Τις δυσκολίες και το ιστορικό της οικογένειας του στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιοδικό Pioneer.

«Ειλικρινά, ο Πατέρας δεν ήθελε καν να αγγίξει αυτό το θέμα... Συνήθως άκουγα τους ενήλικες να μοιράζονται τις αναμνήσεις τους. Είναι από αυτές τις συνομιλίες ενηλίκων που έβγαλα όλες τις πληροφορίες που μπορεί να γνωρίζει κανείς για τον πόλεμο και οτιδήποτε είχε συμβεί στην οικογένεια μου, αν και μερικές φορές μου μιλούσαν άμεσα», έγραψε ο Πούτιν.

Ο πατέρας του Πούτιν, Βλαντιμίρ κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1930 και υπηρέτησε ως ναυτικός σε ένα υποβρύχιο στο λιμάνι της ρωσικής πόλης της Σεβαστούπολης. Δούλευε σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), όταν οι ναζί επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ το 1941. Πήγε στο μέτωπο ως εθελοντής και τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

«Ο τραυματισμός ήταν βαρύς. Έζησε όλη του τη ζωή με θραύσματα στο πόδι του που δεν είχαν βγει… Άφησαν τα μικρότερα κομμάτια μέσα, έτσι ώστε να μην σπάσει το κόκαλο», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την ώρα που ο πατέρας του Πούτιν βρισκόταν στον πόλεμο, ο μεγαλύτερος αδελφός του Πούτιν μεταφέρθηκε σε ένα ορφανοτροφείο για να γλιτώσει από την πολιορκία του Λένινγκραντ, αλλά πέθανε από διφθερίτιδα. Ο πατέρας του επέστρεψε στο σπίτι για να βρει τη γυναίκα του Μαρία κλινήρη και κοντά στο θάνατο. Ο ίδιος την περιέθαλψε και την έφερε πίσω στη ζζωή και οι δύο τους έζησαν μέχρι τα τέλη της όγδοης δεκαετίας τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους γονείς του

Ο Πούτιν είχε μια μεγάλη οικογένεια από την πλευρά του πατέρα του, αλλά, όπως και οι περισσότεροι Ρώσους πολίτες, πολλοί από τους συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. «Ο Πατέρας είχε έξι αδέλφια, εκ των οποίων πέντε έχασαν τη ζωή τους. Ήταν μια καταστροφή για την οικογένεια. Η Μητέρα επίσης έχασε τους συγγενείς της. Ήμουν ένα παιδί που ήρθε αργά. Με γέννησε όταν ήταν 41 χρονών» έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Παρ' όλη αυτή τη θλίψη, τη δυστυχία και την τραγωδία, δεν έτρεφαν κανένα μίσος για τον εχθρό, που ήταν δύσκολο για μένα να κατανοήσω Ειλικρινά, εξακολουθεί να είναι... Η μητέρα ήταν ένα πολύ ευγενικό και γλυκό άτομο…. Μου είπε: Πώς μπορείτε να μισείτε αυτούς (Γερμανούς) στρατιώτες; Ήταν απλοί άνθρωποι, οι οποίοι επίσης έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο… Πώς μπορείτε να τους κατηγορείτε; Είναι σκληρά εργαζόμενοι σαν κι εμάς. Απλώς τους είχαν στείλει στην μάχη», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Αντρέι Κολέσνικοφ περιγράφει στο RIA Novosti το άρθρο του Πούτιν ως «πολύ ειλικρινές, οικείο, ίσως ακόμη και πάρα πολύ οικείο. Προφανώς, το θέμα αυτό εξακολουθεί να χτυπά μια χορδή στον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η Ρωσία θα τιμήσει στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου την μνήμη εκείνων που έπεσαν στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μαζική στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί αυτή η ημέρα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με στρατιωτικά αποσπάσματα από τη Ρωσία και το εξωτερικό και βετεράνους πολέμου ενώπιον των επισκεπτών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger