Λίγες ώρες πριν το Eurogroup, στο οποίο παίζονται τα πάντα, ο γνωστός επενδυτής Marc Faber δηλώνει πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, κι αυτό γιατί καραδοκεί η απειλή της ενδυνάμωσης της ρωσικής επιρροής στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές από Γερμανία και Βρυξέλλες, επισημαίνει πως ένα πακέτο 30 δισ. ευρώ είναι στη διάθεση της Ελλάδας αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Με δηλώσεις του στο CNBC ο γνωστός επενδυτής Marc Faber, δηλώνει αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων πως «πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα που παραβλέπουν πολλοί άνθρωποι», επεσήμανε ο οικονομολόγος και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα φύγει, οι χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Βορειατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) με επικεφαλής την Αμερική αντιμετωπίζουν την απειλή να χτίσει η Ρωσία στενότερες σχέσεις στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση των 780 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, της οποίας η προθεσμία λήγει αύριο, οι πιθανότητες για Grexit αυξάνονται σημαντικά. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, «ο Ρωσικός στόλος θα έχει την ελευθερία να προωθηθεί στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Faber στο αμερικανικό δίκτυο.

Αυτός είναι σαφώς ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο φοβούνται ένα Grexit. Ο άλλος είναι πως μπορεί να καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό η «εχθρική» προς την Ελλάδα γερμανική εφημερίδα Bild, σε σημερινό δημοσίευμα της αναφέρει πως «η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα» 30 ίσως και περισσότερων δισ. ευρώ.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται ευρέως στα δύο συγκυβερνώντα γερμανικά κόμματα (CDU και SPD), με το βουλευτή του CDU, Νόρμπερτ Μπράκμαν, να δηλώνει στην εφημερίδα: «Φυσικά συζητάμε διαφορετικές εναλλακτικές για την Ελλάδα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τόσο το Grexit όσο και ένα τρίτο πακέτο».

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Έκχαρντ Ρέμπεργκ, υπογραμμίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι ένα τρίτο πακέτο», προσθέτοντας πως πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

«Προϋπόθεση για ένα τρίτο πακέτο είναι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, και έπειτα από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 2,7 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ένα τρίτο πακέτο θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Bild επικαλούμενη κύκλους ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Σόιμπλε στη FAZ. «Αν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, θα εξεταστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα». 

Το ερώτημα βέβαια είναι τι εννοούν οι Γερμανοί με τις μεταρρυθμίσεις, γιατί συνήθως αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για μέτρα τύπου μνημονίου. Αν πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, τότε μάλλον περισσότερο για Grexit πάμε παρά για πακέτο οικονομικής βοήθειας. 

Αν από την άλλη, με κάποιες υποχωρήσεις και όχι με όρους υποταγής, οι Ευρωπαίοι δίδουν στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια 30 δισ. ευρώ, τότε ίσως αλλάζουν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση σε 6 ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί.

Δείτε το βίντεο του CNBC

Δημοσίευση σχολίου

Blogger