Η «εκδίωξη» της Ρωσίας εκτός του  οργανισμού που ελέγχει το  παγκόσμιο τραπεζικό  σύστημα  συναλλαγών με την επωνυμία  SWIFT,  θα μπορούσε...

Η «εκδίωξη» της Ρωσίας εκτός του  οργανισμού που ελέγχει το  παγκόσμιο τραπεζικό  σύστημα  συναλλαγών με την επωνυμία  SWIFT,  θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια καταστροφή για το συνολικό σύστημα συναλλαγών  στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δημοσίων υποθέσεων της UniCredit Group, στην Ιταλία, Giuseppe Scognamiglio, αναφέρει η ιστοσελίδα Sputnik,com.& nbsp;


Ο Scognamiglio δήλωσε σε ένα σεμινάριο για την επιβολή κυρώσεων λόγω της  Ουκρανίας, στην Ουάσιγκτον ότι , «πρέπει να είμαστε πολύ, προσεκτικοί» όταν σκεφτόμαστε την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης».

Το σύστημα του οργανισμού παγκόσμιων συναλλαγών SWIFT είναι το σύστημα που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος, και μέσω του οποίου διεξάγονται όλες οι  επιχειρηματικές  δραστηριότητες. Χρησιμοποιείται  και για τις διεθνείς τραπεζικές μεταφορές, μεταξύ άλλων. Έχει την έδρα του  στο Βέλγιο και διαθέτει  γραφεία σε μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ξεκίνησαν την επιβολή  κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την κρίση στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον οργανισμό SWIFT. Η ιδέα αναφέρθηκε επίσης  και σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Scognamiglio είπε το «κλείδωμα» της Μόσχας από το   σύστημα συναλλαγών SWIFT , όταν ο κύκλος εργασιών του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας υπερβαίνει τα 335 δισεκατομμύρια δολάρια θα οδηγούσε σε δύο άμεσες συνέπειες.

« Η πρώτη συνέπεια θα ήταν  μια πιθανή κατάρρευση πολλών δυτικών τραπεζών. Η  δεύτερη, η πιο στρατηγική, και νομίζω πιο επικίνδυνη σε βάθος χρόνου, είναι ότι η Ρωσία θα γίνονταν  πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά την υιοθέτηση ενός διαφορετικού συστήματος πληρωμών, ίσως σε συνεργασία με την Κίνα» , τόνισε ο Ιταλός οικονομικός παράγοντας.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, ο  όμιλος UniCredit είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και κατέχει μεγάλα δίκτυα τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία πρόσφατα προσκληθεί να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SWIFT και έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα αν απαγορευθούν στις τράπεζες της η « είσοδο» στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Πηγές στον οργανισμό  SWIFT, ωστόσο, δήλωσαν  ότι δεν υπάρχει  καμία πρόθεση να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το σύστημα αυτό , παρά τις πολιτικές πιέσεις που αντιμετώπιζαν.



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger