Έκλεισε η περιβόητη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά το Russia Today, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, Ελλάδα και Ρωσία έχουν υπογράψει συμφωνία για να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία προκειμένου να κατασκευαστεί ο αγωγός Turkish Stream.

Ειδικότερα, ο αγωγός θα δυνατότητα 47 δισ. κμ το χρόνο, ενώ η κατασκευή του θα αρχίσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Όπως δήλωσε ο κ. Νόβακ κατά τη διάρκεια του Forum, οι δυο χώρες θα έχουν ίσα μερίδια στην κοινοπραξία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από τη Ρωσία και η Αθήνα θα επιστρέψει αργότερα το ποσό.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι μια ιστορική συνάντηση… Η συμφωνία εκφράζει την ετοιμότητα των δύο πλευρών να φέρει τη νότια κατεύθυνση του αγωγού προς την υλοποίηση» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.



Τι μετέδωσε πριν το ΑΠΕ
Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ – ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger