Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, όμως παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.
"Διεξάγεται συζήτηση", δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες.
"Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα", δήλωσε η πηγή. "Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση".
Το Ρόιτερς σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.
"Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο", δήλωσε η πηγή.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ' αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger