Πρόωρες εκλογές στις 2 Αυγούστου ''βλέπει'' η γαλλική εφημερίδα Le Monde με άρθρο της σήμερα Πέμπτη το οποίο έχει τίτλο «Ποιο θα είναι το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα;».

 Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας εάν οι ημέρες που ακολουθούν βρουν Ευρώπη και Ελλάδα χωρίς συμφωνία θα οδηγήσουν σε μία πολιτικά ταραγμένη εποχή, ειδικά εάν η χώρα δεν έχει καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Ούτως ή άλλως όπως αναφέρεται στο κείμενο η ελληνική κυβέρνηση είναι ανήσυχη με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις να υπογραμμίζει ότι η Αθήνα ψάχνει έναν δυνατό συμβιβασμό με τους θεσμούς.

Ποια είναι όμως αυτή η ταραγμένη πολιτικά περίοδος; Όπως περιγράφει το άρθρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ήδη έχει βάλει στο τραπέζι την ιδέα κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς όμως τον Αλέξη Τσίπρα και χωρίς τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού.

Η ιδέα αυτή αναλύει η Le Monde αφορά στο να τοποθετηθεί ένας τεχνοκράτης στο πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα συμπληρώνει το άρθρο στο κάδρο του σεναρίου αυτού καταλληλότερος για την εφημερίδα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ και γνωστός στους κύκλους των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος μιλά στην εφημερίδα για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει «κατ’ αρχάς ο Αλέξης Τσίπρας να παραιτηθεί», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «οι εκλογές για να διεξαχθούν θα πρέπει να έχει περάσει ένας μήνας με την ηγεσία της χώρας να έχει αναληφθεί από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση». Μία κυβέρνηση η οποία όπως εξηγεί ο ίδιος «δεν θα είναι πολιτικά νομιμοποιημένη για να μετέχει στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και συμπληρώνει ότι «υπάρχει βεβαίως και η λύση ενός δημοψηφίσματος που περνά από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συμβουλευτεί το λαό για το τι θα πρέπει να κάνει».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger