Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο Αλέξης Μητρόπουλος, στην εκπομπή Ακραίως με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως «προχθές το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι σε περίπτωση grexit, η ΕΚΤ θα μπορεί αν αγοράζει τα ομόλογα χωρίς πλαφόν».

Και εξήγησε: «Θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογα χωρίς πλαφόν των χωρών που δεν μπορούν να πληρώσουν. Παρεμβαίνει η ΕΚΤ, δηλαδή. Τη μετατρέπει σε ευρωπαϊκή καταβόθρα των ομολόγων. Είναι η καταλυτικότερη εξέλιξη τέτοιου χαρακτήρα. Μας έχουν δέσει τώρα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θα είναι λιγότερο επώδυνο τώρα γι’ αυτούς το Grexit».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε: «Η συζήτηση έληξε με τους Θεσμούς, με το πεντασέλιδο του Γιούνκερ. Εύχομαι να αποφασίσει τα καλύτερα για το λαό ο πρωθυπουργός. Ο λαός δεν είναι έτοιμος για ρήξη και το προσδοκώμενο είναι η συμφωνία με όσο γίνεται καλύτερους όρους.

Οι δανειστές δεν συζήτησαν ποτέ θέμα χρέους. Θέλουν μόνο νέα μέτρα σε περίπτωση παράτασης. Θεωρώ ότι παίζουν με τη χρεοκοπία εντός ευρώ».

Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε επιπλέον ότι «στο πεντάμηνο δεν μετείχαμε στις διαπραγματεύσεις. Η 20η Φλεβάρη δεν ήταν επιτυχία. Οι δανειστές θέλουν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή». 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε περίπτωση συνέχισης της αδιαλλαξίας των δανειστών, ξεκαθάρισε: "Είναι αυτονόητο, προσφεύγεις στο λαό. Ο Γιούνκερ οδηγεί σε κοινωνικό ολοκαύτωμα. Δεν μπορούν οι αγωνιστές να δεχθούν το ολοκαύτωμα του Γιούνκερ, άρα θα πρέπει να ρωτηθεί ο λαός. Ακόμα και το 47σέλιδο, αναιρεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας".

Για το χρέος και την επιτροπή αλήθειας, πήρε αποστάσεις και αμφισβήτησε το αποτέλεσμά της: «Το χρέος το έχουμε αναγνωρίσει δυστυχώς ως έχει. Κι εμείς με την 20η Φλεβάρη, το αναγνωρίσαμε κακώς. Εχουν και δοθεί γνωμοδοτήσεις στους δανειστές. Δυστυχώς έχει αναγνωριστεί. Τον κεντρικό λόγο έχει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση».

Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε επίσης για τα σενάρια αποχώρησης του ΔΝΤ ότι είναι "τεχνητή η διένεξη ΔΝΤ και Ευρωπαίων. Εχουν την ίδια άποψη, φάνηκε και από το κείμενο της πενταμερούς. Δεν έχουν από την αρχική τους πρόθεση να ακυρώσουν την προοδευτική κυβέρνηση".

Βρούτσης: «Δεν υπήρχε θέμα ΕΚΑΣ - Ευθύνεται ο Τσίπρας»

Τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έριξε ο Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην εκπομπή, για το ενδεχόμενο περικοπής του ΕΚΑΣ, που απαιτούν οι εταίροι.

Ο πρώην υπουργός εργασίας τόνισε ότι "δεν υπήρχε θέμα κατάργησης του ΕΚΑΣ. Κακώς μπήκε το θέμα, ευθύνεται ο πρωθυπουργός".

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε: "Βάλαμε τάξη στο ασφαλιστικό με τις μαϊμού συντάξεις και δεν υπήρχε ανασφάλεια αν θα καταβληθούν οι συντάξεις. Τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει. Στόχος δεν ήταν οι χαμηλές συντάξεις. Ηταν η σωτηρία όλου του ασφαλιστικού. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης εμείς είχαμε κλείσει, αρκεί να τηρούνταν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό εξασφάλιζε ούτε ένα ευρώ μείωση συντάξεων".

Πρόσθεσε ότι "το ασφαλιστικό έδειχνε στοιχεία βιωσιμότητας μέχρι το 2060", ενώ "υπερασπίστηκε" το PSI λέγοντας ότι το κράτος επιστρέφει τα χρήματα που "χάθηκαν". 

Για τη συμφωνία, είπε: "Στο διακύβευμα χρεοκοπία ή συμφωνία, λέω συμφωνία. Δεν έχουν δικαίωμα να πάνε τη χώρα στη συμφωνία", ενώ συμπλήρωσε πως είναι "λάθος που δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξουν συντάξεις. Αμφισβήτησαν οι κ.κ. Ρωμανιάς και Στρατούλης την εθνική ανεξάρτητη αρχή και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Θα ήταν διαπραγματευτικό όπλο του Τσίπρα αυτό το κείμενο".

"Να φοβάστε και να μαζεύεστε αν ακούτε μεγάλη ευαισθησία. Δεν είναι πιο ευαίσθητος ο ΣΥΡΙΖΑ από εμάς" τόνισε.

Στο ερώτημα χρεοκοπία ή συμφωνία, απάντησε: "Είμαστε υπέρ της συμφωνίας. Χρεοκοπία ή συμφωνία, είμαστε υπέρ της συμφωνίας. Θα την αξιολογήσουμε όταν έρθει. Είναι τυχερός ο ΣΥΡΙΖΑ που μας έχει αντιπολίτευση. Πρέπει να νιώθει ανακούφιση γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας. Εκείνοι λιθοβολούσαν την κυβέρνηση. Καταφέραμε να βάλουμε τάξη. Σε πέντε χρόνια κοντεύουν να τιναχθούν όλα στον αέρα".

"Μειώσα τις συντάξεις, για να υπάρχουν σήμερα αυτές που υπάρχουν" κατέληξε ο πρώην υπουργός Εργασίας.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger