Το ερώτημα που προκαλεί τη σκέψη των αναλυτών, οικονομολόγων και πολιτικών, σε Ελλάδα και ΗΠΑ, είναι τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη και ακολουθούσε μοναχική πορεία.

Το Business Insider και ο ανώτερος διευθυντής της Index Investment Strategy, Τιμ Έντουαρντς, σημειώνουν πως τίποτα απολύτως δεν θα συνέβαινε. Η... απουσία της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή – θα ήταν μια τραγωδία, αλλά όχι ένας σεισμός.

Γράφει συγκεκριμένα ο Έντουαρντς: «Υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να αντληθούν από το τρέχον αδιέξοδο σε σχέση με τα προηγούμενα. Αν οι ελληνικές μετοχές, τα ελληνικά ομόλογα και το ΑΕΠ της χώρας εξαφανίζονταν, αυτό θα ήταν, σίγουρα, μια τραγωδία, αλλά όχι επικών καταστροφικών διαστάσεων για την παγκόσμια οικονομία. Και είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, επειδή ακριβώς αυτή η εξέλιξη θα είναι υποφερτή».

Γιατί θα είναι ανεκτό

Κατά τον Έντουαρντς, αυτή τη στιγμή οι βασικοί κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων είναι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, επομένως αυτοί γνωρίζουν τους κινδύνους και μπορούν να αντέξουν μια χρεοκοπία.

Επίσης, υποστηρίζει ότι είναι υποφερτή μια χρεοκοπία επειδή ενώ οι αγορές μετοχών της Ευρώπης ανέρχονται στο σύνολό τους σε 10 τρισ. ευρώ ο ελληνικός δείκτης S&P BMI περιλαμβάνει μόνο 39 μετοχές με συνολική κεφαλαιοποίηση αξίας 19,7 δισ. ευρώ.

Ακόμα την θεωρεί υποφερτή επειδή, όπως υποστηρίζει, το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πλέον λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ένα ποσοστό ικανό να διακρίνει ένα καλό τρίμηνο ανάπτυξης από ένα τρίμηνο ήπιας απογοήτευσης.
Τελειώνει, δε, με πολύ προκλητικό τρόπο καθώς στο ερώτημα αν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης απαντά καταφατικά αλλά και με σχόλιο τύπου «αν ήσασταν κυβέρνηση ή χρηματοπιστωτικός οργανισμός και δεν έχετε περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια με προετοιμασία για τους κινδύνους της Ελλάδας είστε πιθανότατα μ@λ@κ@ς και σας αξίζει η αντίστροφη μέτρηση».
Τέλος, στο ίδιο ύφος, σχολιάζει ότι «η Ελλάδα είναι σαν ένας μαύρος κύκνος που μένει στη διπλανή πόρτα και κάθε πρωί σε χαιρετά από το δρόμο».

 iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger