Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ποτέ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχές της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Επιπλέον ανέφερε ότι γνωρίζει από την δική του εμπειρία ότι ήταν πολύ πιθανό να υπάρξει κατανόηση και αλληλεπίδραση με τη Ρωσία αλλά η Συμμαχία θα πρέπει να είναι σίγουρη και ισχυρή ώστε να εμποδίσει τη Ρωσία να αμφισβητήσει τις αρχές της.
Μια άλλη προϋπόθεση της συνεργασίας με τη Ρωσία είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Κατά τη γνώμη του Στόλτενμπεργκ, η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη στρατιωτική δυναμικό της συμμαχίας, για παράδειγμα, στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της εποικοδομητικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και της ενίσχυσης της άμυνας της Συμμαχίας. Η Ρωσία είναι ένας μεγάλος γείτονας και θα πρέπει να υπάρχει διάλογος, αλλά η Συμμαχία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχές της ασφάλειας, της ακεραιότητας των συνόρων και της κυριαρχίας των χωρών, είπε ο ίδιος. 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν εξαρτάται από τη γνώμη της Ρωσίας, καθώς οι αποφάσεις αυτές ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της συμμαχίας. Η απόφαση για μια υποψήφια χώρα, το Μαυροβούνιο, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με την πιθανή εισδοχή της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ σε περίπου 20 και σημείωσε ότι βρίσκεται στην πολιτική για πολύ καιρό ώστε να έχει σταματήσει να κάνει εικασίες για υποθετικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger