ΤΟ «ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ…

Με χρεοκοπία αντί η Ελλάδα να φύγει από την ζώνη του ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από την ελληνική κυβέρνηση.

Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα παραπαίει, βρίσκεται εγκλωβισμένη, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά την χώρα αναφέρει η Gavekal Dragonomics σε ανάλυση της με ημερομηνία 14 Ιουνίου του 2015.
Αφού ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με  πρωθυπουργό τον  Αλέξη Τσίπρα άρχισαν να καλλιεργούν την άποψη ότι η απειλή της χρεοκοπίας της Ελλάδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κρίση και διάσπαση την ευρωζώνη.
Μήνες αργότερα,  Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (ακαδημαϊκός ειδικός στη θεωρία των παιγνίων)  εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ίδια άποψη, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
Αλλά ο υπολογισμός τους βασίζεται σε εσφαλμένες υποθέσεις. Τσίπρας και Βαρουφάκης ας υποθέσουμε αποφάσιζαν στάση πληρωμών.
Η Ευρώπη θα ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει μεταξύ δύο μόνο εναλλακτικών:
1) Να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ
2) Ή να προσφέρουν μια μεγάλης κλίμακας  ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.
Αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν μια 3η δυνατότητα, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
Αντί να επιλέξουν το «Grexit», η ΕΕ θα μπορούσε να παγιδεύσει Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ χωρίς ρευστότητα, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην βέβαιη πολιτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια τέτοια στρατηγική, στο παρελθόν μπορεί να μην φάνταζε πιθανή αλλά πλέον έχει επανέλθει στο προσκήνιο ως σοβαρή εναλλακτική επιλογή.
Σε ένα περιβάλλον ακραίας πιστωτικής ασφυξίας η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις εσωτερικές υποχρεώσεις της.
Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδος λόγω της αναξιοπιστίας των ελληνικών Financial Statistics.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένη.
Η στρατηγική Τσίπρα και Βαρουφάκη θεωρεί ως  δεδομένο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά με την χρεοκοπία την Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Αυτή θα ήταν μια λογική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2015 όχι τον Ιούνιο του 2015.
Η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει  μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα ανερχόταν στο 4% του ΑΕΠ πριν από τις αποπληρωμές τόκων.
Εάν η Ελλάδα είχε απορρίψει τον Ιανουάριο του 2015, τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε (θεωρητικά) τα κεφάλαια για τις πληρωμές τόκων να τις στρέψει στους υψηλότερους μισθούς, τις συντάξεις και τις  δημόσιες δαπάνες όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική εκστρατεία του. Λόγω αυτής της δυνατότητας, ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να πει κανείς ότι  θα μπορούσε να ζητήσει μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 4% στο 1% του ΑΕΠ.
Αλλά τι γίνεται αν το πρωτογενές πλεόνασμα εξαφανιστεί όπως συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο;
Στην πραγματικότητα η απειλή της χρεοκοπίας δεν είναι πλέον σοβαρή.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μηδενιστεί και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Αντιθέτως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθεστώς ακραίας ασφυξίας θα υποχρεωθεί σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξει, και οι δημόσιες δαπάνες.
Για τις αρχές της ΕΕ, αντίθετα, μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε πολύ λιγότερες παρενέργειες από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η ΕΕ πιστεύει ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει….η ελληνική κυβέρνηση θα τιμωρήσει τους  Έλληνες και όχι την Ευρώπη.
Τσίπρας και Βαρουφάκης ανησυχούν για τον κίνδυνο αυτό, γιατί το ίδιο πράγμα συνέβη πριν από δύο χρόνια, στην Κύπρο.
Η εμπειρία της Κύπρου δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντιτρόιτ που χρεοκόπησε εντός ΗΠΑ.
Οι αναφορές ορισμένων ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ είναι λάθος.
Η νομοθεσία της ΕΕ είναι σαφής.
Μόνο αν μια χώρα επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ, μπορεί να το πράξει.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Εντός ευρώ σημαίνει αποδοχή των κανόνων.
Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις με τον μηχανισμό των IOUs ή «νέες δραχμές», το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έκρινε ότι  όλα τα εγχώρια χρέη και οι τραπεζικές καταθέσεις θα πρέπει να αποπληρωθεί σε ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έστρεφε την χρεοκοπία εναντίων των Ελλήνων.
Έτσι, μια ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ, θα προκαλέσει  ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα στους Έλληνες ψηφοφόρους που υπέμεναν στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας.
Σε εκείνο το σημείο, η κατάρρευση της κυβέρνησης θα καταστεί αναπόφευκτη.
Αντί η Ελλάδα να φύγει από την ζώνη του ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από την ελληνική κυβέρνηση.
Από τη στιγμή που ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι οι κανόνες του παιχνιδιού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν αλλάξει, η
συνθηκολόγηση θα είναι απλώς θέμα χρόνου….


www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger