνικό ρήξης. Δεν βλέπω να επιτυγχάνεται συμβιβασμός. Βλέπω ότι είναι ανέφικτος ο συμβιβασμός και κυρίως ο έντιμος συμβιβασμός, άρα φαίνεται ότι πάμε σε ρήξη».

Την άποψη, πάντως, για προσφυγή σε δημοψήφισμα έχουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με το ζήτημα να συνεχίζει να «αιωρείται» στη δημόσια σφαίρα.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger