Σας αποκαλύπτουμε σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα το περιεχόμενο της δραματικής συνομιλίας που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας επιτεύχθηκε η συμφωνία με τους δανειστές μας.

Οι διάλογοι του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο αποδείχτηκαν καθοριστικοί για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις αφόρητες πιέσεις των δανειστών και των Ευρωπαίων ηγετών, να υπογράψει νέα συμφωνία μαζί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν αποφασισμένος να πάει ακόμα και σε ρήξη με τους Ευρωπαίους, άλλαξε στάση όταν διαπίστωσε ότι η Μόσχα δεν ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει ηθικά, πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομικής και της πολιτικής ασφυξίας που θα επέβαλαν οι λεγόμενοι εταίροι στην περίπτωση που οι συνομιλίες κατέληγαν σε ναυάγιο.

Χωρίς να κρατήσει καν τα προσχήματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν «συμβούλεψε» δήθεν φιλικά τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με τους εταίρους και να παραμείνει στο ευρώ γιατί η Μόσχα είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά και δεν μπορούσε να εμπλακεί σε έναν νέο πόλεμο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής χάριν της Ελλάδας.

Έχοντας επίγνωση των γεωστρατηγικών ζωνών και των επιρροών ο Πούτιν έδειξε ότι δεν ήθελε να μπλέξει με μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αντίμετρα της Δύσης θα προκαλούσαν νέα αιμορραγία στην οικονομία της Ρωσίας.

Ο δραματικός διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ως εξής:

«ΑΛΕΞΗΣ: Βλαδίμηρε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη βρεθεί λύση με την Ευρώπη.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Δεν θα τα σπάσεις. Δεν συμφέρει κανέναν. Θα το δεις στο τέλος θα υποχωρήσουν από παράλογες απαιτήσεις. Δεν θα διακινδυνεύσουν το ευρώ.

ΑΛΕΞΗΣ: Αν όμως δυσκολευτώ θα βοηθήσεις;

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Έχω πολλά ανοιχτά μέτωπα. Το καλλίτερο είναι μια συμφωνία».

Ο Ρώσος πρόεδρος ομολόγησε στον Αλέξη ότι η Ρωσία έχει ανοιχτά μέτωπα με το πρόβλημα της Ουκρανίας και το εμπάργκο της Δύσης, γεγονός που προκάλεσε φυγή τεραστίων κεφαλαίων από την Ρωσία, ενώ μεγάλη ζημιά υπήρξε για τη χώρα του και από τη «στημένη» πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, πριν προχωρήσει στο συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους.

Μέσα από τη διπλωματία των αγωγών, προσέγγισε προσεκτικά την Μόσχα, προσδοκώντας σε οικονομικά ανταλλάγματα τα οποία θα κάλυπταν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το Σεπτέμβριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε πανίσχυρο από διαπραγματευτικής άποψης τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί η χώρα μας μετά τον Οκτώβριο και για τέσσερα χρόνια δεν έχει σοβαρές υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές και γι’ αυτό θα είχε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Βέβαια οι προσδοκίες από την Μόσχα διαψεύστηκαν απ’ τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν που ήταν τουλάχιστον ειλικρινής και είπε όλη την αλήθεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή.

Γι’ αυτό αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας κινητοποίησε όλες τις φιλικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στηρίχτηκε στη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ, ενώ μίλησε πολλές φορές στο τηλέφωνο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, που ανέλαβε να πείσει το ΔΝΤ να σταματήσει να προβάλει εξωφρενικές απαιτήσεις.

Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση κατάφερε τελικά να διαμορφώσει το πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, η οποία αναγκαστικά εμπεριέχει και μέτρα τα οποία θα τα πληρώσει ο κόσμος και οι επιχειρήσεις.

Όπως φαίνεται, όμως, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση τουλάχιστον προς το παρόν και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν καλά τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger