Όπως αποκαλύψαμε και το πρωί -μετά από καταγγελία αναγνώστη μας-όλα τα στοιχειά δείχνουν ότι ο κ. Μπουλαξής που προαλείφεται για επόμενος πρόεδρος της ΡΑΕ είναι άμεση σχέση με τον επιχειρηματικό όμιλο στο χώρο της ενέργειας και των κατασκευών του κ. Περιστέρη ο οποίος φαίνεται να έχει ευνοηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τη ΡΑΕ μετά βέβαια και από προβληματικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις του εν λόγω εργαζομένου στη ΡΑΕ.

Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την επιλογή του Υπουργού για την κρίσιμη θέση του προέδρου της ΡΑΕ, και μάλιστα ανάμεσα σε πολλούς άλλους άξιους υποψηφίους για τη θέση.

Ο αναγνώστης μας επανέρχεται με νέα στοιχεία>

Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά τα οποία μιλούν από μόνα τους:

1)  Στις 6 Αυγούστου 2010 η ΡΑΕ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση τον Κώδικα Διαχείρισης μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Μόλις 4 μέρες μετά (!) η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέθεσε 31 αιτήσεις για άδειες παραγωγής σε έργα ΑΠΕ στην Κρήτη, προφανώς γνωρίζοντας το περιεχόμενο του σχεδίου Κανονισμού ήδη από πριν και έχοντας διαβεβαιώσεις ότι το τελικό κείμενο του κανονισμού δεν θα αλλάξει. Κατά των αιτήσεων αυτών υποβλήθηκε πλήθος τεκμηριωμένων ενστάσεων από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων είχαν υποβάλλει νωρίτερα και με το προηγούμενο καθεστώς αιτήσεις για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ –και- στα ίδια ακίνητα. Μάλιστα για να ρυθμιστούν οι περιπτώσεις που οι αιτήσεις της ΤΕΡΝΑ εμφάνιζαν αλληλοεπικάλυψη με προγενέστερες αιτήσεις άλλων, η ΡΑΕ καθυστέρησε την εξέταση των αιτήσεων και το «σφύριξε» στην ΤΕΡΝΑ ώστε να τις τροποποιήσει προτού αποφανθεί η ΡΑΕ για να αρθούν οι επικαλύψεις.

2)  Για να γίνουν όμως δεκτές οι αιτήσεις της ΤΕΡΝΑ, χρειάστηκε και άλλη -πιο εξόφθαλμη– καταστρατήγηση του νόμου: τα σχεδιαζόμενα έργα αξιολογήθηκαν παράνομα όχι ως έργα ΑΠΕ στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (ΜΔΣ) αλλά ως έργα ΑΠΕ με (μελλοντική) διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα! Και αυτό γιατί αν αξιολογούνταν ως έργα στο ΜΔΣ θα απορρίπτονταν λόγω κορεσμού, όπως άλλωστε συνέβαινε με πολλές άλλες αιτήσεις, ακόμα και στην Πελοπόννησο!

Όλα τα παραπάνω (και τα υπόλοιπα) βάσιμα επιχειρήματα των επιχειρήσεων που πρόβαλλαν δικαιολογημένες ενστάσεις δεν εμπόδισαν τη ΡΑΕ να εγκρίνει το έργο με εξασφαλισμένη απόδοση (IRR) πάνω από 30%, που φυσικά θα την πληρώσουν οι καταναλωτές ρεύματος της χώρας!

Με εισήγηση του μέλλοντα προέδρου της ΡΑΕ, χειραγωγήθηκε επί της ουσίας η ολομέλεια της αρχής ώστε να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις και να δοθούν οι άδειες παραγωγής στην ΤΕΡΝΑ.

3) Μετά τα παραπάνω, με την πρόσφατη απόφαση 199/2014 η ΡΑΕ, έπειτα από εισήγηση και πάλι του υποψήφιου νέου προέδρου, επέτρεψε με νομικούς ακροβατισμούς την αλλαγή τεχνολογίας για δύο από τα αιολικά έργα της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη που είχε εγκρίνει το 2011 σε υβριδικά, παρ’ ότι τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται καν στον κανονισμό αδειών!

Εφευρίσκοντας νέους, πρωτόγνωρους τρόπους νομικής και τεχνικής αξιολόγησης των αιτήσεων για τροποποίηση αδειών παραγωγής, ο υποψήφιος νέος πρόεδρος εισηγήθηκε εκτός από την παράνομη αποδοχή αλλαγής τεχνολογίας και τη σύνδεση του σταθμού στο τοπικό δίκτυο: δηλαδή, ενώ οι άδειες για τα αιολικά είχαν εγκριθεί ως μέρος ενιαίου έργου (του παραπάνω αναφερόμενου) για σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα (αφού αλλιώς θα απορρίπτονταν), η ΡΑΕ στηριζόμενη στην εισήγηση του κου Μπουλαξή, ενέκρινε την πλήρη καταστρατήγηση των κανονισμών ακόμα και κόντρα στην προηγούμενη απόφασή της για τη χορήγηση των αδειών, για να κάνει όλα τα χατίρια της ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα εξασφάλισε δωράκι στην εταιρεία προσαυξημένη τιμολόγηση για την ισχύ και την ενέργεια του υβριδικού σταθμού! Φρόντισε δε να απορρίψει αίτηση της εταιρείας για κατασκευή υβριδικού σταθμού 3 χρόνια μετά την υποβολή της από την εταιρεία ώστε να την «ταιριάξει» με την καινοφανή έγκριση τροποποίησης δύο αδειών σε αιολικούς σταθμούς ώστε να μετατραπούν σε υβριδικούς!

Δεν προκαλεί απορία ότι η ΔΕΗ δεν αντέδρασε στις μεθοδεύσεις αυτές καθώς οι σχέσεις της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ τα τελευταία χρόνια είναι στενές: η ΤΕΡΝΑ ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ «κατέβηκε» από κοινού με την ΤΕΡΝΑ στους διαγωνισμούς των περιφερειών της χώρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, μέσα στη ΡΑΕ φαίνεται να υπάρχουν και άλλοι «θύλακες» υποστήριξης των συμφερόντων του συγκεκριμένου Ομίλου, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στενά για πολλά χρόνια με τον υποψήφιο νέο πρόεδρο της ΡΑΕ παρέχοντας νομική υποστήριξη, και φέρουν (τυχαίο;) το ίδιο όνομα με μεγαλομέτοχο και αντιπρόεδρο του εν λόγω Ομίλου!

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ έχει κηρύξει τον πόλεμο στα «ληστρικά» -όπως τα ονομάζει- ιδιωτικά συμφέροντα, όμως προτείνει για νέο πρόεδρο της ΡΑΕ κάποιον που τα έχει υπηρετήσει μεθοδικά;


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger