Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση 4 μήλων σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τα επίπεδα της χοληστερόλης στον άνθρωπο.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό καλό που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο φρούτο για την υγεία σας. Άλλωστε, ο σοφός λαός πάντα το έλεγε: «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»!

ΚΡΑΜΠΑ
Μια πιθανή αιτία στην οποία μπορεί να οφείλονται οι κράμπες, είναι η έλλειψη ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Β και Γ – εκ των οποίων όλα περιέχονται στα μήλα.

Το ξίδι μηλίτη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει, καθώς η οξύτητά του αυξάνει τα οξέα του στομάχου, βελτιώνοντας την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου από τον οργανισμό.

Δράση: Αναμίξτε 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι μηλίτη με ένα ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα και πιείτε το.

Μια άλλη λύση είναι να αναμίξετε 1 κουτάλι της σούπας ξίδι μηλίτη σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, να βουτήξετε στο μείγμα μία λεπτή πετσέτα και, στη συνέχεια, να την τοποθετήσετε επάνω στον πονεμένο μυ και να τη σκεπάσετε με μια πιο παχιά πετσέτα.

ΑΣΘΜΑ

Τα συμπτώματα του άσθματος – δύσπνοια, βήχας και σφίξιμο στο στήθος –προκαλούνται από τη φλεγμονή και την υπερβολική ευαισθησία των αεραγωγών. Πιθανοί παράγοντες για την ενεργοποίησή του περιλαμβάνουν τον κρύο αέρα, την άσκηση, ορισμένα τρόφιμα, κάποια λοίμωξη, τον καιρό και τις αλλεργίες.

Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal Of Respiratory Critical Care Medicine, Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες που έτρωγαν τουλάχιστον 2 μήλα την εβδομάδα, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο άσθματος έως και κατά ένα τρίτο.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν μήλα κατά την εγκυμοσύνη, ήταν λιγότερο επιρρεπή στο άσθμα κατά τα 5 πρώτα έτη της ζωής τους, σε σημαντικό ποσοστό.

Τα μήλα και ο χυμός τους φαίνεται να έχουν «αντι-ασθματικές» ιδιότητες, ισχυρότερες από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών – ένα μήλο 100 γραμμαρίων περιέχει 3 φορές τα αντιοξειδωτικά ενός πορτοκαλιού και 8 φορές αυτά μιας μπανάνας!

Δράση: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των μήλων περιέχονται κυρίως στην φλούδα τους, γι’ αυτό θα ήταν καλό να τρώτε ένα μήλο με τη φλούδα του 1 φορά την ημέρα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

Η εφαρμογή ξιδιού μηλίτη επάνω σε τσίμπημα σφήκας, μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Το οξύ του ξιδιού μετατρέπει ορισμένες τοξίνες που περιέχονται στο δηλητήριο σε λιγότερο τοξικές ενώσεις.

Η εφαρμογή ξιδιού είναι, επίσης, μια αποτελεσματική λαϊκή θεραπεία για τα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών, καθώς απενεργοποιεί τα κύτταρα που περιέχονται στο δηλητήριό τους.

Δράση: Εφαρμόστε ξίδι μηλίτη επάνω σε τσίμπημα σφήκας ή τσούχτρας, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι.

ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την υψηλή πίεση είναι η παχυσαρκία, η παρουσία σε υπερβολική ποσότητα ενός ενζύματος των νεφρών (ρενίνη), η αντίσταση στην ινσουλίνη (το στάδιο πριν από τον διαβήτη, όταν το σώμα είναι λιγότερο ευπροσάρμοστο στην συγκεκριμένη ορμόνη), την ηλικία και τα γονίδια.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το ξύδι μηλίτη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, καθώς το οξικό οξύ του συγκεκριμένου ξιδιού μειώνει την παραγωγή της ορμόνης αγγειοτασίνη II, η οποία συμβάλλει στη στένωση των αιμοφόρων αγγείων.
Το ξύδι μηλίτη λέγεται, επίσης, ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, η οποία, με τη σειρά της, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δράση: Προσθέστε 1-2 σταγόνες ξιδιού μηλίτη στο φαγητό σας καθημερινά.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Τα μήλα περιέχουν ουσίες, τις λεγόμενες τανίνες, οι οποίες, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας.

Το μάσημα, επίσης, ενός τραγανού μήλου, ενισχύει περαιτέρω την υγεία των ούλων, καθώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γνάθου αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στα ούλα.

Δράση: Φάτε 1 μήλο την ημέρα.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Τα μήλα περιέχουν περισσότερη πηκτίνη (φυσικός οξικός πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα φρούτα) από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Η πηκτίνη κατανέμεται στο έντερο από τα «καλά» βακτήρια, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό επίστρωμα για το βλεννογόνο του στομάχου, το οποίο καταπραΰνει και αποτρέπει οποιαδήποτε αναστάτωση του εντέρου.

Η κατανομή αυτή, απελευθερώνει, επίσης, πρεβιοτικές ενώσεις, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα των «καλών» βακτηρίων στο έντερο.

Δράση: Αν έχετε διάρροια, δοκιμάστε να φάτε 1 μήλο κάθε λίγες ώρες. Μπορείτε, επίσης, να μαγειρέψετε το μήλο πριν το φάτε, καθώς έτσι μαλακώνει η κυτταρίνη του, η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη για την επιβράδυνση των κινήσεων του εντέρου.

ΛΟΞΥΓΚΑΣ

Το ξίδι μηλίτη είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για τον λόξυγκα, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση τροφής, την επιβράδυνση της πέψης των πρωτεϊνών εξαιτίας του χαμηλού γαστρικού οξέως ή την επιβράδυνση της διαδικασίας εκκένωσης του στομάχου και την ενθάρρυνση της ζύμωσης, εξαιτίας λιπαρών ή σακχαρωδών τροφών.

Σε αυτή την περίπτωση, το ξίδι μηλίτη μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία των οξέων του στομάχου και να διευκολύνει αυτόν τον ενοχλητικό σπασμό του διαφράγματος.

Δράση: Για την αντιμετώπιση του λόξυγκα, αναμίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά.

ΧΑΜΗΛΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης  βιταμίνης C – μιας πολύ χρήσιμης βιταμίνης για το ανοσοποιητικό σύστημα.


Όταν η πηκτίνη του μήλου χωνευτεί, ζυμώνεται από τα «καλά» βακτήρια και διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Δράση: Φάτε 1 μήλο την ημέρα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger