Μόνο ως βόμβα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο ωστόσο «κατάφερε» να διαρρεύσει μέσω του Channel 4 News καθώς, αυτό που προκύπτει από το περιεχόμενό του είναι μια σχεδόν σίγουρη χρεοκοπία της Ελλάδας είτε καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές είτε όχι, καθώς, εντός των ημερών θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ μιας σκληρής γραμμής που θα της προκαλέσει απόλυτη οικονομική ασφυξία εντός του Ιουνίου και μεταξύ της συνέχισης πολιτικής λιτότητας που θα βυθίσει την οικονομία της σε ακόμη βαθύτερη ύφεση και απλώς θα μεταθέσει χρονικά την ημερομηνία «θανάτου».
Στο έγγραφο αναφέρεται πως, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, τότε δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ στο (Δ.Ν.) Ταμείο με αποτέλεσμα την χρεοκοπία της τον Ιούνιο.

«Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις μερικές μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλιώς η κρίσιμη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου μάλλον δεν θα καταβληθεί».

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο ντοκουμέντο το οποίο έχει ημερομηνία 14 Μαΐου, κρίνει επικίνδυνη την συνέχιση της λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές, θεωρώντας πως έτσι θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, αυξάνοντας δραματικά την επισφάλεια των δανείων της προς την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να ξεπληρώσουν όλο το ποσό εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές», τονίζεται σαφέστατα στο απόρρητο έγγραφο, ένα σκεπτικό το οποίο βασίζεται στο ότι το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τη δόση της 5ης Ιουνίου, δεν μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία ωστόσο που αν επιτευχθεί, θα προϋποθέτει τη συνέχιση της λιτότητας.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συντάκτες του απόρρητου εγγράφου του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν πως έχει γίνει «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Η πρόοδος αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αφορά στον ΦΠΑ, στην είσπραξη φόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.

«Όμως το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους σημαίνουν πως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα μοιάζει ως η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία πριν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου».

Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει και τις διαφωνίες των δυο πλευρών σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4000 δημοσίων υπαλλήλων. Είναι τα θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία, τονίζει.

Σύμφωνα με το έγγραφο είχε γίνει πρόοδος στα εργασιακά στο παρελθόν και επισημαίνει ότι αυτά που στέκονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα είναι οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και το εργασιακό.

Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

«Η Ε.Ε. ψάχνει για μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των κανόνων του, που δεν επιτρέπουν μια λύση «quick and dirty», όπως αποκαλείται″.

Τα σημεία «προόδου» είναι που προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ένα από αυτά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να «αφήσουν» τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό άνοιξε το δρόμο για ενδιάμεση συμφωνία και ένεση ρευστότητας.

Όμως το έγγραφο του ΔΝΤ, επιμένει: «κατέστη σαφές πως καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία». Και τονίζονται οι διαφορές με τους Ευρωπαίους: «Ενώ το προσωπικό (του ΔΝΤ) τόνισε ότι δεν πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους, την ίδια στιγμή το προσωπικό επεσήμανε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάζουν. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα».

Το τελευταίο «μεταφράζεται″ ως εξής: όσο περισσότερη λιτότητα ζητούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, αντίθετα από τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο όπου η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger